ZABRINJAVAJUĆE: Pčele nestaju u Srbiji

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 02. 2023. u 18:24

POSLEDNjIH godina u svetu, ali i u Srbiji registrovan je sindrom nestajanja pčela. Istraživači su došli do zaključka da taj problem zavisi od više faktora, kao što su virusi, razne bolesti, nedostatak hrane, ali i upotreba pesticida u poljoprovredi.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: Пчеле нестају у Србији

Foto: V.Ć.

Sve to dovodi do slabljenja otpornosti pčela, rečeno je na predavanju o bolestima pčela, koje je organizovalo Društvo pčelara “Pomoravlje“ iz Jagodine.

- Protiv virusa koji napadaju pčele ne postoji direktan lek, kao što ne postoji ni kod virusa koji su potvrđeni kod ljudi, biljaka i životinja. Rešenje je u preventivnim merama. Ključ je, zapravo, u tome da se redukuju sve ostale bolesti, prvenstveno da se smanji zaražavanje varoom, i da se redukuje nozemoza. Pored mera koje u pčelinjaku treba preduzeti u tom pogledu, treba obezbediti kvalitetne matice, dobru pašu i higijenu – rekla je predavač prof. dr Nada Plavša sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Foto:Z.Gligorijević

Ona je dodala da se poslednjih godina susrećemo i sa klimatskim promenama, koje, pre svega, utiču na količinu i kvalitet hrane, odnosno paše, koja je veoma važna za dobro pčelarenje.

- Bez proteina, polena i nektara nema viškova za pčelara, pa tako nema ni opstanka za pčelu, jer je hrana ključ uspeha u pčelarstvu – zaključila je prof. dr Nada Plavša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!