LESKOVČANIN PRVI PODIGAO KRST U VLASOTINCU: Tradicionalno najmasovnije bogojavljensko plivanje na jugu Srbije (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

19. 01. 2023. u 20:21

OGNjEN Obradović iz Leskovca, učenik druge godine Gimanzije, prvi je podigao krst na gradskom jezeru u Vlasotincu, među 75 učesnika ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja.

ЛЕСКОВЧАНИН ПРВИ ПОДИГАО КРСТ У ВЛАСОТИНЦУ: Традиционално најмасовније богојављенско пливање на југу Србије (ФОТО)

foto: OU Vlasotince

-Prvi put sam učestvovao i pobedio i mnogo sam srećan. Prijaviću se i naredne godine - rekao je Ognjen po izlasku iz vode.

Pobedniku je, kao nagradu, krst u duborezu uručio vladika niški Arsenije koji je i ove godine blagosiljao skup pred više od 4000 posetilaca.

Ognjenu je kao nagrada pripao i zlatnik. Najmlađi učesnik Miloš Stanimirović(11) iz Vlasotinca takođe je dobio zlatnik, a najstariji Slavoljub Petrović(55) iz Leskovca - ikonu Sv.Jovana.

Jedina žena, učesnica plivanja za Časni krst, Irena Stanimirović dobila je, od niškog vladike, Sveto pismo sa posvetom.

-Učešće na plivanju nema takmičarski duh, svi plivači su pobednici. Oni plivaju za božji blagoslov – rekao je vladika Arsenije.

Predsednik opštine Bratislav Petrović naglasio je da se danas pliva širom Srbije, ali da je jedno od najmasovnijih plivanja upravo u Vlasotincu.

- Zato čuvamo i negujemo ovaj ambijent, a ujedno uređujemo prostor oko jezera. Nastavićemo sa tim uređenjem i u ovoj godini – rekao je Petrović.

Žandarmerija je tradicionalno bila prisutna kao podrška na vodi, a ove godine i Vojska Srbije je imala učesnike prvi put – plivače i sanitetsku ekipu.

Organizatori bogojavljenskog plivanja u Vlasotincu su Turistička organizacija i Udruženje poštovalaca Svete gore.

U ime ovog udruženja prisutne je pozdravio predsednik Srba Takić, naglasivši da je današnji praznik prilika da pokažemo slogu, jedinstvo i snagu.

PIHTIJADA

Na pratećoj manifestaciji plivanja za Časni krst, Pihtijadi, učestvovalo je 18 domaćica i domaćina. Najbolje pihtije, po oceni žirija, napravila je Danijela Đokić, drugo mesto pripalo je Ljiljani Lepojević, a treće Nataši Marković. Nagrađen je i najmlađi učesnik Pihtijade  - devetogodišnji Jovan Krstić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)