PENZIONERI MOGU JOŠ DA POMOGNU: Međunarodni dan starih u Valjevu obeležen preventivnom kontrolom zdravlja

B. PUZOVIĆ

04. 10. 2022. u 06:20

BROJNI penzioneri u Valjevu su - u organizaciji Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja koja je sarađivala sa Zavodom za javno zdravlje, ovdašnjim Crvenim krstom, Medicinskom školom i svojim ovdašnjim udruženjem - bili u prilici da provere krvni pritisak, holesterol, trigliceride, šećer, težinu i visinu... na osnovu čega su im lekari i medicinsko osoblje izračunavali faktor rizika po zdravlje.

ПЕНЗИОНЕРИ МОГУ ЈОШ ДА ПОМОГНУ: Међународни дан старих у Ваљеву обележен превентивном контролом здравља

Foto Pristup

Akcija u Domu penzionera je organizovana povodom Međunarodnog dana starih, a učenici Medicinske škole su upriličili i izložbu svojih radova, te sa volonterima Crvenog krsta delili zdravstveno-edukativne brošure Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" iz Beograda.

- Prevencija je najvažnija, a među starijima su najčešće kardiovaskularne bolesti, dijabetes i koštano-mišićni problemi. Nažalost, sve su rasprostranjeniji i neurološki poremećaji, poput demencije i Alchajmerove bolesti - kaže dr Verica Petrović, specijalista opšte medicine u valjevskom DZ.

Vera Drinčević, Foto Pristup

Sekretar Crvenog krsta u gradu na Kolubari Aleksandar Tomić ističe da su najstariji sugrađani i te kako značajni za društvo, još mogu da doprinesu razvoju zajednice, a ona bi trebalo da poboljša njihov položaj. Kaže, Međunarodni akcioni plan starenja, ustanovljen pre dvadesetak godina u Madridu, definisao je da se mora voditi računa o potrebama starijih osoba.

- U društvu je prisutna diskriminacija starih, a nehuman odnos je proizvod stava da oni više nisu sposobni za bilo kakav posao, učenje, savladavanje novih veština, što se ogleda u svim javnim ustanovama. Iako ne postoji relevantnija evidencija o tome, sa Centrom za socijalni rad pokušavamo da prodremo u problematiku psihičkog i fizičkog zlostavljanja, te pomognemo žrtvama koje su često upravo iz ove populacije - zaključuje Vera Drinčević, predsednica Udruženja penzionera Valjeva.

Foto Pristup

ZDRAVLjE

- STATISTIKA UN i najnoviji podaci srpskog instituta pokazuju da je stanovništvo sve starije, a SZO je preporučila da njihov ovogodišnji dan bude posvećen zdravlju žena, pa se i dalje baziramo na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, čemu naši učenici daju značajan doprinos - kaže Nikola Savić, nastavnik zdravstvene nege u valjevskoj Medicinskoj školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost