ŠETNJA "BESMRTNOG PUKA": U Kikindi obeležen Dan pobede nad fašizmom

R. Š.

09. 05. 2022. u 14:24

DAN pobede nad fašizmom, 9. maj, u Kikindi je danas, posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, ponovo obeležen šetnjom “Besmrtnog puka”.

ШЕТЊА БЕСМРТНОГ ПУКА: У Кикинди обележен Дан победе над фашизмом

Foto: R. Šegrt

Na ovaj način neguju se uspomene na sve one koji su dali živote u svim oslobodilačkim i odbrambenim ratovima od 1912. do 1999. godine za slobodu svog naroda. Građani,  delegacije boračkih organizacija i zvaničnik ruske ambasade u našoj zemlji Oleg Stupin položili su cveće i vence na spomenik „Tuga” u centru grada, na spomenik žrtvama fašizma u Dugom svetskom ratu i spomen-ploči brigadiru Dragutinu Ristiću u holu gradske kuće.

Šetnja „Besmrtnog puka” organizovana je najužim centrom grada, od spomenika „Tuga” do Gradske kuće. Prolazak kolone pratila je adekvatna muzika Duvačkog orkestra. U koloni sećanja brojni građani su nosili fotografije svojih predaka, koji su poginuli u oslobodilačkim ratovima. Bile su istaknute i državne zastave Srbije. Kao deo programa, ispred gradske kuće nekoliko recitala i muzičkih tačaka izveli su članovi ADžNM „Gusle“ iz Kikinde i pevačke grupe „Zvuci s kamena“ iz Novog Sada. Obraćanja i govora pojedinaca nije bilo. Najstariji učesnik šetnje ponovo je bio Marko Vuković (97), borac iz Drugog svetskog rata i najstariji živi oslobodilac Kikinde u ovom ratu. Ponovo je nosio fotografiju brata Petra koji je streljan sa samo 22 godine.

Organizator šetnje „Besmrtnog puka” je Gradski odbor saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine. Ove godine među prisutnima nije bilo gradonačelnika Kikinde niti drugih predstavnika grada ni Severnobanatskog okruga, kako je to bilo 2019. godine na isti dan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije