POVRTARI NE OČEKUJU ZNAČAJNE PROMENE: Potražnja za paradajzom dovela do rasta cene ovog povrća
VELIKI proizvođači paradajza u selima u okolini Leskovca sve količine ovog povrća trenutno prodaju, još kod svojih kuća, poznatim kupcima iz zemlje i inostranstva.
Foto: I. M.
Trenutna cena ovog povrća na veliko kreće se između 80 i 90 dinara po kilogramu, dok na leskovačkim zelenim pijacama ona iznosi od 100 do 120 dinara u zavisnosti od vrste i kvaliteta.
Povrtari, koji su samo pre mesec dana poklanjali paradajz građanima zbog niske prodajne cene od samo 20 dinara, sada kažu da su zadovoljni trenutnim stanjem na tržištu.
- To što mi dobijamo je realna cena paradajza, ali ga građani plaćaju i više jer se tu ugrađuju i drugi i zato je važno da seljaka vratimo na pijacu. Tamo je trenutno tek tri odsto onih koji se bave proizvodnjom ostalo su sve nakupci koji profitiraju na račun proizvođača i građana – ističe Aleksandar Kocić, poznati povrtar iz leskovačkog sela Svirce.
Najveće količine paradajza sa juga zemlje trenutno odlaze za Grčku i u objekte velikih trgovinskih lanaca u Srbiji, a manji je izvoz za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.
- Ovo je drugi zasad. Prvi je većinom propao, ispucao, strunuo. Imali smo kasnije sazrevanje, veliku ponudu, a malu potražnju što je dovelo i do cene daleko od minimalne...Nemamo strategiju koja bi obezbedila kontinuirano i ujednačeno snabdevanje tržišta, pa je bavljenje poljoprivredom veliki rizik. Samo nakupci idu na sigurno. Kada su nama paradajz plaćali 20 u marketima je najjeftiniji bio 53 dinara. Narod ne plaća našu muku, već „mešetare“ koji nikada nisu videli njivu – dodaje naš sagovornik.
On godišnje proizvede više od 300 tona raznog povrća, a više od trećine te količine čini paradajz. Bavi se i proizvodnjom krastavca, paprike, krompira, zelene salate i kupusa.
- Sve je dobro prošlo osim ranog paradajza gde smo izgubili mnogo. Krastavac se sada prodaje za 80 dinara po kilogramu što je više nego dobra cena. Mogao bi da bude i jeftiniji, ali ga nema u količinima koje se traže – zaključuje Kocić.
S obzirom na to da je berba sa trenutnih zasada pri kraju buduća cena paradajza zavisiće od novih koji tek pristižu u prvoj polovini septembra. Formiraće je odnos domaće tražnje, koje će nesumnjivo biti jer počinje sezona zimnice, stanje u okruženju, ponuda, ali i epidemiološka situacija i eventualna zabrana svadbi i drugih proslava. Ipak, proizvođači ne očekuju da cena pada i dodaju da je verovatnije da će da raste, pa bi na veliko mogla da iznosi i 100 dinara po kilogramu.
STATI NA PUT MONOPOLU
Na svim kvantaškim pijacama treba drugačije organizovati prodaju i naplatu, smatraju proizvođači. Oni ističu da bi svi prodavaci morali da imaju registrovano gazdinstvo, a kod sebe potvrdu o aktivnom statusu i biljnu strukturu, pa bi onda cene i u Beogradu verovatno bile niže, jer bi iz tog lanca „ispali preprodavci čiji su kamioni na pijacama zarasli u korov i travu, ali tako drže monopol na najbolja prodajna mesta“.
Preporučujemo
EKSPLOZIJA DUŠE: U četvrtak otvaranje izložbe slika u Gradskoj galeriji u Požarevcu
18. 08. 2021. u 10:57
DVA DANA ZA ASFALTIRANjE: Zatvara se put u kanjonu Jerme ka Zvonačkoj banji
18. 08. 2021. u 12:05
RUSI OBJAVILI SPISAK NAJVEĆIH NEPRIJATELjA: Evo na kom je mestu Hrvatska
RUSKI ski list „Vzgljad“ sastavio je i u utorak objavio „Rejting neprijateljskih vlada“ kako bi pokazao razliku između država koje se svesno suprotstavljaju Rusiji i onih koje su na tu odluku „protiv njihove volje naterale spoljnopolitičke okolnosti“, prenosi Slobodna Dalmacija.
14. 11. 2025. u 16:54
ZELENSKI ALARMIRAO EVROPU: Rusija će pokrenuti veliku agresiju na kontinent, poznata i godina
UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija planira da pokrene veliku agresiju na evropskom kontinentu 2029. ili 2030. godine, navodeći da na to ukazuje povećana ruska proizvodnja oružja.
13. 11. 2025. u 10:54
Policija uletela na svadbu, HAPSI MLADU - a tek objašnjenje! Ovo je LUDNICA (VIDEO)
ČAK i na najlepšim svadbama ponekad se dese nepredviđene situacije, sitne greške ili čak veći incidenti.
14. 11. 2025. u 16:23
Komentari (0)