ĐOKOVIĆ I ALKARAZ PRIREDILI SPEKTAKL: Španac posle preokreta pobedio Novaka u Rijadu

Č. V.

27. 12. 2023. u 19:27

NOVAK Đoković i Karlos Alkaraz odigrali su egzibicioni meč u Rijadu pred oko 40.000 navijača. Na kraju je Španac trijumfovao sa 4:6, 6:4, 6:4.

ЂОКОВИЋ И АЛКАРАЗ ПРИРЕДИЛИ СПЕКТАКЛ: Шпанац после преокрета победио Новака у Ријаду

Foto: EPA-EFE/STR

Iako ovo nije bio takmičarski duel, dvojica najboljih tenisera na svetu pokazali su zavidan nivo igre, ako se ima na umu da dolaze iz priprema za novu sezonu koja samo što nije počela.

Bilo je i poena koji su podigli publiku na noge. Sve u svemu pokazali su da su spremni za sve izazove koji ih čekaju u 2024. godini.

Karlos Alkaraz/Foto: EPA-EFE/STR

Što se meča tiče, Španac ga je bolje otvorio, odmah je napravio brejk. Ipak, Nole je imao spreman odgovor i najpre je vratio izgubljeno, a potom još jednom rivalu oduzeo servis i došao do vođstva.

Drugi segment počeo je identično kao i prvi - brejkom Alkaraza. Za razliku od uvodnog dela meča, Đoković sada nije uspeo da vrati brejk, čak nije imao nijednu priliku za to.

Momak iz Mursije je prvi oduzeo rivalu i u odlučujućem delu susreta. Činilo se da će stići do trijumfa bez dramatičnog finiša, ali Nole je pokazao zašto je veliki šampiona. Vratio je izgubljeno u šestom gemu.

Novak Đoković/Foto: EPA-EFE/STR

Očekivalo se da će gubitak vođstva da slomi Šapnca, no to se nije desilo. On je u devetom gemu napravio novi brejk i potom dobrom igrom na svoj servis došao do pobede u meču koji je trajao jedan sat i 52 minuta.

Ovo je bila za obojicu dobra uvertira za start nove sezone. Podsetimo, Srbin će sezonu početi učešćem na Junajted kupu (29. decembar - 7. januar). Potom ga očekuje pohod na odbranu titule na Australijan openu (15. - 28. januar).

Treći set: Đoković - Alkaraz 6:4, 4:6, 4:6

4:6 - Alkaraz je pobedio Novaka Đokovića! Nije Srbin osvojio nijedan poen u ovom gemu.

4:5 - Ponovo Alkaraz pravi brejk i sada ima priliku da svojim servisom okonča meč.

4:4 - Prekinuo je Karlos seriju rivala od dva vezana gema. Očigledno ne mogu bez drame ova dvojica tenisera, čak ni kada je u pitanju egzibicioni meč.

4:3 - Uspeva Srbin da napravio preokret i sada je on taj koji ima prednost u trećem setu. Alkaraz je poslao forhend u aut i to je bio znak da je Nole došao do vođstva.

3:3 - To je Novak Đoković. Dugo se čekalo na brejk priliku za Srbina. Prve dve nije iskoristio, ali jeste treću i uspeo je u potpunosti da se vrati u meč.

2:3 - Došao je Karlos do još jedne prilike da drugi put u ovom setu Noletu oduzme servis, no nije uspeo u tome, pa se borba nastavlja.

1:3 - Imao je Srbin dobru šansu da dođe do brejk lopte. Bilo je 30:30 i 40:40, ali u tim situacijama servis je pomogao drugom igraču planete da održi rano stečenu prednost brejka.

1:2 - Alkaraz pravi brejk i sada je on bliži dobijanju ovog meča. Ostaje da se vidi da li će Đoković doći u situaciju da oduzme servis protivniku.

1:1 - Siguran je Španac kada servira. Od kraja prvog seta Novak nije došao u priliku da oduzme servis protivniku. Velika borba se nastavlja.

1:0 - Prvi put na ovom meču jedan set počinje tako što Đoković osvaja prvi gem. I sada je Novak servirao prvi, no nije dozvolio da izgubi gem.

Drugi set: Đoković - Alkaraz 6:4, 4:6

4:6 - Izjednačio je Karlos rezultat. Đoković u drugom setu nije imao nijednu priliku za brejk. Vredi pomenuti da je Nole pre početka ovog gema masirao mišić na desnoj nozi, no sve je u redu i Srbin je bez ikakvih problema nastavio meč.

4:5 - Produžio je 36-godišnjak drugi set. Ipak, Alkaraz sada ima priliku da meč odvede u odlučijući segment. Nema sumnje da bi 40.000 ljudi na tribinama u Rijadu to volelo.

3:5 - Još jedan gem bez izgubljenog poena je dobio Španac. Sada je na Novaku pritisak pošto je on taj koji servira da ostane u ovom delu meča.

3:4 - Ne predaje se Đoković. Prati u stopu rivala, no još uvek nije došao do prilike da mu oduzme servis u drugom setu.

2:4 - Otvorio je Alkaraz gem duplom servis greškom i to je bio jedini poen za Đokovića. Čuva Karlos prednost brejka koji je napravio u na samom startu drugog segemnta meča.

2:3 - Novak odgovara istom merom. Sada igraču sve lakše teniseri dobijaju gemove. Ima i poena koji služe da zabave publiku, ali generalno dobar meč igraju Srbin i Španac.

1:3 - Ekspresan gem za Karlosa. Prvi koji španski teniser osvaja a da protivniku nije dozvolio da osvojio poen.

1:2 - Dobio je Đoković prvi gem u drugom setu. Viđeno je nekoliko sjajnih poena na obe strane, a Nole je pokazao i fudbalsko umeće. Jednu loptu koju je Alkaraz odigao posle osvojenog poena udario je petom u letu što je izazavalo aplauze na tribinama u Rijadu.

0:2 - Potvrdio je brejk Španac. Uspeo je Nole da od 30:0 dođe do 30:30, ali ne i do prilike da oduzme servis rivalu. Sada je najbolji na planeti taj koji mora da juri rezultat.

0:1 - Drugi set počinje identično kao i prvi - brejkom Karlosa Alkaraza. Novak je osvojio samo jedan poen i to prvi, nakon toga je usledila serija od četiri vezana za drugog igrača planete.

Prvi set: Đoković - Alkaraz 6:4

6:4 - Dobio je Đoković prvi set. Sjajno je ritern služio Srbina u ovom gemu i on je taj koji stiže do prednosti. Uspeo je da preokrene i povede. Ovaj deo susreta okončan je duplom greškom španskog tenisera.

5:4 - Na isti način odgovorio je Đoković i prebaci pritisak na Karlosa koji servira da ostane u prvom setu. Inače, Beograđanina veoma dobro služi servis u dosadašnjem toku duela.

4:4 - Posle serije neizvesnih gemova konačno je odigran jedan lagan i pripao je Alkarazu. Španac je rivalu prepustio samo prvi poen i potom sigurnom igraom došao do novog izjednačenja.

4:3 - Novak je sada bio u još težoj situaciji nego Karlos u prošlom gemu. Momak iz Mursije je došao do tri vezane brejk šanse. Delovalo je da će vratiti prednost na svoju stranu, no Đoković je tada pronašao servis i dobre udarce, te uspeo da se izvuče i zadrži vođstvo. Veoma dobar meč u Rijadu dvojice najboljih na svetu.

3:3 - Nije bilo prijatno po Alkaraza. Imao je Đoković 0:30. Ipak, njegov protivnik je vezao četiri poena i uspeo je da dobije gem i zaustavi seriju najboljeg na planeti od tri vezana gema.

3:2 - U velikoj seriji je srpski teniser. Drugi vezani gem na svoj servis je dobio bez izgubljenog poena. Španac je sada prinuđen da juri rezultat.

2:2 - Malopre je propustio sada nije! Đoković je iskoristio prvu brejk priliku u četvrtom gemu i vratio izgubljeno. Veoma zavidan nivo tenisa prikazuju oba igrača od početka. Nole je gem završio fantastičnim forhend riternom.

1:2 - Upisao se na semaforu i to srpski igrač, i to kako! Dobio je gem bez izgubljenog poena. Sada nastavlja poteru da vrati brejk.

0:2 - Propustio je najbolji teniser planete dve prilike da vrati izgubljeno. Alkaraz je uspeo da potvrdi prednost stečenu na samom početku meča. Za sada obojica izgledaju dobro na terenu i deluje kao da nije egzibicioni meč.

0:1 - Meč je počeo brejkom Španca. Novak je duel otvorio asom, ali onda je drugi igrač sveta vezao tri poena i iskoristio drugu brejk loptu za početnu prednost.

Uoči meča:

Iako nije zvanični meč, nema sumnje da će prvi i drugi reket planete učiniti sve da publika ode zadovoljna kući. Sigurno je da će biti dosta kavalitetnih poena, ali i zabave.

Đoković i Alkaraz su do sada odigrali pet mečeva i Nole vodi sa 3:2. Prošle sezone su četiri puta odmerili snage. Obojica su upisala po dva trijumfa.

Ovo će i jendom i drugom biti dobra priprema za start sezone koja počinje veoma brzo i u kojoj obojica imaju najveće moguće ciljeve.

Podsetimo, Srbin će sezonu početi učešćem na Junajted kupu (29. decembar - 7. januar). Potom ga pčekuje pohod na odbranu titule na Australijan openu (15. - 28. januar).

BONUS VIDEO: ODMAH POSLE NOLETOVOG PORAZA: Vidite šta je selektor Srbije uradio na mreži

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)