GLEDAĆETE ME JOŠ GODINAMA! - Novak Đoković tek namerava da zadivljuje svet

Fenomen zvani Novak Đoković još dugo će zaokupljati teniske i vaskolike druge analitičare. Biti neprikosnoven, gotovo nepobediv, gladan i željan novih uspeha, u tim godinama, osvojiti titulu sa stomačnim gripom, demonstrirati nadmoć nad klincima iz generacije koja dolazi, od kojih bi pojedini po uzrastu mogli da mu budu sinovi, samo su neki od postulata koji doprinose ovoj analizi.

ГЛЕДАЋЕТЕ МЕ ЈОШ ГОДИНАМА! - Новак Ђоковић тек намерава да задивљује свет

Foto: Goran Čvorović

- Za profesionalnog sportistu, kada izađe na teren, sve je u suštini vrlo jasno. Ili dopustite okolnostima i osećanjima da ovladaju vama ili se trudite da vi ovladate njima. Ne postoji nešto između. Ili odustanete, povučete se i poklonite meč, ili pokušate da crpite energiju iz adrenalina koji osećate iz publike i datog momenta na terenu  - objasnio je Novak kako izgleda igrati i bolestan.

Posle svega, to mora da deluje depresivno na njegove protivnike, kad ih i bolestan pobeđuje...

- Ne znam, to morate njih da pitate – odgovara Novak uz osmeh novinarima. - Samo pokušavam da dam sve od sebe, kao i svi drugi. Ljudi očekuju da uvek budem najbolji, da stignem do finala. Drago mi je da je to tako, da me vide kao jednog od glavnih favorita na svakom turniru. Možda ljudima to tako deluje, ali osvojiti ovakav turnir uopšte nije rutina. Kada uzmemo u obzir fazu života i karijere u kojoj se nalazim, ovakvi trenuci vrede dvostruko.

Spušta lopticu na zemlju i ističe da je i on samo ljudsko biće koje mora da se bavi različitim stvarima van terena, bilo da je reč o zdravlju, emocijama ili onim što se dešava u privatnom životu.

- Sve utiče na to kako se osećate na terenu i kako nastupate – kaže Novak.

Šampionski mentalitet koji ga krasi nadilazi sve teškoće, pa se rekordi samo nižu. Ali parisku stranicu je već okrenuo i to je možda formula uspeha, da uvek gleda samo ispred sebe:

- Trudim se da budem dobar učenik ove igre i da pratim brojeve. Ali u isto vreme usmeravam pažnju na sledeći izazov. Negovaću taj mentalitet sve dok budem aktivan igrač. Super je to što sam uradio u Parizu, ali to je već iza mene. Naravno, veoma sam ponosan na ovo dostignuće, ali već okrećem sledeću stranicu. To je, na sreću ili nesreću, način na koji funkcionišem, mentalitet koji me vodi napred.

Istovremeno, ne libi se da prizna da želi da osvoji sve što može u ovom sportu. Na pitanje je li dostižan Konorsov rekord ukupno osvojenih titula u karijeri, za koji mu nedostaje još 12 trofeja, odgovara bez zadrške:

- Zašto da ne? Potrudiću se da idem na obaranje tog rekorda. Imam, nadam se, još koju godinu uspešnog tenisa pred sobom. Idem na sve moguće rekorde, sve koje mogu da oborim. Nikada nisam imao problem da to kažem. Zato me neki možda i ne vole, jer se nisam pretvarao, da kažem da mi to nije cilj, pa da se onda ponašam drugačije.

Govoreći o predstojećim ciljevima, pokazao je ujedno i koliki je patriota. Odgovarajući na pitanje šta bi mu bilo draže, da ostane 400 nedelja na prvom mestu ili da osvoji finalni masters, poručuje:

- I jedno, i drugo! Potrebna mi je jedna pobeda u Torinu da ostanem na prvom mestu. To i osvajanje Dejvis kupa su mi najveća dva cilja!

Koliko je Novak dominantan pokazuje i podatak da je, među njegovim najvećim konkurentima, Rodžer Federer osvajao pariski masters samo jednom, a Rafael Nadal – nijednom!

- Cilj mi je uvek da sezonu završim sa najvećom mogućom ocenom. Svaki dan pronalazim motivaciju da igram svoj najbolji tenis u Parizu. Isto tako, vema sam motivisan i da imam dobar početak godine, što se vidi po rezultatima koje sam imao u Australiji – pokušao je Nole da objasni razloge zbog čega je toliko puta slavio na poslednjem mastersu u godini.

Posle svega što je rekao i uradio, od Novaka treba očekivati još titula. Šta tek reći, ako je sam priznao da u Parizu, gde je osvojio titulu, nije igrao svoj najbolji tenis!

KLjUČ JE HIDRATACIJA

Pitali su novinari Novaka u Parizu sve i svašta, pa tako zatražili i recept kako da se što pre zaustavi stomačni grip.

- Nisam lekar pa ne mogu da dajem lekarske savete. Svi smo različiti. Za mene je ključ hidratacija. Ovih dana nisam mogao mnogo da jedem. Imao sam uglavnom samo po jedan obrok dnevno – odgovorio je Novak.

ODMOR UZ DECU

Sledećih nekoliko dana Novak Đoković će provesti sa porodicom u Beogradu.

- Naredna tri-četiri dana biće vreme za oporavak, da ostavim reket po strani i da provedem vreme s porodicom, da napunim baterije. Posle toga idem u Torino gde će svaki meč biti kao finale velikog turnira.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)