ĐOKOVIĆ JE ŠAMPION SINSINATIJA: Nestvaran preokret protiv Alkaraza, malo ko bi se vratio u ovaj meč

A. I.

21. 08. 2023. u 02:33 >> 02:33

GUBIO je Novak Đoković, slošilo mu se, merili su mu pritisak, popio je tabletu, ali nije izgubio. Baš poput feniksa Srbin se uzdigao i preokrenuo u finalu Sinsinatija protiv Karlosa Alkaraza. Slavio je 2:1 u setovima nakon tri časa i 37 minuta igre.

ЂОКОВИЋ ЈЕ ШАМПИОН СИНСИНАТИЈА: Нестваран преокрет против Алкараза, мало ко би се вратио у овај меч

Profimedia

Srbin je došao do brejka, sredinom prvog seta, a posle se izgubio na terenu. Delovalo je da visoke temperature u Ohaju ne prijaju Novaku koji na terenu nije ličio na sebe. 

Laganim ritmom otvorili su meč obojica, a kako je vreme teklo igra je bila sve dinamičnija. U šestom gemu tri brejk prilike dobio je Đoković, iskoristio je prvu, a potom je usledio sunovrat osvajača 23 grend slem turnira. 

Đoković je rivalu dozvolio da vrati brejk, a potom od 14 poena tri je dobio Srbin, a 11 Španac. 

Neizvesno je bilo u nastavku, sve do 11. gema kada nakon tri brejk prilike uspeva da preokrene Alkaraz, a potom je lagano potvrdio brejk. 

Treba istaći da je sudija opomenuo Novaka za prekoračenje vremena, što je izazvalo zvižduke dela publike, a zakazala je u prvom setu i tehnologija. 

Dok su dvojica razmenjivali udarce, oglasio se robot i uzviknuo aut, dok je lopta bila u vazduhu daleko od linije. 

Sve što tenis može da podari, navijači su imali prilike da u tome uživaju u drugom setu. Đoković je na početku zatražio medicinski tajm-aut, popio je pilulu, doktori su mu izmerili pritisak... Brejk je nedugo potom napravio Karlos Alkaraz, a u završnici seta vratio ga je Novak. 

Tas na vagi bio je taj-brejk koji je nakon bespoštedne borbe pripao Srbinu koji je izjednačio na 1:1 u setovima. 

Peti gem trećeg seta dao je priliku Novaku za dve brejk-lopte. Preživeo je nalete Srbina prvi igrač planete, uprkos tome što je dve duple servis greške napravio u gemu. Slična situacija i u sedmom gemu. Pet brejk prilika imao je Đoković, grčevito se borio Alkaraz, ali je peta bila preveliki zalogaj. 

Priliku da potvrdi brejk iskoristio je motivisani Srbin, u desetom gemu imao je Alkaraz priliku da dođe do brejka, viđena je velika borba u gemu koji je trajao 13 minuta. Vraćao je nemoguće Španac i vratio na kraju brejk. 

Čak četiri brejk-lopte u narednom gemu imao je Đoković, ali nije ih realizovao, te je nakon desetominutnog gema na semaforu stajalo 6:5 u trećem setu. Pobednika je i u ovom setu dao taj-brejk u kome je još jednom Đoković dominirao. 

NOVAK ĐOKOVIĆ - KARLOS ALKARAZ  5:7, 7:6, 7:6 

Taj-brejk - Đoković uzima prvi poen. Izbacio je milimetar u aut Alkaraz lopticu - 1:0. Iscrpljujući je bio i drugi poen, dobio je i njega Srbin - 2:0, a potom i naredni. Seriju od tri poena pravi sada Alkaraz - 3:3. Dva poena Đokovića i poen Alkaraza - 5:4. Sjajan još jednom Novak, imaće petu meč-loptu. Koristi je! 

6:6 - Nešto lakši gem za Đokovića. Dve gem-lopte imao je Srbin, koristi prvu. Igraće se još jedan taj-brejk 

5:6  - Kakva ludnica od meča. Sada je lakše nego što je mogao i da očekuje Đoković došao do dve brejk prilike. Ipak, kad god je pod pritiskom Karlos dobije super moći i zaigra neverovatno, tako je bilo i sada - izjednačenje. Četiri spasene brejk-lopte Španca, koji na kraju dolazi do gema, a sada će Novak servirati za ostanak u meču. 

5:5 - Dve neiznuđene greške Đokovića za start gema. Pet poena u nizu uzeo je Alkaraz. Tu ga je zaustavio Novak - 15:30. Neobjašnjivo, pravi Novak potom duplu servis grešku i rivalu daruje dve brejk-lopte. Preživeo je naš teniser... Velika drama u igri na razliku. Imali su obojica svoje šanse, a nakon trinaestominutnog gema radovao se Španac.

5:4 - Meč-lopta za Đokovića. Uspeo je da je spase Alkaraz. Međutim, odmah potom još jednu je imao Srbin. Vratio je tešku loptu Alkaraz, još težu Novak, a onda iz bezizlazne situacije Španac stiže loptu na liniji i pogađa dijagonalu. Preživeo je dve meč-lopte Karlitos. 

5:3 - Potvrdio je Novak brejk... Rivalu je dao priliku da osvoji samo jedan poen. Pritisak je prebacio na Španca koji sada servira za ostanak u meču. 

4:3 - Čak 21 razmena u prvom poenu. Dobio ga je Đoković. Kreće se sada kao mladić 36-godišnji Novak. Pravi potom Alkaraz i četvrtu duplu servis grešku, sve su bile u trećem setu - 30:0. Odmah nakon šalje sjajnu skraćenu loptu koju Novak nije stigao. Nakon svega nove brejk-lopte za Srbina, dve... Spasao je četiri Španac, ali je peta bila preveliki zalogaj za njega. 

3:3 - Uz tri vinera Novak uspeva da dobije gem. 

2:3 - Brejk-lopta! Đoković se našao u prilici da povede. Izašao je na 30:30 na mrežu, snažno poslao lopticu rivalu koji je šalje daleko u aut. Ipak, revanširao se Novak - izjednačenje. Napravio je Španac duplu servis grešku, drugu u gemu, a potom još jednom spasao brejk-loptu i sačuvao servis naposletku. 

2:2 - Čuva servis Đoković. "Nulom" dolazi do izjednačenja. Alkaraz je uspeo da povredi prst desne ruke između setova. U besu je udarao u klupu kraj terena. 

1:2 - Borba kakva dugo nije viđena na teniskim terenima odigrava se u ovim trenucima u Sinsinatiju. Alkaraz dolazi do gema, rivalu je dao samo jedan poen na servis. 

1:1 - Đoković je došao do gem-lopte, izjednačio je Španac koji snažnim spinom pogađa dijagonalu za igru na razliku. U pravom trenutku pritisnuo je gas Novak i izjednačio. 

0:1 - Treći set počeo je duplom servis greškom Alkaraza, dva poena vezao je Novak, pa dva Karlos - 30:30. Imao je zicer Srbin sa mreže je poslao lopticu u istu, gem-lopta. Poklonio je Nole rivalu gem. 

DRUGI SET 7:6

Taj-brejk - Uzima Đoković prvi poen, a potom pravi i mini-brejk - 2:0. Treći poen pripao je Špancu - 2:1. Četvrti poen dobio je Novak fantastičnim servisom, a onda bravurom sa osnovne linije Karlos smanjuje na 3:2. Prvi reket sveta nakon toga osmim asom poravnava na 3:3. Fenomenalnim riternom vodi sada Alkaraz 3:4. Dva pokušaja smeča imao je Novak, bio je uspešan na drugom, a zatim Alkaraz šalje loptu u mrežu za 5:4. 

Greši potom Đoković - nakon dva časa i pet minuta igre meč-lopta Alkaraz - 5:6. Ostaje Nole u meču - 6:6. Prelep poen digao je publiku na noge, a Đoković dolazi do set-lopte - 7:6. Ne koristi je - 7:7. Greši potom Alkaraz - set-lopta na 8:7. Greši Alkaraz - set za Novaka. 

6:6 - Igraće se taj-brejk 

6:5 - Šta sada radi Đoković, ovo deluje impresivno. Dva puta je poentirao sa mreže, jednom servis vinerom, a jednom je Alkaraza naterao na jeftinu grešku. 

5:5 - Počeo je 11. gem-poenom Đokovića. Pogrešio je na mreži rival. Iskupio se u narednom poenu. Greši potom još jednom prvi igrač planete - 30:30. Ipak, gem-lopta za Karlosa Alkaraza, došao je do nje sedmim asom u današnjem meču. Ostaje u setu poklonom Đokovića. 

5:4 - VRATIO SE! Đoković na krilima publike uspeva da potvrdi brejk. 

4:4 - Bira Đoković jednostavnija rešenja, ali mu ona za sada daju rezultata. Došao je do dve brejk-lopte. Iskoristio prvu. 

3:4 - Dve gem-lopte za Srbina. Zaigrao je Novak nešto bolje. Podiže tempo i kvalitet servisa. Koristi prvu gem-loptu. 

2:4 - Ne posustaje Alkaraz. Došao je do nove tri gem-lopte. Ipak, poslednji poen u nizu uzviknuo je robot da je bio aut, a ispostavilo se da je lopta bila na liniji, te je ponovo zakazala tehnologija. 

2:3 - Nema predaje uzviknuo je neko sa tribine, a Đoković ga je poslušao, te dobio gem. 

1:3 - Između gemova merili su doktori puls Srbinu, popio je lek i odlučio da nastavi da igra. Pokazao još jednom obrise najboljeg igrača svih vremena. Uspeo je da na zemlju baci Španca i dođe do brejk-lopte. Ipak, odbranio se Karlitos i kik-volejem pogodio je dijagonalu, a na kraju upisao novi gem. 

1:2 - Nije dobro, muči se Novak, tri duple servis greške u gemu, i dve brejk-lopte za Alkaraza. Prvu spasava Novak, ali ne i drugu. 

1:1 - Brzo poravnava Đoković u drugom setu. 

1:0 - Prekinuo je Novak nalet rivala. Osvojio je gem na svoj servis. 

PROČITAJTE JOŠ: NOVA BRUKA U SINSINATIJU: Robot prekinuo poen Novaka Đokovića (VIDEO)

PRVI SET 5:7

5:7 - Pokušao je da ostane u setu Đoković. Poveo je 30:15, a nakon duge razmene ostao je bez daha, a Španac je poravnao. 

PROČITAJTE JOŠ: ČAK JE I ĐOKOVIĆ MORAO DA MU ČESTITA: Nestvaran poen Karlosa Alkaraza

5:6 - Dve brejk prilike za Španca na servis Đokovića... Fenomenalno je spasao prvu i to iz drugog servisa. Vratio je nemoguće Alkaraz, a ipak se u poenu radovao Srbin, a rival završio na betonu. Nakon toga proradio je i servis - as za izjednačenje. Ipak, imao je novu šansu Alkaraz i iskoristio ju je. 

5:5 - Dve gem-lopte za prvog igrača sveta. Prvu nije iskoristio, poslao je Španac loptu u aut. Drugu jeste i to servis vinerom. 

5:4 - Fizički je pao Đoković, deset poena nakon brejka osvojio je Karlos Alkaraz, dva Đoković. Neobična situacija dogodila se pri rezultatu 30:15 za Karlosa Alkaraza. Usred poena automatizovani sistem za kontrolu auta signalizirao je da je lopta daleko u autu, iako je bila na sredini terena.

Poen se ponovio, a dobio ga je Novak. Ispalo je da je greška "robota" bila dobra stvar, zaigrao je Nole znatno bolje i nakon sedam mminuta igre dobio gem. 

4:4 - Neverovatan servis gem Alkaraza. Dva asa i dva odlična servisa za izjednačenje. 

4:3 - Gotovo nemoguću bekhend paralelu vratio je Karlos Alkaraz uz ovacije navijača u Sinsinatiju - 15:15. Prvu brejk-loptu dobio je Alkaraz, a potom Đoković opomenu sudije jer je prekoračio vreme. 

4:2 - Ovo se čekalo, Đoković sjajan na servis rivala, dolazi do tri brejk-lopte. 

3:2 - Prvi gem koji je Španac na servis Srbina uveo u razliku. Sa dve greške Alkaraza Novak je uspeo da sačuva servis. 

Profimedia

2:2 - Čuva Karlos Alkaraz svoj servis. Lako je dobio gem. 

PROČITAJTE JOŠ: NEMA PREDAJE Ovako su navijači dočekali Novaka Đokovića pred finale Sinsinatija (VIDEO)

2:1 - Ponovo identičan gem Srbina, u laganom ritmu ostaja drugi svoj gem. 

1:1 - Tri gem-lopte za Karlosa Alkaraza na startu. Prvu je uspeo da neutrališe Novak, pomalo nespretno, zahvalio je lopticu ramom... Drugu je iskoristio Španac. 

1:0 - Prvi je na servisu Novak Đoković. Odlično je Novak otvorio meč, rivalu je dao samo jedan poen i rutinski je osvojio uvodni gem. 

22:35 - Izašli su teniseri na zagrevanje pred početak duela. 

21.25 - ALKARAZ IMA OZBILjAN PROBLEM PRED MEČ SA ĐOKOVIĆEM: Ovo odlučuje finale Sinsinatija?

21.00 - Nole je stigao na finale i ... odmah se posvetio navijačima:

Osvajač 23 grend slem turnira sastaće se sa Karlosom Alkarazom u finalu Sinsinatija, i to 35 dana nakon velike bitke koju su vodili na Vimbldonu. 

Alkaraz je u Londonu bio bolji i vodi sa 2:1 u međusobnim duelima. Novak će pokušati da izjednači rezultat u pobedama, ali će se prevashodno boriti za svoj treći trofej u Sinsinatiju, budući da je ovaj turnir osvajao 2018. i 2020. godine.

PUT NOVAKA ĐOKOVIĆA DO FINALA 

Đoković je do finala mastersa u Sinsinatiju stigao bez izgubljenog seta, u prvom kolu je bio slobodan, u drugom, meč mu je predao Alehandro Davidovič Fokina, u osmini finala srpski teniser je bio bolji od Gaela Monfisa, zatim je trijumfovao nad Tejlorom Fricom i u polufinalu je savladao Aleksandra Zvereva.

PUT KARLOSA ALKARAZA DO FINALA

Za razliku od Novaka, Alkaraz je do finala u svakom meču izgubio jedan set. U četvrtfinalu protiv Maksa Prusela i u polufinalu sa Hubertom Hurkačom, Španac je pravio preokret i ne baš lako stizao do trijumfa.

Španac je plasmanom u finale mastersa u Sinsinatiju ujedno sačuvao i prvu poziciju na ATP listi.

Pre muškog finala igraće se finale u ženskoj konkurenciji od 19.30 u kome se sastaju Koko Gof i Karolina Muhova.

TOP 10 ATP lista 

1. Karlos Alkaraz - 9.395

2. Novak Đoković - 8.795
3. Danil Medvedev- 6.530 
4. Stefanos Cicipas - 5.090
5. Holger Rune - 4.790
6. Janik Siner - 4.725
7. Kasper Rud - 4.715
8. Andrej Rubljov - 4.595
9. Tejlor Fric - 3.605 
10. Francis Tijafo - 3.050

BONUS VIDEO: OD PRVE DO DESETE TITULE: Sva Novakova pobednička finala Australijan opena 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (4)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!