SKANDAL NA VIMBLDONU: Grend slem je završen, ali "ruski incident" odjekuje sve glasnije

Novosti online

19. 07. 2023. u 16:55

REZULTAT finala Vimbldona 2023. u kome su snage odmerili Novak Đoković i Karlos Alkaraz bio je, po mnogima, najvažnija informacija sa londonskog grend slema, ali među najnovije vesti, ujedno i one koje se tiču Rusije, pa i rata u Ukrajini, spada i jedna teniska. "Servirana" u vidu skandala.

СКАНДАЛ НА ВИМБЛДОНУ: Гренд слем је завршен, али руски инцидент одјекује све гласније

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Novak Đoković je bio na dobrom putu da osvoji 24. grend slem titulu, ali je u finalu muške konkurencije izgubio od Alkaraza. Kod dama, Marketa Vondrouševa je priredila senzaciju, u muškim dublovima najbolji su bili Holanđanin Kolhof i Britanac Skupski, kod dama Su-Vei i Štricova, u mešovitim parovima Pavić i Kičenok...

Imala je i Srbija čime da se pohvali, naravno, osim Noletovog učešća u finalu - Luna Vujović je osvojila juniorski Vimbldon za igračice do 14 godina, a Nenad Zimonjić sa Rene Stabs titulu kod veterana, u "miks dublu". Ali, iako su pehari podeljeni, bura se ne stišava zbog onoga što se desilo u konkurenciji ženskih parova. "Novosti" vam donose najznačajnije detalje.

U Londonu se, naime, desilo nešto što je za norvešku javnost nezamislivo:

Njihova reprezentativka Ulrike Eikeri igrala je na vimbldonskom turniru zajedno sa Ruskinjom Aleksandrom Panovom.

To, naravno, ne bi trebalo da je uopšte problematično: Eikeri je u London došla kao 44. na svetskoj rang-listi dubl-igračica, pomenuta Ruskinja kao 69, pa je negde i logično da su, kao devojke sličnog rangiranja, a istih interesovanja, zaigrale u tandemu.

Ali 30-godišnjakinja iz Osla Eikeri nije mogla ni da zamisli šta će joj se sve dešavati nakon što je sa Panovom prilično glatko ispala (u želji da se domognu šesnaestine finala, poražene su sa 0:6, 4:6 od gruzijsko-ruskog para Kalašnikova - Šimanovič).

Na Ulrike Eikeri je u njenoj domovini počelo da "leti i drvlje i kamenje" jer se, eto, usudila da igra zajedno sa Ruskinjom. Pritisak je bio toliko neverovatan, da je nesrećna teniserka rešila da se izvini za "skandal koji je priredila naciji". 

- Molim vas, oprostite mi. Trebalo je ranije da razmislim o tome (izboru dubl-partnerke). Sada mi je žao mog izbora, imajući u vidu situaciju u svetu.

Videvši šta se dešava sa njegovom koleginicom iz reprezentacije, reagovao je i poznati norveški teniski as Kasper Rud.

Finalista prošlogodišnjeg Ju-Es opena a ovogodišnjeg Rolan Garosa, koji se i sam nije proslavio na Vimbldonu ispavši u drugom kolu, ovako je progovorio kada je shvatio kroz šta prolazi Ulrike Eikeri:

- Najpre da podsetim: Rusima je dozvoljeno da igraju na Vimbldonu ove godine, što nije bio slučaj prošle sezone, tako da ne mislim da je problem da Ulrike izabere (za svoju dubl-partnerku) koga god želi od učesnica turnira. Taj izbor se nekada desi i posve slučajno, ali je svakako, bar je moj stav takav, pomalo smešno napadati je zbog toga. Zapravo, sve to sada već i liči na "lov na vešice" - rekao je Rud za Radio Norveške tokom konferencije u Baštadu.

Kasper Rud na Vimbldonu / FOTO: Tanjug/AP

Četvrti teniser sveta je otišao i korak dalje:

- Ja stvarno ne vidim da je taj njen potez, izbor dubl-partnerke, nekakva "podrška Rusiji", pa i ne razumem zašto bi ona morala bilo kome da se izvinjava. Vimbldon je rekao da Rusi i Ruskinje mogu da igraju, VTA i ATP se saglasili, a mi poštujemo ta pravila, jer i igramo u tim organizacijama. Zato ne mislim da je problem što je izabrala Ruskinju - prenosi norveško izdanje "Eurosporta" reči Kaspera Ruda, uz zaključak da je "on dodao kako veruje da se Eikeri izvinila samo zato što je osetila pritisak medija da tako nešto učini".

Ako vam se tenis sviđa, ono što u njemu radi Novak Đoković, a i "beli sport" uopšteno, pratite ga na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)