IGA, ARINA I ELENA VELIKA TROJKA DAMA: U ženskom tenisu nastupila nova era

Stefan Rajić

29. 06. 2023. u 17:26

DUGO je ženski tenis ljubomorno gledao na muški, vreme je da se ta slika promeni. Često, a ponekad i neopravdano, devojke su služile kao predgrupa glavnom događaju, nalik rok koncertu na kojem je sve prštalo, a koji su godinama priređivali širom sveta Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer. Tri "vanzemaljca" pomerila su granice belog sporta na neslućene, nezabeležene visine.

ИГА, АРИНА И ЕЛЕНА ВЕЛИКА ТРОЈКА ДАМА: У женском тенису наступила нова ера

FOTO: AP/Tanjug

Sudeći po rezultatima u poslednje vreme, čini se da i dame dobijaju "veliku trojku", koju čine Iga Švjontek, Arina Sabalenka i Elena Ribakina. Poljakinja, Beloruskinja i Ruskinja koja igra za Kazahstan žicama reketa udaraju žutu lopticu i kreiraju "muziku", koja bi mogla publiku da natera da željno iščekuju svaku novu izvedbu, zbog čega će se tražiti karta više, i započnu jedinstvenu zlatnu eru na VTA turu.

"Prolazno vreme" zasad je dobro. Poslednjih pet grend slemova razdelile su među sobom (Iga tri, Arina i Elena po jedan). Najverovatnije će prvi put biti prva tri nosioca na predstojećem Vimbldonu (3-16. jul), te bi šlager duele trebalo da dobijemo tek na kraju takmičenja.

Ove sezone nije bilo završnice najznačajnih turnira, koje su protekle bez njih tri. U finalu prvog grend slema, Australijan opena, Sabalenka je pobedila Ribakinu i došla do prvenca na najvažnijim nadmetanjima. Elena joj se revanširala za poraz u borbi za pehar na mastersu u Indijan Velsu, kasnije je dogurala i do finala Majamija. U Madridu, Arina je nadjačala Igu, i osvetila joj se tako što joj je "ukrala" premiju, kola, na takmičenju iz serije 500 u Štutgartu dve sedmice ranije. Na kraju, na "hiljdarki" u Rimu trijumfovala je Kazahstanka pre nego što je Poljkinja osvojila treći Rolan Garos u četiri godine.

IGA ŠVJONTEK (Poljska)

ROĐENA: 31. maja 2002.

GRAD: Varšava (Poljska)

VISINA: 176 cm

VTA POZICIJA: 1. 

Samo pogled na odnos pobeda i poraza ove sezone jasno stavlja do znanja da su Iga, Arina i Elena iskočile od ostalih i polako postaju zasebna liga. Švjontek ima skor 35-6, Sabalenka 34-6, a Ribakina 30-7.

Da se u vazduhu oseća drugačija klima na VTA turu svesne su i same igračice.

- Ženski tenis bi trebalo da ima konstantnost da se stalno u finalu sastaju broj jedan i dva. Tada je mnogo napetije. Jedino tako ćemo podići nivo igre. Tako me je Iga terala da pružam bolje partije prošle sezone - aludirala je Beloruskinja na neverovatnu seriju od 37 mečeva bez poraza Švjontekove i šest titula.

ARINA SABALENKA (Belorusija)

ROĐENA: 5. maja 1998.

GRAD: Minsk (Belorusija)

VISINA: 182 cm

VTA POZICIJA: 2. 

Ovo rivalstvo koje počinje da se gradi, ne može da bude pandan Novaku, Rafi i Rodžeru, koji su među sobom podelili ukupno 149 megdana, ali svakako može da bude veoma atraktivno, kada je u pitanju ženski deo belog sporta. Potencijalna ženska trojka zasad ima samo 17 međusobnih dvoboja međutim, neki od njih bili su spektakularni.

- Već smo odigrale dosta mečeva međusobno. Dobro poznajemo taktičku stranu, tako da moramo da smišljamo nove načine i ideje kako da pobedimo jedna drugu. To nešto je "velika trojka" muškog tenisa morala da radi kada su igrali po više od 30 duela. Veoma sam srećna, jer želim da napredujem, a ujedno i guramo napred jedna drugu. To mi daje dodatnu motivaciju - raduje se izazovima Iga.

MEĐUSOBNI

Švjontek - Sabalenka 5:3

Švjontek - Ribakina 3:1

Sabalenka - Ribakina 4:1

GREND SLEMOVI

Iga Švjontek 4

Arina Sabalenka 1

Elena Ribakina 1

TITULE

Iga Švjontek 14

Arina Sabalenka 13

Elena Ribakina 5 

Da je ovo početak nečeg specijalnog u ženskom tenisu, nadu daje i mladost. Sve tri teniserke su rođene u rasponu od tri godine - Arina ima 25 (1998), Elena 24 (1999), a Iga 22 godine (2001). Iako najmlađa, devojka iz Varšave ubeležila je najviše uspeha od sve tri. Švjontekova ima već 65 sedmica na tronu VTA liste, dok Sabalenka i Ribakina još nisu imale tu čast. Međutim, Arina je dugo na poziciji broj dva, dok je Elena tek nedavno ostvarila rang karijere popevši se na treće mesto.

ELENA RIBAKINA (Kazahstan)

ROĐENA: 17. juna 1999.

GRAD: Moskva (Rusija)

VISINA: 184 cm

VTA POZICIJA: 3. 

Po grend slem peharima, Poljakinja ima predost sa četiri naspram jednog Beloruskinje i Kazahstanke. Međutim, teniserka iz Minska ima pet mastersa, baš kao i Iga, dok je igračica ruskog porekla na dva i to oba iz ove godine.

OD 2003: 13 MUŠKARACA, 32 ŽENE

BROJKE koje su napravili na grend slemovima Novak, Rafa i Rodžer su zadivljujuće. Od kada je Federer podigao prvi grend slem pehar još na Vimbldonu 2003, pa zaključno sa nedavno završenim Rolan Garosom, prošlo je okruglo 80 grend slemova. Osim "velike trojke" trofeje je podizalo samo još deset igrača. U istom rasponu, u ženskoj konkurenciji do krune su dolazile čak 32 teniserke. 

Simbolično, ako poredimo "veliku trojku" po najznačanijim parametrima sa začetka njihove ere, Švjontekova odskače kao nekad Federer, Sabalenka preti kao što je to činio Nadal, a Ribakina deluje kao autsajder, kao što je to u odnosu na dvojac na početku karijere bio Novak. Kao što je dobro poznato, Đoković je izrastao u najvećeg tenisera svih vremena, i pored velikog minusa na početku trke.

Devojke, bina je vaša, vreme je za rokenrol. 

BONUS VIDEO: OD PRVE DO DESETE TITULE: Sva Novakova pobednička finala Australijan opena

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024