IGRAO JE ĐOKOVIĆ LUDE MEČEVE, ALI OVAKAV - NIKADA! Ni provokator, ni vetar, ni neverovatan set ga nisu uzdrmali, Srbin ide dalje!

Novosti online

31. 05. 2023. u 23:16 >> 23:16

NOVAK Đoković je nastavio sa pobedama na Rolan Garosu, ali meč protiv Martona Fučoviča uopšte nije bio onakav kakav je Nole planirao. Niti kakav je publika mogla da zamisli da će biti.

ИГРАО ЈЕ ЂОКОВИЋ ЛУДЕ МЕЧЕВЕ, АЛИ ОВАКАВ - НИКАДА! Ни провокатор, ни ветар, ни невероватан сет га нису уздрмали, Србин иде даље!

TV Eurosport

Iako je i u sva četiri prethodna okršaja izlazio kao pobednik, srpski as nije nikada ranije igrao protiv ovog suparnika na šljaci, pa je bilo pitanje kako će se taj megdan odvijati, bez obzira na to što je bilo jasno ko je favorit. A konačan rezultat, 7:6(2), 6:0, 6:3 uopšte ne otkriva koliko je, zapravo, bio zanimljiv ovaj duel.


I pored dobrog Novakovog početka, a poveo je sa 3:0 uprkos kratkotrajnim provokacijama jednog gledaoca kog je dug, oštar pogled osvajača 22 grend slem titule odvratio od namere da nastavi da se nepristojno ponaša, sve je počelo da se neočekivano pretvara u dramu kada je Đoković prokockao brejk šansu za četiri gema razlike. Od tog časa, krenula je teniska triler priča u kojoj je bilo svega i svačega.


Nole je počeo da napravi pravi više neiznuđenih grešaka nego direktnih poena, Fučovič da sve bolje koristi svoje jedino veliko oružje uz snažan forhend - "dropšot", dok je snažan vetar pravio ogromne probleme obojici. Nekako se činilo da je za nijansu više štete od iznenadnih naleta vetra iamo Novak, kome je loptica bežala kada bi je bacao za servis (otuda i dvostruka servis greška za brejk Mađara) ili kada bi hteo da "skrati" udarac, a loptica odjednom bila poneta toliko da ode u aut. 


Tako je prva deonica, u kojoj je odlučivao taj-brejk, a u njemu Srbin poveo sa tri razlike i onda izdržao nalet suparnika, potrajala antologijskih deveset minuta


Naredna?


Samo 31, jer je Đoković iskoristio veliki psihički pad rivala da zagospodari terenom, a kako je pritom smanjio broj sopstvenih kikseva (neiznuđenih sa 17 na samo šest), i ne čudi što je Fučoviča ostavio "na nuli".


Poslednji "trzaj" mađarski teniser je imao nakon što je Novak brejkom otvorio treću deonicu. Uzvratio je Marton, boljom igrom sa osnovne linije uspeo i da prvi put povede, no radost mu je bila kratkog veka: Nole je "vezao" četiri osvojena gema i, uz nekoliko istinskih majstorija, a i osmehe u razgovoru s publikom kada je postajalo jasno ko će pobediti, prošao dalje iako je pred kraj doživeo brejk.


Posle meča punog uspona i padova, Đokovićev naredni rival biće nimalo naivni Španac.

KRAJ! Uz brejk u poslednjem gemu, Đoković - Fučovič 7:6(2), 6:0, 6:3!

5:3 - Brejk za Fučoviča! Servirao je Nole za pobedu, no Mađar je uz jednu bravuru posle "skraćene lopte" Srbina - uspeo da napravi mini-preokret, time i zakorači ka brejku, koji je i napravio. Osmehnuo se, prvi put posle duže vremena, Fučovič, koji je prišao na dva gema zaostatka.

5:2 - Brejk za Đokovića! Uz majstoriju na mreži (obostranu, ali rešenu u korist Srbina), te objašnjenje publici, uz osmeh, da ne slavi osvajanje poena dok on stvarno nije gotov, Novak je napravio možda i odlučujući korak ka pobedi. Pre 15 minuta Fučovič je vodio sa 2:1, posle brejka i njegove "potvrde", sada je skroz druga priča...

4:2 - Odlično! Posle 24 minuta igre u trećem setu, a dva i po sata od početka, Đoković je potvrdio brejk i stigao do osetne prednosti. Još dva gema ga dele od pobede.

3:2 - Brejk za Đokovića! Do 30:30 nije bilo jasnih naznaka kome će gem pripasti, ali je onda Nole sjajnom, sjajnom defanzivom naterao rivala da smečuje iz ne baš idealne pozicije, a kako je Fučovič tada poslao lopticu u aut - iznervirao se i, nedugo zatim, lako izgubio još jedan poen. 

Fučovič na meču protiv Đokovića na Rolan Garosu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

2:2 - Najbolji mogući odgovor Noleta. Osvojen servis gem bez izgubljenog poena, a poslednji je odigran uz osmehe, jer su se nadmudrivali na mreži, gde je Đoković lobovao suparnika, koji je supeo da vrati lopticu jednom, no Srbin je uveliko preuzeo inicijativu i Martona naterao na kiks. 

1:2 - Prvi put na meču Marton Fučovič vodi. I to zasluženo, uz vrlo dobru igru na svoje servise, a i džentlmenski potez Đokovića na gem-loptu, kada je sudija želeo da proveri da li je baš Mađar stvarno pogodio liniju, a Nole prišao, obrisao trag loptice i potvrdio da je njegov suparnik osvojio poen.

1:1 - Brejk za Fučoviča! Neočekivani problemi za Srbina. On je bio taj koji je loše igrao u većem delu "svog" gema, a kada je rival poveo sa 15:40, desio se i savršen ritern Mađara, koji je tako "vratio" brejk.

1:0 - Brejk za Đokovića! I to sa "nulom! Pa, kakav je ovo meč, šta se to dešava? Sjajan je Nole, briljira, dok se igra Mađara potpuno raspala, ali ko je mogao da misli da će uslediti toliki "psihički lom" Martona Fučoviča posle onakvog prvog seta...

Detalj sa meča Novak Đoković - Martin Fučović na centralnom terenu Rolan Garosa / FOTO: Tanjug/AP

6:0 - Set za Novaka Đokovića! Fantastični srpski teniser je na maestralan način odigrao drugu deonicu posle one antologijske uvodne koja je trajala čak sat i po. Uz savršenu kontrolu igre u svim gemovima, osim na početku poslednjeg u kome je gubio sa 0:30 pa napravio preokret, a onda spasio i brejk loptu (posle koje je izvrsno preuzeoi inicijativu), osvajač 22 grend slem titule je došao na set od trijumfa. Trideset i jedan minut je trajao drugi deo meča.

5:0 - brejk Đokovića! Nestvarno... Posle sat i po onog teniskog "ludila", za pola sata u drugom setu je pet razlike za Srbina. Neverovatno. Treći brejk sjajnog Novaka, Marton se gotovo "ne vidi" uopšte na terenu.

Marton Fučovič tokom meča sa Novakom Đokovićem na Rolan Garosu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:0 - Posle 17 minuta igre, četiri razlike za Noleta, koji je "potvrdio" i drugi brejk. A zvanično, evo potvrde, onaj prvi set je trajao tačno sat i po. Kakva razlika...

3:0 - brejk Đokovića! Kakav meč! Nole je počeo da melje rivala koji je do pre desetak minuta delovao kao neko ko je sposoban da mu veoma "zagorča život" na Rolan Garosu. Ali, za razliku od 3:0 iz prvog seta, Đoković sada toliko vodi uz dva brejka prednosti, ali i nove poruke stručnom štabu: "Glasnije!", pošto ne čuje reči saradnika.

2:0 - Nastavlja Nole bolje da igra u drugom segmentu meča. Primetno bolje. A i Mađaru je opao nivo, mora se priznati. Na momente bi potpuno "otvarao" mogućnosti Srbinu da poentira, a to bi Novak koristio da izgradi veću prednost (40:15). Iako bi Fučovič potom izvrsno igrao u defanzivi, to nije bilo dovoljno da se preuzme inicijativa, pa je Đoković stigao do dva razlike.

1:0 - brejk Đokovića! Slično onome što se Noletu desilo u prvoj deonici, kada je servirao za osvajanje uvodnog seta pri vođstvu od 5:4, sada se desilo Fučoviču u nezgnodnoj situaciji: na 30:30 je napravio dvostruku servis grešku. Vrlo se iznervirao, izgubio odmah i sledeći poen, pa brejkom Srbin "otvorio" drugu deonicu! (Posle samo četiri minuta. Nakon maratona koji je za nama)

Nole je imao kratak razgovor sa sudijom posle prve deonice. Izgleda da je zamerao na brzini objavljivanja rezultata, tj. prilici da se obrati ako mu neka odluka nije po volji. No, bilo kako bilo, i pored samo 13 direktnih poena, a 18 neiznuđenih grešaka, u antologijskom, setu od maltene sat i po - Đoković je izašao kao pobednik. Još "samo" dva do trijumfa.

Novak Đoković u razgovoru sa sudijom tokom meča protiv Martona Fučoviča na Rolan Garosu 2023 / TV Eurosport

Set za Noleta - 7:6(2)! Taj-brejk: Đoković je poveo sa 3:0, a onda je počela velika, velika borba. Mađar je davao sve od sebe da nadoknadi propušteno, uspeo da jednu jako dugu razmenu, u kojoj je Nole briljirao u odbrani, reši u svoju korist, ali taj prilazak na 4:2 bio je sve što je uspeo. Đoković je uspeo da uz drugi servis - izdrži sve nalete i ostvari primarni cilj. Posle čak 87 minuta Novak je osvojio set. Osamdeset i sedam minuta!

6:6! Posle 77 minuta igre - došlo se do taj-brejka. A skoro deset minuta je trajao gem na servise Mađara, Nole je propustio set loptu... Borba se nastaila uz bravure ali i kikseve na obe strane, da bi drama dostigla vrhunac kada je slajs udarac Fučoviča, uz "podršku" vetra - spustio lopticu nisko posle njenog udarca o tlo, pa je Đoković uzaslud pokušao da je vrati na drugu stranu terena. Sledeći servis njegov rival je iskoristio da konačno uspe u svojoj nameri da izbori taj-brejk...

Novak Đoković u neverici gleda kako mu loptica beži posle slajsa Martona Fučoviča / TV Eurosport

6:5 - Bučan je, sve bučniji Nole. Nije mu lako protiv rivala koji malo manje greši od njega (14:9 u neiznuđenim kiksevima "vodi" Đoković), ni "protiv" vetra koji baš ne da mira... Na kraju, da je uspeo da osvoji poen za osvajanje gema, okrenuo se ka svom stručnom štabu i drao se. Koliko se dalo razumeti, deo na srpskom je bio "Ne čujem!".

Novak Đoković poručuje svom timu da ne čuje instrukcije / TV Eurosport

5:5 - Iz greške u grešku je išao Nole, pa i ne čudi što je čak deset poena u nizu na svoje servise osvojio Marton Fučovič i došao do izjednačenja. A kako se sad daleko čini ona šansa za odlazak na dva brejka razlike, tj. 4:0... 

5:4 - Brejk Fučoviča! - Još jedan maratonski gem na Noletove servise, još brejk šansi za Fučoviča i, još jednom, ozbiljni naleti vetra. Jedan takav je onemogućio Đokovića da servira kad je bilo najvažnije, na drugi pokušaj pri vođstvu rivala, a to je onda iznedrilo dvostruku servis grešku kojom je Mađar došao do prvog brejka na meču. Fučovič će servirati za izjednačenje, i to nakon što je Nole servira za osvajanje seta.

5:3 - Bez izgubljenog poena Mađar osvaja "svoj" gem. Nole će servirati za osvajanje seta.

5:2 - Novi napet gem! Nastavio je Marton Fučovič da "nervira" srpskog suparnika "napadajući" njegove sefvise, a vetar svakako nije olakšavao posao Đokoviću prilikom bacanja loptice u vis. No, iako je semafor pokazivao 0:40, sve tri brejk lopte Novak je anulirao i to jednu od njih stpljenjem, drugu nestvarnom forhend dijagonalom iz defanzive, a onda i nateravši suparnika na grešku svojom konkretnijom igrom. Time je Đoković učvrstio samopouzdanje, pa dugu razmenu rešio u svoju korist - stisnuvši pesnicu i, uz uzvik, proslavivši osvajanje gema. Posle 48 minuta od početka meča, vodi sa 5:2.

Novak Đoković tokom meča protiv Martona Fučoviča na Rolan Garosu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:2 - Iako se Nole trudio da pripreti rivalu i novim brejkom usmeri ovaj set ka mirnijoj završnici, dalje od 40:40 nije uspeo. Prišao je Mađar na dva gema zaostatka i, u ovim trenucima, igra za nijansu kvalitetnije.

4:1 - Kakav gem! Delovalo je sve tako idealno kada je Nole na 3:0 imao brejk šansu, a onda su se naprasno u njegovu igru uselili problemi. Najpre nervoza što mu neki udarci nisu "išli" kako je želeo, a potom je na svoje servise dozvolio mađarskom suparniku da izgradi prednost od 15:40. Naravno, pokazao je toliko puta tokom karijere Đoković da je sposoban da se izvuče iz nezgodnih situacija, pa je to uradio i na te dve brejk lopte rivala, izjednačivši za tili čas direktnim poenima. Usledila je potom duga razmena koju je naprasno pojačani vetar "upropastio" - kada se stvari posmatraju iz Novakovog ugla. Naime, želeo je "skrati" udarac, a vetar je pogurao lopticu - u aut! To je bio samo početak mini-drame, jer je još dvaput Fučovič imao brejk lopte, ali na kraju ipak Đoković osvojio gem. I to uz veliku, veliku nevericu prilikom pogleda ka nebu, te pitanja "Da li je moguće?!" (da vetar toliko ometa normalno igranje).

3:1 - Šteta! Imao je Nole novu brejk priliku, ali do 4:0 nije uspeo da dođe jer je Mađar uspeo da značajno podigne nivo svoje igre posle te problematične situacije. Prethodno, Đoković je izveo jedan fantastičan riteran, ali i jedan štop-volej za udžbenike. Ipak, nedovoljno za odlazak na četiri razlike...

NEZGODNA SITUACIJA! Sada je definitivno postalo jasno: Novak Đoković na ozbiljnom iskušenju

3:0 - Sjajno se "nadovezao" na brejk Nole. Bez izgubljenog poena osvojio je servis gem!

2:0 - Brejk Đokovića! - Nakon što je Nole na 15:30 loše izveo udarac kojim je mogao da dođe do dve uzastopne brejk lopte, neko je nešto dobacio sa tribina. Izgleda, provokativno. Đoković je tog izgrednika gledao 5, 6 sekundi...

Đoković pogledom traži provokatora / TV Eurosport

Koji tren kasnije, Nole je uspeo da dođe do brejk lopte, no Fučevičev servis je tu šansu anulirao. Ipak, već u sledećoj razmeni Marton je napravio veliki promašaj, omogućio novu brejk priliku Srbinu, koji ju je iskoristio jer je Fučovič vrhom reketa poslao lopticu van terena. Novak nije mnogo slavio ovaj odlazak na dva razlike, nešto je mrmljao sebi u bradu gledajući provokatora...

Novak Đoković gleda ka osobi koja mu je dobacivala / TV Eurosport

1:0 - Vrlo, vrlo zanimljivo je počeo ovaj duel. Prva dva servisa naterala su Mađara da loptice odmah pošalje u aut, a posle 30:0, Đoković je morao da izvede drugi početni udarac, ali mu ni to nije smetalo da posle vrlo kratke razmene natera suparnika na kiks. No, posle jednog odličnog "drop šota" Fučoviča (kome je Novak aplaudirao zbog toga), usledio je u sledećoj razmeni Đokovićev loš smeč, pa mu se uočena povećana agresivnost u odnosu na onu iz prvog kola - tada nije isplatila. A kada se na to nadoveao Martonov forhend-viner, paralelom, došlo se do 40:40. Desila su se potom još dva izjednačenja, nakon Noletovih dolazaka do vođstva, a onda je Srbin uspeo da "potvrdi" jedno od njih i osvoji uvodni gem. Teže nego što je priželjkivao, ali, ipak, zasluženo.

20.32 Meč je počeo! Nole servira prvi.

20.28 - U toku je zagrevanje, posle kog će početi duel.

20.25 - Vetar se malo primirio, kaže sa terena "Filip Šatrije" nekadašnji teniski as Džon Mekinro, mada ističe da je teren nešto klizaviji nego što je očekivao. A to baš nije idealno za aktere.

20.24 - Đoković izlaz na teren. U pratnji je devojčice koja će biti zadužena za skupljanje loptica kod mreže.

Uoči meča

Mađar, koji je zahtevao od nadležnih da Đokovića proteraju sa Australijan opena "jer se nije držao propisa koji treba da važe za sve", kako je to govorio, trenutno je 83. na ATP listi i priželjkuje - trijumf. O tome je, uostalom, Fučovič na prilično interesantan način govorio dan pred ovaj duel.

A Marton Fučović i Nole su se dosad sastajali u četiri navrata, i... Srbin zna samo za pobede. 

Međutim, njih dvojica nikada nisu igrali na šljaci (Novak je pobedio Martona na Ju-Es openu 2019, u Dohi 2019, te 2021. na pariskom mastersu, što su turniri koji se igraju na betonu, odnosno 2021. na Vimbldonu, koji se održava na travi).

U karijeri, Fučovič dobija 51,9% mečeva na šljaci (ima učinak 40-37), a Nole čak 79,9% do ovog Rolan Garosa (262/66 je imao pre nego što je savladao Kovačevića u prvom kolu).

Ako vas Novak Đoković zanima, pratite i dalje sve vesti o njemu i tenisu na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Kad se Novak Đoković i Danil Medvedev sretnu na treningu na Rolan Garosu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (6)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet