ĐOKOVIĆ "RAZBIO" AMERIKANCA: Novak u 10. finalu Australijan opena; Pol, rasprave sa sudijom i provokacije sa tribina mu nisu mogli ništa

A. I.

27. 01. 2023. u 12:05 >> 12:06

NOVAK Đoković, od očaja do sjaja, ali baš tako se i dolazi do 10. jubilarnog finala u Australiji. Srbin je u polufinalu Australijan opena igrao protiv Tomija Pola. Amerikanac je bio nadomak prvog seta nakon neobjašnjivog pada Srbina, a posle se za sve pitao samo Novak, koji je slavio rezultatom 3:0 (7:5, 6:1, 6:2)

ЂОКОВИЋ РАЗБИО АМЕРИКАНЦА: Новак у 10. финалу Аустралијан опена; Пол, расправе са судијом и провокације са трибина му нису могли ништа

Tanjug/AP

Novak Đoković je ubedljivo slavio pobedu protiv Amerikanca Tomija Pola u polufinalu Australijan opena. Srbin je ubedljivo startovao. Imao dva brejka prednosti, ali opet su usledile provokacije sa tribina, potom i rasprava sa sudijom oko peškira, te je Đoković neobjašnjivo pao, a rival uspeo da povrati dva brejka.

Nakon toga zaigrao je Đoković na nivou po kome je prethodnih nedelja bio prepoznatljiv u Melburnu. Psihički je oborio rivala na "kolena", a nakon toga ga i počistio sa terena.  Ono što je posebno bilo impresivno jeste njegov ritern koji je u proseku išao brzinom od 110 kilometara na čas, za razliku od rivala, koji je riternirao 88 kilometara na čas u proseku.

Agresivno je krenuo u meč Amerikanac. Uprkos dobrim sevisima Đokovića, došao je do brejk-lopte, na 30:30, Đoković je napravio duplu servis grešku. Još jednom je u teškom trenutku prevagnuo odličan servis Đokovića koji je izjednačio, američkom teniseru nisu pomogle ni dve brejk-lopte, na kraju maratonski uvodni gem od sedam minuta uzima Srbin.

Tanjug/AP

Već u narednom gemu Đoković je ubio entuzijazam rivala, došao je do tri brejk-lopte. Iskoristio drugu i poveo 2:0. U narednom gemu potvrdio je Srbin brejk. Došao je do dve gem-lopte, iskoristio je prvu.

Ono što je obeležilo uvodnih 15 minuta igre jesu duple servis greške na obe strane, ali i vrhunski servisi Đokovića. Videlo se da je Tomi Pol dosta nervozno ušao u meč, a to je Novak znao da kazni.  

Đoković je i u četvrtom gemu pritiskao, pokušao da kazni rivala, ali do tada je već napravio devetu neiznuđenu grešku u meču. Amerikanac je nakon 30:30 vezao dva poena i upisao prvi gem u meču - 3:1.

Potom je Novak nastavio sa neiznuđenim greškama, došao je rival do 30:0, usledio je odgovor Đokovića koji je potom došao do gem-lopte. Ipak, igralo se na razliku nakon što je Srbin napravio duplu servis grešku, ali na kraju dobija gem Srbin za 4:1.

Tanjug/AP

Podigli su obojica intenzitet tenisa. Đoković je došao do 30:30 na servis rivala, odigrao sjajan poen i došao do brejk-lopte. Pogodio je pritom u narednom vrh mreže, a Pol je poslao loptu u aut, 5:1 za Srbina koji je potom servirao za prvi set.

Kada je najpotrebnije tu je odličan servis. Imao je Đoković 30:0, usledila su dva poena Amerikanca, a potom servis brzine 206 kilometara na čas, kojim je Đoković došao do gem-lopte. Nije je iskoristio - izjednačenje. Đoković je potom ušao u raspravu sa sudijom oko peškira. "Ako skupljači lopti ne smeju da mi dodaju peškir, recite mi koja su pravila, kako to ide".

Tanjug/AP

Pala je potom koncentracija Srbinu, iskoristio je to Amerikanac da dođe do brejka - 5:2.

Dobio je naredni gem Tomi Pol sa "nulom". Đoković se dosta mučio sa bekhend udarcem iz koga je proisteklo danas dosta neiznuđenih grešaka. Nastavio je i u devetom gemu isto Đoković. Napravio je duplu servis grešku odmah na startu. Nakon rasprave sa sudijom Novak nije ličio na sebe. Vratio se u potpunosti u prvi set Tomi Pol, koji je uspeo da vrati i drugi brejk - 5:4.

I četvrti gem u nizu dobio je Amerikanac. Još jednom je imao tri gem-lopte. Iskoristio je drugu za izjednačenje. Novaku se obila rasprava sa sudijom o glavu. Nakon nje nije uspeo da poveže svoje redove sve do 11. gema.

Posle dugo vremena odigrao je Đoković jedan siguran gem i poveo 6:5. Nepotrebna drama kulminirala je u 12. gemu, kada je Đoković uspeo da slomi rivala, te nakon 30:0 dođe do set-lopte. Iskoristio ju je i sprečio taj-brejk. Pomalo neverovatno zvuči podatak da je Đoković imao 24 neiznuđene greške u prvom setu.

Tanjug/AP

Znatno opuštenije je Đoković počeo drugi set. Tri gem-lopte imao je nakon nešto više od minuta igre. Prvu nije iskoristio, ali jeste drugu, 1:0. Potom je slična situacija viđena na servis rivala. Dve brejk-lopte imao je Đoković. Prvu nije iskoristio, jeste drugu, te je poveo 2:0.

Treći gem Đokovića malo je zabrinuo navijače. Nekoliko puta uhvatio se tokom njega za nogu, a tri puta rivalu je dao priliku za brejk, koju je potom uspeo da odbrani Srbin i na kraju dobije ga.

Dobija Đoković potom još jedan brejk, ukupno petim gemom u nizu došao je nadomak drugog seta. Dve gem-lopte imao je Amerikanac u šestom gemu. Nije prvu iskoristio. Potom drugu jeste. I, na taj način zaustavio je seriju od sedam osvojenih gemova Srbina. Nakon toga Đoković je odlično servirao i drugi set dobio sa lakoćom 6:1.

Tanjug/AP

Velika je borba usledila i na startu trećeg seta. Nakon nekoliko izjednačenja Đoković je i treći gem počeo brejkom.

Sa lakoćom ga je nakon toga potvrdio Srbin koji je poveo 2:0. Delovalo je potom da je Amerikanac u potpunosti slomljen. Đoković je i u narednom gemu došao do brejka, a potom je uz otpor rivala, koji je imao brejk-loptu, Đoković došao do potvrde duplog brejka - 4:0. Peti gem dobio je Đoković, naterao rivala da servira za ostanak u meču, a na kraju je Srbin upisao plasman u svoje 10. finale, gde ga čeka Stefanos Cicipas.

NOVAK ĐOKOVIĆ - TOMI POL  7:5, 6:1, 6:2

6:2 - Srbin je fantastično igrao. Trčali su obojica po terenu, uz ovacije publike. Tri meč-lopte za odličnog Đokovića. Iskoristio je prvu.

5:2 - Uspeo je Pol da produži meč za još jedan gem. U narednom je Đoković servirao za pobedu.

5:1 - As iz drugog servisa Đokovića za 30:0. Savršeno je nastavio, te došao do tri gem-lopte. "Nulom" je došao do novog gema, Amerikanac servira za ostanak u meču.

4:1  - Usledila su dva promašaja Đokovića, nakon kojih je samo tiho rekao "ajde". Potom, Đoković sjajno riternira za 30:15. Izašao je na mrežu i samo spustio lopticu iza mreže. Ipak, dve gem-lopte za Amerikanca. Zanimljivo je da Đoković u proseku riternira prvi servis brzinom od 110 kilometara na čas. Uspeo je da odoli pritisku Tomi Pol i upiše prvi gem u trećem setu.

4:0 - Pritiska Pol sada Novakov servis. Došao je do 30:30 Amerikanac, potom brejk-lopta za Tomija Pola. Usledila su dva vezana poena Đokovića i nova gem-lopta koju je sjajnim servisom iskoristio.

3:0 - U potpunosti je sada Amerikanac slomljen, novi brejk za Srbina.

2:0 - Dva odlična poena odmah na startu za Đokovića. Fantastično, skratio je lopticu Đoković, stigao ju je Pol, a onda iza leđa Đoković šalje fantastičnu loptu na drugu stranu za tri gem-lopte. Spasao je prvu Amerikanac.

1:0- BREJK! Nije uspeo Tomi Pol da se odbrani. Nakon velike borbe "slomio" ga je Đoković za brejk na startu trećeg seta.

Tanjug/AP

DRUGI SET 6:1

6:1 - Izgledalo je na trenutke da Đoković i Pol igraju egzibiciju. Dva fantastična smeča poslao je Đoković, Amerikanac uspeo da ih vrati, potom je pogrešio Srbin, odigravši skraćenu loptu poslao ju je u mrežu, a nakon toga važan poen osvojio je Srbin drugim servisom - set-lopta.

5:1 - Dve gem-lopte imao je Amerikanac. Iskoristio je drugu. Sada Đoković servira za drugi set.

Tanjug/AP

5:0 - Đoković sada sa lakoćom dobija poene. Sa četiri odlična servisa "nulom" je dobio gem, sedmi zaredom, te nakon 28 minuta igre Amerikanac servira za ostanak u setu.

4:0 - Imao je 30:0 Novak Đoković, izašao je na mrežu, nije uspeo da kazni rivala koji je potom došao do 30:30. Propustio je lepu priliku tada Nole za tri brejk-lopte. Na kraju, ipak, imaće Novak jednu. Koju je iskoristio.

Tanjug/AP

3:0 -  Ponovo su krenuli problemi na servis Srbina, te prva brejk-lopta za Tomija Pola u drugom setu. Nije Đoković ubacio prvi servis. Ali na drugom je naterao rivala na grešku - izjednačenje. Nakon toga je još jednom brejk priliku imao Amerikanac, a dugačak poen osvojio je Srbin. Ono što je zabrinulo, već dva puta se Đoković uhvatio za nogu, a nakon tri brejk-lopte usledila je nakon 10 minuta i gem-lopta.

2:0 - BREJK! Dve brejk-lopte sada za Đokovića. Velika borba. Branio se Novak sjajno, pokušao skraćenom loptom da slomi ritam rivala, koji je stigao do mreže. Druga odlazi u aut. Novi brejk.

1:0 - Odličan početak drugog seta. Tri vezane brejk-lopte za Srbina. Prvu nije iskoristio, poslao je paralelu u aut. Drugu jeste iskoristio.

Tanjug/AP

PRVI SET 7:5

7:5 - Dobro je Tomi Pol servirao. Dobio uvodna dva poena, odgovorio je Đoković za 30:30. Stegla se ruka Polu, snažno je Novak riternirao - set-lopta. Iskoristio ju je Srbin.

6:5 - Konačno je prekinuo Đoković lošu seriju. Dobio je jedan lagan gem i ponovo poveo.

5:5 - Neverovatno. Publika je potpuno Đokoviću okrenula leđa. Amerikanac u još jednom gemu ima tri gem-lopte. Prvu uspeva da spase demotivisani Đoković. Ne i drugu.

Tanjug/AP

5:4 - BREJK!  Dve brejk-lopte i u devetom gemu imao je Pol. Prvu je Đoković uspeo da spase.

5:3 - Dosta problema sada sa nervozom, kao i bekhend udarcem ima Đoković koji je gem izgubio sa "nulom".

5:2 - BREJK! Kada je najpotrebnije tu je odličan servis. Imao je Đoković 30:0, usledila su dva poena Amerikanca, a potom servis brzine 206 kilometara na čas, kojim je Đoković došao do gem-lopte. Nije je iskoristio - izjednačenje. "Ako skupljači lopti ne smeju da mi dodaju peškir, recite mi koja su pravila, kako to ide". Zviždao je deo tribine, a potom je Pol došao do brejk-lopte.

Tanjug/AP

PROČITAJTE JOŠ: ČUDAN POGLED NA ĐOKOVIĆEVU LOŽU: Nedostaje jedan član, ali tu je famozna doktorka Marijana (FOTO)

5:1 - BREJK! Žestok tenis igraju rivali danas. Na 30:30 došao je Đoković do brejk-lopte. Sjajno je otvorio Pola. Ono što raduje je da su obojica smanjili broj grešaka, što je dodatno podiglo nivo tenisa. Srbin servira za prvi set.

PROČITAJTE JOŠ: "MRZEĆE ME NOVAKOVI NAVIJAČI AKO ODGOVORIM" Ukrajinska teniserka dobila neprijatno pitanje o Srđanu Đokoviću i ruskim zastavama

4:1 - Dve neiznuđene greške Đokovića na početku meča dale su nadu Tomiju Polu. Usledio je glasan urlik Srbina, koji je potom prekinuo niz svojih grešaka. Potom je došao do gem-lopte. Nije je iskoristio Novak, napravio je duplu servis grešku. Ipak, preživeo je Srbin.

PROČITAJTE JOŠ: PROVOKATORI OPET NA TRIBINAMA: Đoković izbacio pijane navijače, oni došli na meč sa Amerikancem (FOTO)

3:1 - Novak Đoković je pokušao ponovo da pritisne rivala. Došao je do 30:30, ali su ga potom neiznuđene greške koštale, te je Pol došao do prvog gema u meču.

3:0 - Početak meča obeležile su neiznuđene greške, ali i dobri servisi Đokovića. Srbin je došao do dve gem-lopte, iskoristio je prvu.

FOTO: Tanjug/AP

2:0 - BREJK! Na servis rivala Đoković pokazuje da neće da se igra, već da je došao da pobedi. Uzeo je tri vezane brejk-lopte. Iskoristio je drugu.

1:0 - Prvi servis gem u meču imao je Đoković. Amerikanac je od starta igrao agresivno, te došao do 30:15. Ono što je i na startu meča bilo evidentno, Đoković je počeo odličnim servisima. Usledila je dupla servis greška i prva brejk-lopta za Amerikanca. Nakon toga i odličan servis Srbina - izjednačenje. Imao je i drugu priliku Amerikanac, a ponovo servisom Đoković dolazi do gema i prvog as udarca.

Premijer Australije Antoni Albaneze nalazi se na tribinama Rod Lejver arene.

FOTO: Tanjug/AP

UOČI MEČA

Inače, pred sam meč oglasio se saopštenjem otac Novaka Đokovića, Srđan. On je poručio da će meč gledati od kuće.

Podsetimo, Đoković će, u slučaju osvajanja turnira u Australiji, da se vrati na prvo mesto, gde je proveo 373 nedelje, najviše u muškoj konkurenciji, a tri nedelje su mu potrebne da postavi rekord u svim kategorijama, koji drži Štefi Graf.

Novak Đoković je za plasman u svoje deseto polufinale na ovom turniru ubedljivo nadigrao Rusa Andreja Rubljova sa 3:0 u setovima (6:1, 6:2, 6:4).

Na drugoj strani Tomi Pol je savladao sunarodnika Bena Šeltona sa 3:1 (7:6 /8:6/, 6:3, 5:7, 6:4) i izborio se za svoje prvo polufinale na jednom grend slem turniru u karijeri.

Tomi Pol je trenutno 35. na ATP listi i nikada ranije nije igrao protiv Novaka Đokovića koji je trenutno peti teniser sveta.

Ipak, Pol je igrao sa Miomirom Kecmanovićem, koji ga je prošle godine savladao u drugoj rundi Australijan opena rezultatom 7:6, 7:5, 7:6.

INCIDENT NA LEJVER KUPU

Iako se Novak Đoković i Tomi Pol nikada nisu sastajali na ATP turneji, imali su incident koji se desio na prošlogodišnjem Lejver kupu.

Drugog dana ovog takmičenja, sastali su se naš as i Polov sunarodnik Frensis Tijafo, koga je Nole ubedljivo pobedio, prepustivši mu samo četiri gema.

Nakon pozdrava sa Tijafoom krenuo je Novak ka klupi tima Sveta i prvo se pozdravio sa Džonom Mekinroom, a onda krenuo ka ostalima, da bi Tomi Pol odbio da pruži ruku i samo se okrenuo na drugu stranu.

NOVAK ĐOKOVIĆ: Pol nema šta da izgubi

- Sreli smo se Tomi Pol i ja u svlačionici. Očekujem otvoreni meč. On nema šta da izgubi. Igra sjajan tenis. Ima dobrog trenera. Moram da budem spreman za taj meč, mentalno i psihološki, da priđem dobro tom meču.

TOMI POL: Igram svoj najbolji tenis

- Verovatno je on osoba protiv koje želim da igram. Iako bih, pretpostavljam, imao veće šanse ako mi je protivnik Rubljov, igrati protiv Novaka ovde u Australiji bilo bi sjajno.  Video sam ga u svlačionici kada sam završio meč. Čestitao mi je. Ranije smo vežbali zajedno, ali nikada nismo igrali meč jedan protiv drugog. Očigledno mu je prilično ugodno ovde u Australiji. Biće to izazovan meč, ali sada igram svoj najbolji tenis, tako da je za to dobro vreme - rekao je Amerikanac.

STEFANOS CICIPAS U FINALU

Pobednik ovog duela u finalu će se nadmetati sa pobednikok prvog polufinalnog meča Grkom Stefanosom Cicipasom koji je nadigrao Rusa Karena Hačanova sa 3:1.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (10)

KURTI POBEGAO: Pukla bruka u Prištini (VIDEO)