OLIMPIJSKI PLAMEN STIGAO U MARSELJ: Veličanstveni doček za jedrenjak "Belem"

Veličanstvena pomorska parada organizovana je u vodama oko najveće francuske mediteranske luke Marselja, gde je jedrenjakom "Belem", posle 12 dana plovidbe, stigao Olimpijski plamen. Jedrenjak prate čak 1.024 brodića, dok paradira brzinom od 10 čvorova.

ОЛИМПИЈСКИ ПЛАМЕН СТИГАО У МАРСЕЉ: Величанствени дочек за једрењак Белем

Foto: Printskrin

Brod, dug 58 metara, krenuo je s plamenom iz Grčke 27. aprila i preplovio je Mediteran, a očekuje se da ga u Staroj luci u Marselju sačeka 150.000 ljudi. Trebalo je ustati rano, da bi se zauzelo mesto. "Belem" putem dočekuju zvuci sirena okolo ukotvljenih brodova, crkvena zvona, aplauzi i ovacije usput okupljenih građana.

- Istorijski dan, veliko uzbuđenje, magični trenutak, sa prelepim brodovima oko nas, plavo nebo, mirno more, sve je perfektno. Nismo mogli lepše da sanjamo – sažeo je preko TV ekrana u nekoliko reči osećanja žitelja Marselja jedan od učesnika pomorske smotre.

Čitav niz događaja pripremljen je na dočeku, uz let aviona "Francuske patrole", mnogobrojne animacije, muzičke spektakle i intoniranje "Marseljeze". Posle celodnevnog programa, plan je predviđao da plamen napusti jedrenjak večeras oko 19 sati, a za prvog sportistu koji će ga izneti na francusko tlo bio je određen četvorostruki olimpijski šampion, plivač Floran Manodu. Njegova sestra Lor, takođe olimpijska pobednica, prva je od francuskih građana pronela isti plamen pre tri sedmice u Grčkoj. Pasarela za napuštanje plamena s broda dizajnirana je kao altetska staza.  

Veliki događaj obezbeđuje 6.000 policajaca, među kojima su i specijalci, demineri i pripadnici nautičke brigade. Vodi se računa o svemu, uključujući i o zaštiti od dronova.

Predviđeno je da olimpijski plamen u Marselju nosi 188 ličnosti, među kojima su i proslavljeni sportisti Žan Pjer Papen, Didije Drogba i Toni Parker. Neki učesnici se čuvaju u tajnosti, a ceo Marselj očekuje da među njima bude i Zinedin Zidan.

Plamen, zatim, čeka put dug 12.000 kilometara kroz celu Francusku, kroz šezdesetak departmana i oko 400 gradova, uključujući i pet prekomorskih teritorija. Nosiće ga 10.000 ljudi, u preostalih 79 dana, pre nego što stigne na otvaranje Olimpijade 26. jula u Parizu. Svaki učesnik plamen će u proseku nositi oko 4 minuta, dužinom od 200 metara.

Prema pravilima MOK, plamen ne mogu da nose poslanici i religijski velikodostojnici.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!