DOSADILO IM VIŠE! Ovi Rusi i Belorusi neće na Olimpijske igre

Novosti online

24. 04. 2024. u 08:10

Nijedan ruski ili beloruski mačevalac neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu ovog leta, objavio je danas predsednik Evropske mačevalačke konfederacije Đorđo Skarso.

ДОСАДИЛО ИМ ВИШЕ! Ови Руси и Белоруси неће на Олимпијске игре

FOTO: Tanjug/AP

Kako je objasnio, i oni ruski i beloruski mačevaoci koji ispunjavaju uslove da nastupe sa statusom "neutralnog sportiste", nisu prijavljeni za evropski olimpijski kvalifikacioni turnir.

Ostalo je još šest mesta koja treba da se popune kroz olimpijski kvalifikacioni turnir evropske zone, koji se od petka do nedelje održava u Luksemburgu.

"Istekao je rok za prijavljivanje. Razlog njihovog odsustva nije poznat, nema zvaničnog saopštenja ili pisma koje bi to objasnilo", rekao je Skarso.

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Podnjakov zapretio je prošle godine da će bojkotovati olimpijski turnir u mačevanju kada je najboljim ruskim mačevaocima uskraćen status neutralnog sportiste, među kojima je bila i njegova ćerka Sofija Podžakova, aktuelna olimpijska šampionka.

Izgleda da je ta pretnja ostvarena, pošto je 11. aprila predsednik Mačevalačkog saveza Rusije Ilgar Mamedov rekao da niko od ruskih mačevalaca neće ići na Olimpijske igre.

"Jasno smo izneli svoj principijelni stav - nećemo da delimo naš tim na one koji se dopadaju Zapadu i one koji su, po njihovom mišljenju, loši Rusi", rekao je on.

Međutim, u rvanju su svoje mesto na Igrama početkom aprila izborili sportisti iz Rusije i Belorusije. Tačnije, 13 od 36 mesta dodeljenih na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Bakuu osvojili su "neutralni sportisti".

Na individualnom nivou, ruski i beloruski sportisti mogu da učestvuju pod neutralnom olimpijskom zastavom na Igrama, pod uslovom da nisu otvoreno podržali ofanzivu koju je Rusija pokrenula u Ukrajini u februaru 2022. kao i da nisu članovi nekog sportskog kluba povezanog sa ruskim snagama bezbednosti.

Uprkos strogim ograničenjima koje samo nekoliko desetina sportista može da prevaziđe, ruski ministar sporta Oleg Maticin je sredinom marta odbacio mogućnost bojkota Igara.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je isključio Ruse i Beloruse sa ceremonije otvaranja Igara, što je izazvalo dodatni gnev Moskve.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)