ZAPAD GLEDA I NE VERUJE: Evo šta je olimpijski vicešampion uradio zbog uslova koji se postavljaju Rusima

Novosti online

07. 04. 2024. u 19:58

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini ušao u treću godinu od svog početka, u februaru 2022, sve je veći broj sankcija sa kojima se susreće Rusije, pa i njeni sportisti. A pred ovogodišnje Olimpijske igre "Pariz 2024", jedan olimpijski vicešampion odlučio se na vrlo hrabrar potez zbog novog uslovanjavanja sa kojima su se susreli Rusi koji žele na najveću svetsku smotru sporta.

ЗАПАД ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Ево шта је олимпијски вицешампион урадио због услова који се постављају Русима

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, ruski sportista može da nastupi u Parizu isključivo u individualnim disciplinama, bez nacionalnih obeležja (grba i himne), samo uz "neutralnu zastavu" - belu (koja, inače, simbolizuje predaju). 

Novi, nedavno utvrđeni propisi, predviđaju da Rusi (u ovoj stavki - i Belorusi) ne mogu da učestvuju na svečanoj ceremoniji otvaranja pariskih Igara, moraju da pristanu da se u tabelama osvajača medalja neće upisivati učinci ruskih i beloruskih olimpijaca, a na sve to, ti "neutralni sportisti" -  dužni su i da potpišu izjavu o učešću u kojoj se obavezuju da će poštovati Olimpijsku povelju (uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta"). Nadmetaće se uz sledeću himnu...

... i ovu zastavu, kako je to odlučio Međunarodni olimpijski komitet:

Kada je video kakvi sve uslovi se postavljaju pred njega i njegove sunarodnike, ruski plivač Ivan Girjov je kontaktirao svetsku plivačku federaciju, koja od nedavno ima i novo ime, "World aquatics".

Girjov je, naime, kao aktuelni olimpijski vicešampion, zatražio da ga matična svetska organizacija više ne vodi kao "neutralnog sportistu", što je svojevoljno učinila misleći da on to tako želi - a sve sa ubeđenjem da će on sigurno doći na pariske Igre.

Činjenica da je obavestio svetsku kuću plivanja da mu ne pada na pamet da ga nazivaju bilo kako drugo osim Rusom - ujedno je i "presuda": neće moći da učestvuje na Olimpijskim igrama, jer je osnovni uslov za to bio da pristane da "ne bude Rus".

A on na to nije hteo da pristane.

Girjov, pritom, nije baš bilo ko. U pitanju je 23-godišnjak od koga se očekivalo da bude jedna od najvećih zvezda Olimpijskih igara u Plivanju, jer je sa 20 godina osvojio srebro u Tokiju u štafeti 4 puta 200 metara, a vicešampion sveta je u toj disciplini i u velikim i u malim bazenima (dvaput), dok je i dvostruki šampion Evrope.

Najveći ovogodišnji sportski spektakl je sve bliže (Olimpijske igre u Parizu se održavaju od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine), ali polako ali sigurno - Rusi od kojih se očekivalo da budu među najvećim asovima Igara u francuskoj prestonici, pokazuju svetu da im baš ne pada na pamet da se tek tako odriču svoje zemlje. Naravno, nisu svi na to spremni, a i sam predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je istakao da svako od sportista ima slobodu da izabere da li će učestvovati ili ne pod aktuelnim uslovima (i nikome to neće biti zamereno ili zabranjeno), ali... Kada i osvajači olimpijskih medalja poruče svetskim sportskim moćnicima "Izvin'te, ali te vaše igre neću da se igram, jer ima nečeg većeg od neke nove medalje" - onda će, možda, ti moćnici i shvatiti "koliko je sati".

A i da ne shvate, jedno postaje jasno:

Pojedinim ruskim asovima, a sve ih je više kako se Igre bliže, ljubav prema domovini ostala je iznad onog za šta su se, individualno, pripremali celog života. Žrtva jeste ogromna, ali veće sile od ljubavi, ionako, nema.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave