SELO SPREMNO ZA ATLETE: Francuski predsednik Emanuel Markon inaugurisao Olimpijsko selo

Predsednik Francuske Emanuel Makron inaugurisao je Olimpijsko selo za predstojeće Igre koje će ovog leta biti održane u Parizu (od 26. 7. do 11. 8. OI, od 28. 8. do 8. 9. POI).

СЕЛО СПРЕМНО ЗА АТЛЕТЕ: Француски председник Емануел Маркон инаугурисао Олимпијско село

Foto: Goran Čvorović

- Ovo je dirljiv trenutak za sve nas. Svi smo ponosni na ono što ste uradili. Učinili ste to na vreme, u okviru predviđenog budžeta. Sportisti će biti ugošćeni u najboljim uslovima, primićemo ovde čitav svet zahvaljujući vama. Svi sada učestvujemo u avanturi veka – poručio je Makron aplaudirajući okupljenim radnicima, arhitektama i rukovodiocima na ovom gigantskom projektu.

Olimpijsko selo, koje će ugostiti 14.500 sportista i trenera tokom OI i 9.000 za vreme POI, na severnoj pariskoj periferiji, nedaleko od Stadiona Francuske u Sen Deniju, završeno je u periodu kraćem od sedam godina. Reč je o kompleksu koji se prostire na 52 hektara, sa 330.000 kvadrata prostora.

U Selu su izgrađene 82 zgrade sa 3.000 stanova i 7.200 soba. U proseku, biće dvoje atleta na 12 kvadrata, uz jedno kupatilo na četvoro. Tu će se nalaziti i sve što je potrebno za normalan život: restorani, barovi bez alkohola, pošta, poliklinika, perionice, prostori za vežbanje… Posađeno je i 9.000 biljaka na šest hektara.

Na najvećem gradilištu u Evropi bilo je angažovano 3.700 radnika, 1.749 preduzeća i 41 arhitekta. Prednost u izgradnji je data drvetu i smanjenoj emisiji ugljen-dioksida koja je praktično prepolovljena u odnosu na uobičajene uslove. Sve je isporučeno u roku, osim kašnjenja od nekoliko nedelja za jednu zgradu na ostrvu Sen Deni, uz poštovanje budžeta sa manje od 3 odsto oscilacija, ne računajući inflaciju. Totalni budžet za Selo je iznosio oko dve milijarde evra. Ukupna izgradnja sve 64 olimpijske građevine, uključujući i borilišta i Selo, iznosi oko 4,4 milijarde i poskupela je za 140 miliona usled kovida i rata u Ukrajini.

Selo je koncpirano tako da će od leta sledeće godine biti pretvoreno u 2.800 stanova za 6.000 stanovnika i u kancelarije za još toliko zaposlenih, dok će deo biti rezervisan za studentske domove i prodavnice.

KREĆE OPREMANjE

Sada kreće opremanje prostora u kome će boraviti takmičari i treneri više od 200 olimpijskih delegacija. Biće uneto 345.000 različitih komada pokućstva, od čega 14.250 kartonskih kreveta, 8.200 ventilatora i 5.535 sofa. Zvanično otvaranje Olimpijskog sela je zakazano za 18. juli. Tu će za vreme Igara boraviti i raditi više od 23.000 ljudi. Odavde će na manje od 10 kilometara biti borilišta za 21 od 32 olimpijska sporta i 14 od 22 paraolimpijska.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom