GORAN OBRADOVIĆ, TRENER IVANE VULETE ZA "NOVOSTI": Još zlato sa Olimpijskih igara i igrica je završena

S.Bajić

21. 08. 2023. u 21:02

- KO čeka, taj dočeka. Šta drugo kazati? - prve su reči Gorana Obradovića, trenera Ivane Vulete, u telefonskom razgovoru za „Novosti“, kao posredni odgovor na čestitke za istorijski uspeh naše atletske kraljice.

ГОРАН ОБРАДОВИЋ, ТРЕНЕР ИВАНЕ ВУЛЕТЕ ЗА НОВОСТИ: Још злато са Олимпијских игара и игрица је завршена

Goran Obradović

Sjajni stručnjak je dan pošto je Ivana osvojila zlatno odličje na Svetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti,  provodio u društvu prijatelja, šetao ulicama prestonice Mađarske, uz čuvene „žerbo“ kocke i kafu, slavio rezultat za anale srpske atletike…

- Bilo je besprekorno sve... ali, hajde da krenemo priču od početka, da se setimo istorije, upravo zbog one doskočice, da ko čeka, zaista dočeka- predlaže najtrofejniji atletski stručnjak u istoriji Srbije.- Kada se osvrnemo i vratimo u Moskvu, 2013. i Peking, 2015. godine, na Svetska prvenstva na otvorenom, Ivana je svojila bronzane medalje na oba takmičenja. Tada je to bilo to, i bolje nije moglo. Zatim se, 2017. godine, desio London. Ivana je bila spremna, bila je brza, bila je skočna... i skočila je najbolji rezultat. Međutim, nesrećom, onaj broj na leđima je ostavio trag u pesku a Ivana je ostala bez svog zlata. Šest godina nakon toga, desila se, evo, Budimpešta.

Na velelepnom sportskom zdanju, ukrasu najvećeg grada naših severnih suseda, Nacionalnom atletskom stadionu, sve se, kaže Obradović, vratilo.

- Upravo tako i to na najbolji mogući način. Ivana je superiornim skokovima ostavila sve svoje rivalke daleko iza sebe. Osvojila je jednu od onih medalja koje nema, svetsku, zlatnu na otvorenom... ostaje nam samo još da sve svoje resurse upotrebimo kako bi sledeće godine spremno dočekali Olimpjske igre u Parizu. Naravno i to zlato što joj još fali. I onda, kako vole da kažu, igrica je završena.

Obradović je Ivanin nastup, nadmetanje sa rivalkama, posmatrao iz prvog reda tribina uz zaletište za skok udalj, kako kaže, veoma mirno i staloženo.

- I sada bih da se osvrnem, da se vratim na pripreme. Bili smo na završnom delu priprema u Beleku, u Turskoj gde je bilo izrazito toplo vreme. Tamo smo i birali da odemo. Jer, znali smo da će nas u Budmipešti čekati isto takvo, veoma toplo vreme. Tako je i bilo u nedelju, 34 stepena u Budimpešti, izuzuetno toplo, izuzetno vruće... ali, bili smo spremni za to.

Po završetku priprema, Obradović potvrđuje, Ivana je pokazala po svim parametrima da je spremna da skoči više od sedam metara.

- Bio sam siguran da će Ivana skakati te daljine. Ali, pošto ne zavisi sve od nje, nego zavisi i od konkurencije, nismo znali kako i koliko je konkurencija spremna. Bile su četiri devojke koje su skakale preko sedam metara. Davno se to nije desilo tokom jedne sezone, mada nije olimpijska godina da toliko devojaka skoči preko sedam metara. Eto, posle skoka 7,05 metara, moglo se naslutiti kako će se završiti. Onih 7,14 metara, koji su usledili, bilo je samo šlag na torti. Nisam bio nervozan. Bio sam siguran u ono što smo uradili na pripremama.

Obradović ne krije da su ga, kada se sve završilo, kako kaže, jednostavno savladale emocije. Ipak, uspeo je da u odsudnom trenutku, kada je Ivani dodao sprsku trobojku, snimkom zabeleži taj momenat i napravi posebnu fotografiju.

- Ivanu ste videli na televizijskom prenosu. Nju su emocije, znači, onako baš dobro savladale. Kada sam je zagrlio, i mene su prosto savladale. Eto, i ja sam pustio i onu najtežu, mušku suzu. Onako, najiskrenije. Valda sve zbog toga što se to dugo čekalo…

Obradović se ponovo seća Londona i 2017. godine, kada je Ivani oduzeta zlatna medalja.

- Ne mogu da kažem da je to zlato nepravedno bilo oduzeto. Jednostavno, desio se takav splet nenormalnih okolnosti i to na poslednjem velikom takmičenju, na kojem se nosio broj na leđima. Ivana je baš zbog tog broja, ostala bez zlata. Ali eto, vratilo se. Slatko. Jako je slatko bilo i lepo... Ne znam kako je vama bilo ispred tv ekrana...- ispričao je Obradović i ostavio dilemu oko dana povratka u Srbiju, jer, kako je rekao, to još Ivana i on, nisu odlučili. - Videćemo...

Medalje

Ceremonija dodele medalja na Svetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti, na kojoj je Ivani Vuleti nešto pre 18 časova, uručeno najsjajnije odličje, održano je na posebno upriličenom platou sa vanjske strane Nacionalnog atletskog stadiona.

- To je novi trend, novo uvedena praksa, da se ne bi remetio ritam takmičenja- kaže Obradović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao