RUS PODELIO AMERIKU I POSTAO HEROJ: Ovo je Ivan Provorov, hokejaš Filadelfije koji je odbio da učestvuje u akciji "noć prajda"

Branko VLAHOVIĆ

26. 01. 2023. u 14:56

RUSKI hokejaš Ivan Vladimirovič Provorov, koji igra u šampionatu Nacionalne hokejaške lige za Filadelfiju flajerse, minule sedmice je postao heroj. Jedino on nije hteo da učestvuje u akciji "Noć ponosa", u kojoj su igrači obukli dresove u duginim bojama, a i palice i pak su, takođe, bili u tim bojama.

РУС ПОДЕЛИО  АМЕРИКУ И  ПОСТАО ХЕРОЈ: Ово је Иван Проворов, хокејаш Филаделфије који је одбио да учествује у акцији ноћ прајда

Foto: Profimedia

Od stalnog dopisnika "Novosti" iz Moskve

Sva ta simbolika je kasnije prodata, a novac je išao za podršku LGBT populacije. I dok su ga lobisti LGBT populacije dočekali na nož, pogotovo što je pravoslavni Rus, veliki broj navijača ga je podržao, pa su svi njegovi dresovi rasprodati, što je najbolji dokaz koliku podršku ima.

Ivan je došao u centar pažnje jer pred utakmicu sa Anahajmom nije izašao na zagrevanje zato što nije hteo da obuče dres u duginim bojama. Na taj način je Provorov osvojio simpatije onih koji ne žele da učestvuju u popularizaciji jednopolnih brakova, ali je istovremeno izazvao bes seksualne manjine koja pravi veliku medijsku propagandu u Americi, ali i mnogim drugim zapadnim zemljama.

Glavni trener Filadelfije, Džon Tortorel, razumeo je svog igrača. Provorov je tog dana igrao protiv Anahajma i doprineo pobedi "letača" sa 5:2, a klub je saopštio svojim navijačima da Ivan nije hteo da se zagreva u dresu duginih boja. Mladi Rus je bez imalo straha rekao da je tako postupio jer mu pravoslavna religija ne dozvoljava da podržava one koji su protiv tradicionalne porodice koju čine žena i muškarac i imaju zajedničku decu.

Ruski patrijarh Kiril, kao i predsednik Putin, mnogo puta su isticali da su za tradicionalnu porodicu, gde se zna ko su otac i majka, a ne roditelj broj jedan i dva.

Homoseksualce u Rusiji niko ne progoni, oni normalno rade, ali je zabranjena agresivna propaganda , pogotovo među decom. Interesantno je to da je Provorova posle odbijanja da učestvuje u propagandnoj akciji LGBT podržao američki milijarder Ilon Mask, vlasnik kompanija "Tesla" i "Tviter". Najbogatiji Amerikanac, Mask, imao je potrebu da stane u odbranu Provorova, koga su masovno počeli da napadaju na društvenim mrežama oni koji podržavaju LGBT populaciju.

Mask je na "Tviteru" napisao: "Suviše se daleko otišlo sa propagandom LGBT."

Koliko je bilo napada na mladog Rusa, pokazuje i to što je isključio "Instagram". Prošlog četvrtka o postupku Ivana Provorova se izjasnio i Taker Karlson, zvezda televizijskog kanala Foks njuz. On je mladog ruskog hokejaša nazvao herojem, čije su dresove navijači pokupovali samo za jedan dan. Inače, Karlson je, takođe, tradicionalista i u braku sa Suzan ima četvoro dece. Dobro je poznato da je lobi homoseksualaca u Americi izuzetno moćan, pa se ne samo novinar Karlson pita hoće li se oni potru- diti da Ivanu spreče ra- zvoj karijere.

- Ivan je, bez sumnje, heroj. Ali, žalosno je to što je on kao stranac dao primer, a ne i domaći igrači - kazao je Karlson, javno postavljajući pitanje domaćim igračima gde je njima samouvažavanje koje ima Ivan.

Za sada Ivan ima podršku i svog trenera Džona Tortorela, a i rukovodstvo Nacionalne hokejaške lige je objasnilo da Ivan ima pravo da sam odlučuje koje će inicijative da podrži, a koje ne.

Takođe, Provorov ima veliku podršku navijača, ali ne bi trebalo potcenjivati LGBT lobi, koji rukovodi mnogim procesima u SAD. Novinari koji prate hokej pišu da ne bi trebalo nikoga da čudi da lobi homoseksualaca traži javno izvinjenje od Ivana.

- Hokej za sve je opšta inicijativa i klubovi su pozvani da podržavaju raznolikost koja bi privlačila publiku - objašnjavaju rukovodioci Nacionalne hokejaške lige, ističući da igrači sami odlučuju šta će da podržavaju, a šta ne. Srećna je okolnost i to da ruski igrači u Nacionalnoj hokejaškoj ligi u svojim klubovima imaju zapaženu ulogu, pa trenerima ne pada na pamet da se odriču njihovog učešća u popularnoj igri na ledu.

PRAVOSLAVNI ČOVEK

POSLE utakmice organizovan je poseban susret novinara sa Ivanom Provorovom.

- Ja poštujem sve, svako ima pravo na izbor. Moj izbor je da ostanem veran sebi i svojoj religiji. Ja sam pravoslavni čovek - kazao je Ivan.

Njega je te večeri podržao trener Džon Tortrel, koji je bio oprezan u formulacijama da ne izazove bes onih novinara koji podržavaju "moderne trendove" u američkom društvu. On je, ipak, kazao da ne namerava da udaljava Ivana iz ekipe zbog njegovih ličnih stavova.

PODRŠKA NAVIJAČA

ZA Ivana je posebno bitno to što ima podršku većine navijača. Neki od njih su na društvenim mrežama napisali da je Ivan jedini pravi muškarac u ekipi Filadelfije.

Nije mali broj navijača koji smatraju da bi političke akcije trebalo izbaciti iz sporta. A oni novinari koji podržavaju homo- seksualnu populaciju se nisu ustezali da napadaju Ivana, tvrdeći da bi on rado obukao dres sa "militari simbolikom", aludirajući na rat u Ukrajini.

MOMAK IZ JAROSLAVLjA

IVAN Provorov je rođen u Jaroslavlju, gradu koji je udaljen 300 kilometara od Moskve. Stasiti momak igra na poziciji beka.

Na sebe je skrenuo pažnju 2014. kao igrač juniorske reprezentacije Rusije, a na Svetskom juniorskom prvenstvu 2015. osvojio je srebrnu medalju. Za nacionalnu seniorsku reprezentaciju Rusije debitovao je na Svetskom prvenstvu 2017. kada je osvojio bronzanu medalju.

BONUS VIDEO - Nepoznati Australijan open

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju