DO ZLATA PREKO VIDEO-IGRICA: Teodora Vukojević, naša nova streljačka zvezda, sa 18 godina pokorila Stari kontinent (FOTO)

Grujica Kelić

24. 04. 2022. u 18:31

FATALNA na "vatrenoj" liniji, jednako odlučna u privatnom životu, sa dozom sportske drskosti kojom prkosi svojim mladim godinama. Sve to je strelkinja Teodora Vukojević, aktuelna evropska šampionka u disciplini vazdušna puška, koja se titulom najbolje na kontinentu okitila krajem marta u norveškom Hamaru sa samo 18 godina, što je nesvakidašnji podvig.

ДО ЗЛАТА ПРЕКО ВИДЕО-ИГРИЦА: Теодора Вукојевић, наша нова стрељачка звезда, са 18 година покорила Стари континент (ФОТО)

FOTO: instagram.com/vukojevic_teodora/

Mnogi je vide kao buduću zvezdu našeg trofejnog sporta, osvajačicu olimpijske medalje, međutim, rođena Kragujevčanka, članica SK "Čika Mata" čvrsto stoji na zemlji, sa nišanom uperenim u budućnost, verujući kako će "prave mete" pogoditi samo vrednim radom i strpljenjem.

Za "Novosti" ističe da uspeh nije slučajan. Kaže, to je produkt dugogodišnjeg treniranja sporta sa kojim se (s)rodila, što već podugačka biografija u kojoj su nacionalni rekordi, titule i proglašenje najboljom strelkinjom 2021. jasno pokazuje.

- Utisci su i dalje nesređeni, nije mala stvar biti prvakinja Evrope sa 18 godina. To shvatim tek kad mi neko drugi kaže, pa se malo i rasplačem na lepu reč i čestitku - vrlo emotivno počinje priču Teodora.

- Uz to, takmičenje u Hamaru mi je bilo jedno od prvih međunarodnih u seniorskom uzrastu, pre toga sam na Svetskom kupu u Kairu bila treća u miksu sa Milutinom Stefanovićem.

Evropska titula dobija više na težini, kada se zna da je Vukojevićeva u poslednji čas umesto u juniorskom, uzela učešće na seniorskom takmičenju.

- Zapravo, nisam ni znala gde će da me stave i da je uopšte bilo dvoumljenja. Direktor Saveza, Dragan Marković je došao na ideju da me "odmah bace u vatru" zbog odlične forme i ta intuicija pokazala se kao ispravna.

Sve je to uz nacionalno priznanje, stavilo Teodoru i u olimpijski program "Pariz 2024".

- Sledi veliki broj takmičenja, gde će moći da se osvajaju bodovi i ispuni kvota za Pariz pa se nadam da ću vrlo brzo sebi obezbediti mesto u tom avionu. To bi bilo još jedno ispunjenje snova - naglašava Teodora.

Na pitanje kako se zarazila streljačkim sportom, Vukojevićeva izdvaja situaciju iz detinjstva, koja video-igrice stavlja pod dobro svetlo.

- Streljaštvom se bavim od prvog razreda osnovne škole, već nekih 11 godina. Kada smo bili mali, moj stariji brat je voleo da igra ratne, to jest "pucačke" video-igre, što je meni privuklo pažnju, pa sam ih krišom i ja igrala. Mogu vam čak reći da je neretko dolazilo do incidenata kada se on iznervira, pa me povuče ili odgurne (smeh) - dodaje Kragujevčanka, pa u dahu nastavlja:

- Već tada je postojala želja kod mene da budem strelac, pritom majka mi se bavila time rekreativno i često išla u streljanu i vodila mog brata. A ja sam uvek smatrala da nema smisla da budem izostavljena iz bilo koje aktivnosti. Nema puno strelaca koji su sa time počeli tako rano, ali sam se sticajem okolnosti izborila da tako bude (smeh).

Ne samo da se izborila, već sigurnim koracima sebi krči put ka zvezdama, uz određena "pravila".

- Strelci su individualisti, uvek sami sa sobom, tako da je negde i najbolji savet iskreno poštovati sebe. Jer na kraju dana, jedina osoba na koju možete da se oslonite jeste sami vi. Svaki uspeh i neuspeh je isključivo lični, i ovaj sport nas uči da ne odustajemo kada krene nizbrdo i na "vatrenoj", a ni životnoj liniji. To su me učile kolege strelci, ali i streljaštvo, i toga se pridržavam - završava doskoro učenica Filološke gimnazije. 

DIF ILI MENADžMENT

I PORED aktivne sportske karijere, Vukojevićeva ne želi da zanemari obrazovanje, tako da uporedo planira i studije.

- Dugo mi je prvi izbor bila psihologija. Ali, shvatila sam da ne bih imala vremena da se maksimalno posvetim tome. Zato moram da izaberem nešto što neće uticati na streljačku karijeru, pa su najrealnije opcije sada DIF ili menadžment u sportu - priča mlada strelkinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića