NEVIĐENA DRAMA U DENVERU: Jokić najpre "odbio" da igra protiv Lejkersa, šampioni ipak prošli dalje! (VIDEO)

Novosti online

30. 04. 2024. u 06:34

Nikola Jokić i Denver nagetsi eliminisali su Los Anđeles Lejkerse sa 4:1 u pobedama u prvom kolu NBA plej-ofa, i to posle istinske drame u Bol areni u Koloradu.

НЕВИЂЕНА ДРАМА У ДЕНВЕРУ: Јокић најпре одбио да игра против Лејкерса, шампиони ипак прошли даље! (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Konačan rezultat glasio je 108:106 za branioca titule, i to posle utakmice koju je rešio koš Džamala Mareja, ali i utakmice u kojoj su se, njenim većim delom, navijači Denvera pitali "Šta to radi Jokić?!".

Ko košarku gleda samo kroz statistiku, nakon meča bi pogrešno mogao da zaključi "Pa, nije ovaj njegov učinak uopšte loš!", ali... 


Posle silnih muka koje su Nagetsi imali u prethodnim utakmicama sa "jezerdžijama", o čemu su vas "Novosti" izvestile u najavi/analizi pete utakmice ove serije, srpski as je najpre rešio da - ne dominira protiv giganta iz Los Anđelesa.


Prosto, u situacijama kada bi i bio sam na distanci, dodavao bi loptu, a pod košem bi, umesto da koristi situacije kada ga čuvaju daleko manje opasni rivali od Entonija Dejvisa, kao što su Hejs i Hačimura, takođe pokušavao da dodavanjima uposli saigrače.
Taktika Lejkersa jeste bila "Neka nas pobedi bilo ko, samo ne Jokić", pa su na njega "bacali sve što se moglo baciti" (i "sudoperu", što bi rekli Amerikanci u svom žargonu), a kako njegove klupske kolege nisu to pratile na najbolji način, desilo se da dva minuta pre kraj poluvremena dvostruki MVP lige ima dvostruko više izgubljenih lopti (četiri) nego asistencija (dve).


Za to vreme, Denver je u životu održavao Džamal Marej koji je bio pod velikim znakom pitanja za ovaj meč zbog povrede lista (16 poena u prvom poluvremenu, pet više od Jokića), a problem za trenera šampiona Majkla Melouna bio je i izlazak iz igre odličnog defanzivca, Kentaviusa Koldvel-Poupa, koji je povredio skočni zglob, ali stisnuo zube i vratio se u nastavku utakmice.


Videvši da stvari izmiču kontroli, a pravo je čudo bilo što su Lejkersi vodili samo sa tri poena razlike na velikom predahu (za šta se potrudilo izvrsno dvominutno defanzivno izdanje domaćina), Jokić je rešio da stvari uzme u svoje ruke.


Sa njim, "raspucanim" Majkom Porterom Juniorom i Marejom koji nije odustajao i pored bola u nozi, Denver je najpre napravio seriju 14:2, potpuno "vratio" svoju publiku u meč, a onda je na red došla - istinska košarkaška drama. Istina, uz olakšavajuću okolnost po domaćine: Entoni Dejvis je povredio rame u sudaru sa Porterom mlađim, pa iako je ostao aktivan akter ovog meča, do njegovog kraja postigao je samo jedan poen, posle 16 do sudara.


Jokić je šest i po minuta pre kraja uspeo da malo iznervira "kralja košarke", Lebrona Džejmsa, ukravši mu loptu kada su Lejkersi vodili sa 89:91 i imali priliku da se odmaknu na "dva poseda" razlike. Usledila je trojka "MPJ-a", nedugo zatim Marejevo zakucavanje "preko" Lebrona, ali... 


Sve to je bilo nedovoljno da bi se "jezerdžije" primirile. Ostin Rivs je, recimo, svojim devetim poenom u četvrtoj četvrtini (od 19 ukupno) doneo gostima 101:102, a onda je Jokić pobrinuo da se navijači u Bol areni opet raduju. I pokrenuo saigrače.


Najpre je Srbin posle ofanzivnog skoka dao koš za vođstvo, svoj poslednji na meču, i to 106 sekundi pre njegovog kraja, a posle pogotka Džejmsa za 103:104, sve poene iz igre do kraja utakmice dao je Marej. Prvo trojku, za šta može da zahvali ofanzivnom skoku Arona Gordona, a posle Lebronovih bacanja za izjednačenje, Džamal Marej je poveo poslednji napad i, četiri sekunde pre kraja, sa poludistance "pogodio" pobedu.

U preostalom vremenu gosti nisu uspeli da organizuju smisleni napad i - eliminisani su, pa će Denver igrati u drugom kolu plej-ofa i to protiv Minesote, koja je sa 4:0 "počistila" moćni Feniks.

Nikola Jokić je na ovom meču postigao 25 poena (šut iz igre 12/21, od toga 1/5 sa distance), imao je 20 skokova i devet asistencija, uz sedam izgubljenih lopti. U drugom poluvremenu, Jokićev učinak je bio 17 poena, devet skokova, pet asistencija, tri izgubljene lopte, a i jedna osvojena.


Marej je bio najbolji košgeter Denvera, iako povređen - postigao je 32 poena, uz pet trojki iz deset pokušaja i sedam aistencija, a "MPJ" je pokazao još jednom da je izrastao u kompletnog, vrlo opasnog košarkaša (26 poena, 5/7 sa distance, najbolji "plus/minus faktor" u Denveru, +12). 

Lebron Džejms je postigao 30 poena za Lejkerse, uz 11 asistencija i devet skokova, Rivs pomenutih 19, a Dejvis 17, uz 1 skokova.

Nikola Jokić - statistika

Ove sezone, do plej-ofa, Jokić je prosečno postizao 26,4 poena, a imao i 12,4 skoka i devet asistencija po NBA utakmici.

U plej-ofu, Jokićeva statistika je (prosečno) 27,2 poena, 16 skokova, 9,8 asistencija, 1,2 "krađa".

Kada opet igraju Nikola Jokić i Denver? Raspored:

Prva utakmica polufinala Zapadne konferencije između Nagetsa i Minesote Timbvervuls igra se u noći između subote i nedelje u Denveru, ali tačan termin u trenutku objavljivanja ovog izveštaja još nije poznat.

Denver će biti domaćin prva dva meča, potom se serija seli u Minesotu (gde se drugo kolo NBA plej-ofa nije igrao dve decenije), a po potrebi će se potom igrati čas na terenu šampiona, čas na parketu Timbervulvsa, uz, ako bude bilo neophodno, majstoricu u Koloradu.

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja završen je u nedelju, 14. aprila 2024, kada su svi timovi odigrali po 82 utakmice. 

Nakon zavreštka plej-in turnira za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, 20. aprila počela je zvanična faza plej-ofa.

Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao