JOKIĆ BEZ KONKURENCIJE: Srbin veliki favorit u finalu MVP trke

V. P.

22. 04. 2024. u 19:49

NIKOG nije iznenadila objava NBA lige da su finalisti MVP izbora Nikola Jokić, Šaj Gildžes Aleksander i Luka Dončić. Mnoge bi iznenadilo da trofej namenjen najkorisnijem igraču regularnog dela sezone ne završi treći put u rukama srpskog superstara u šampionskom timu Denvera.

ЈОКИЋ БЕЗ КОНКУРЕНЦИЈЕ: Србин велики фаворит у финалу МВП трке

Foto: Profimedia

Prateći javna izjašnjavanja glasača iz medijske sfere, Džoker nema ozbiljnu konkurenciju za pehar nazvan po najboljem svih vremena Majklu Džordanu. Mada, ima i onih koji misle da živimo u vremenu najboljeg ikada, poput nekadašnjeg NBA trenera Džordža Karla.

- U košarci sam 50 godina, gledao sam neverovatne igrače, uključujući Konija Hokinsa, Džulijusa Irvinga, Majkla Džordana, Tima Dankana, Šeka O'Nila, Karim Abdul-Džabara, Kobija Brajanta i Lebrona Džejmsa. Sa ove tačke, mislim da je Jokić verovatno najbolji igrač koga sam gledao - pomalo je subjektivan trener koji je najviše pobeda ostvario na klupi Nagetsa.

Jokić je zaključio ligaški deo prosečnim učinkom od 26,4 poena, 12,4 skoka i devet asistencija. Košgeterske brojke su na strani njegovih konkurenata, ali ne i parametri koji se ne očitavaju statistikom, poput uticaja na igru i saigrače. Dončićeve cifre su impresivne - 33,9 poena, 9,8 asistencija i 9,2 skoka, takođe i kanadske zvezde u timu Oklahome - 30,1 poen, 6,2 asistencije i 5,5 skokova. U prethodne dve sezone, u najužem MVP izboru Jokiću su društvo pravili Janis Adetokumbo i Džoel Embid, do povrede glavni favorit za drugo uzastopno najvrednije individualno priznanje u svetu košarke.

Objavljena su i imena trojice finalista u još pet kategorija. Kandidati za najboljeg defanzivca su Bem Adebajo (Majami), Rudi Gober (Minesota) i Viktor Vembanjama (San Antonio), prvi pik na draftu 2023. i izvesno "ruki" sezone u konkurenciji Četa Holmgrena (Oklahoma) i Brendona Milera (Šarlot). Nagrada za igrača koji je najviše napredovao pripašće Tajrisu Meksiju (Filadelfija), Alperenu Šengunu (Hjuston) ili Kobiju Vajtu (Čikago). Favorit je eksplozivni bek Siksersa.

U konkurenciji za najbolju rezervu su Malik Monk (Sakramento), Bobi Portis (Milvoki) i Naz Rid (Minesota), za najhladnokrvnijeg u završnicama Stef Kari (G. Stejt), Dermar Derozan (Čikago) i Šaj Gildžes Aleksander, za trenera sezone Mark Dagnolt (Oklahoma), Kris Finč (Minesota) i Džamal Mozli (Orlando).

NBA plej-of

ISTOK: Milvoki - Indijana 109:94 (Lilard 35 - Sijakama 36) - 1:0 u pobedama, Njujork - Filadelfija 111:104 (Branson 22 - Meksi 33) - 1:0, Boston - Majami 114:94 (Tejtum 23 - Adebajo 24, Jović 10) - 1:0.

ZAPAD: L. A. Klipers - Dalas 109:97 (Harden 28 - Dončić 33) - 1:0, Oklahoma - Nju Orleans 94:92 (Gildžes Aleksander 28 - Marfi 21) - 1:0.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)