NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!

Novosti online

16. 04. 2024. u 21:47

Nikola Jokić i Denver nagetsi obavili su uvodni deo posla. Čeka ih plej-of NBA lige, a kako još nije postalo poznato ko će braniocu titule biti uvodni rival u doigravanju, u prvi plan je izbilo jedno čudesno ostvarenje srpskog asa.

НИКОЛА ЈОКИЋ УШАО У НБА ИСТОРИЈУ: Денвер слави, нико никада као Србин!

Foto: Tanjug/AP photo

Naime, najjača liga na svetu obelodanila je da je srpski as postao prvi igrač u njenoj istoriji koji je sezonu (pre doigravanja) završio a da je u čak četiri statističke kategorije među deset najboljih igrača:

Jokić je, naime, ligaški deo nadmetanja u sezoni 2023/2024 završio kao peti po ukupnom broju poena, treći po ukupnom broju skokova, drugi po ukupnom broju asistencija i osmi po ukupnom broju "ukradenih lopti". Niko nikada, otkad NBA postoji, nije bio u "Top10" u četiri kategorije u jednomo šampionatu.

Ali, Srbin iz Sombora nije uradio samo to...

Jokić je jedini u NBA ligi da je u Top 15 po prosecima u datim poenima (12. u ligi), asistencijama (4.) i skokovima (4.).

Jokić je bio najbolji u celom prvenstvu po ofanzivnoj efikasnosti: sa njim na parketu, Denver je, na sto poseda lopte, davao 18,9 poena više nego što je primao.

Jokić je prvi u ligi po ukupnom broju poena koje je njegova ekipa dala dok je on bio na igralištu, imao je "plus/minus faktor" od čak +682

Svaki preostali član startne postave Denvera je imao veći procenat uspešnosti šuta kada je Jokić na parketu nego kada nije.

Jokić je tek šesti u istoriji liger koji je sezonu završio a da je prosečno ostvarivao bar 25 poena po meču, bar deset skokova i bar devet asistencija. Jedini je to uspeo ove sezone.

Nikola je bio centar sa najviše ukradenih lopti ove sezone.

On je bio peti u celoj ligi po broju dotaknutih lopti kada se rival dobacuje (bilo da na kraju Denver pređe u posed, ili, prosto, na kratko prekine napad suparnika).

Jokić je dao najviše poena sa "post-ap" pozicije, a i niko u celoj ligi nije imao više asistencija od njega odatle.

Bio je drugi u ligi po "dabl dabl" učincima (68) i drugi po tripl-dabl učincima (25).

Čak 21 put je ostvario tripl-dabl a da je ubacio bar 25 poena, po čemu mu nije bilo ravnog u ligi.

Otkako su se udružile NBA i tadašnja američka ABA liga 1976, niko nije imao efikasniji niz od tri utakmice nego Jokić ove sezone - od 28. decembra do 1. januara 2023. on je promašio samo dva šuta na te tri utakmice - čime je došao do nestvarne preciznosti od 92,9%, po čemu niko u istoriji nije bio bolji ako se gledaju samo tri meča, a da se na njima (ukupno) šutnulo bar 25 puta.

Nikola Jokić - statistika

Ove sezone, do plej-ofa, Jokić je prosečno postizao 26,4 poena, a imao i 12,4 skoka i devet asistencija po NBA utakmici.

Kada opet igraju Nikola Jokić i Denver? Raspored utakmica:

Imajući u vidu da je Denver završio ligaški deo nadmetanja kao drugi u Zapadnoj konferenciji, tek kada se okonča "plej-in" saznaće ko će zvanično biti sedmi na "zapadu", a time i rival Nagetsa na startu doigravanja. Ako šampioni opravdaju očekivanja, u drugom kolu će igrati sa boljim iz duela Minesota - Feniks, a u finalu konferencije najverovatnije sa prvim nosiocem Oklahomom.

Prvi rival Denvera biće pobednik plej-in meča Nju Orleans - Los Anđeles lejkersi. Taj pobednik će biti sedmi nosilac na "zapadu", a poraženi iz tog duela će se za osmu poziciju u plej-ofu boriti na svom terenu sa boljim iz utakmice Sakramento - Golden Stejt.

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja završen je u nedelju, 14. aprila 2024, kada su svi timovi odigrali po 82 utakmice. 

Plej-in turnir za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije na programu je od 16. do 19. aprila, a dan kasnije, 20. aprila, počinje zvanična faza plej-ofa, kada se u igru uključuje i Jokićev Denver.

Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave