GUROVIĆ ZA "NOVOSTI": "Moja prognoza - igraćemo i finale sa Amerikancima"

V. Preradović

21. 03. 2024. u 08:12

IMAMO temu za trenutke dokolice dok 27. jula ne počne olimpijski turnir košarkaša. Žreb je smestio u istu grupu Srbiju i Ameriku, vicešampiona sveta i večitog favorita za zlatnu medalju. Dovoljno materijala da iz fokusa nestanu ostali konkurenti, egzotični Južni Sudan i pobednik kvalifikacija u Portoriku, gde su najzvučnija imena Litvanija i Italija.

ГУРОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Моја прогноза - играћемо и финале са Американцима

Foto: N. Paraušić

O sudaru sa timom snova razgovaramo sa Milanom Gurovićem, čovekom koji je u četvrtfinalu SP u Indijanapolisu trojkama sa NBA distance srušio snove Amerikanaca o tituli na svom tlu.

- Sve zavisi od toga u kom sastavu ćemo igrati. Ako dođe Jokić, ako Bogdanović bude zdrav, da ne nabrajam ostale. Bolji smo od Italije ili Litvanije, sa Južnim Sudanom ne bi trebalo da bude problema osim ako se ne opustimo kao 2004. protiv Angole. Neće, nema toga kod Karija.

Ameri su posle neuspeha na Mundobasketu u Manili najavili osvetnički pohod na Igrama u Parizu, sa teškom artiljerijom u vidu Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Kevina Durenta...

- Nije mi drago što smo u grupi sa Amerima, voleo bih da se sretnemo u finalu. Raduju me najave da će poslati najjaču ekipu, respekt za Lebrona i kompaniju, ali mi imamo najboljeg igrača na svetu. Imamo šansu protiv njih. Večiti sam optimista, prognoziram da ćemo u najmanju ruku igrati finale.

Durent u nekim nadmenim izjavama poručuje da želi da svakog protivnika pobede sa 40-50 razlike.

- Super. Treba odmah da skinemo gaće i izgubimo 40 razlike. Naravno, šalim se. U NBA ima deset superstarova, ostali su okej. Ponoviću ono što je rekao Slobodan Šarenac kada smo ih pobedili u Indijanapolisu. Ako hoće da nas pobede, moraju da pošalju bolji tim. Kari ima 36. godina, Lebron ove godine puni 40, Durent 36. Ne bih da ulazim u taktiku, ali ne snalaze se najbolje na zonu. Utiču i drugačija pravila, koraci po FIBA kriterijumima, ako im ne budu gledali kroz prste. Ko će da čuva Jokića?

Džoel Embid.

- A, i on će igrati za Amere. Odlično, da vidimo ko je bolji.

Neki su pričali za selekciju SAD u Indijanapolisu da pripada drugom NBA ešalonu.

- To su sve bili ol-star igrači, četvorica sa NBA prstenom. Na klupi Džordž Karl, pomoćnik Greg Popovič. Ne znam šta bi bilo da su došli Šakil i pokojni Kobi, ali imali su sjajnu ekipu. Drugačiju priču pričaju samo iskompleksirani ljudi, koji nikad ništa nisu postigli u košarci.

DA BUDEMO MEĐU PRVE DVE

MOŽDA je bolje skloniti u stranu taj meč sa Amerikancima i posvetiti se duelu sa timom iz kvalifikacija, u kojem pobeda garantuje prolaz sa druge pozicije u grupi.

- Slažem se da je prioritet da prođeš dalje kao jedna od dve prvoplasirane ekipe, što znači da moraš da dobiješ Litvaniju ili Italiju, koja nam se uvukla pod kožu i stvara nam probleme.

Pobeđivali smo Amerikance i ranije, ali tada prvi put otkad su na takmičenja slali NBA zvezde.

- Stvarno neprevaziđeno. Zemlja od 7.000.000 ljudi pobedi takvu velesilu na njenom terenu. Kada počne utakmice nemaš taj osećaj treme, ne razmišljam o tome protiv koga igraš. I mi smo imali fenomenalnu reprezentaciju, Bodirogu, Stojakovića i Divca kao trojicu najboljih, mi ostali smo dopunjavali. Svako je znao šta mu je uloga. Ako ne znaš i glumiš mangupa, desi se ono što nam se desilo 2005. u Novom Sadu.

I tada i sada selektor je Svetislav Pešić.

- Kari zna šta radi. Mi Srbi smo takvi da pričamo kako je u godinama, da je izlapeo, a onda je super, najbolji. Nama ni Jokić ne valja kad ne dođe, kad je tu je onda je najbolji. Ako budemo zdravi i kompletni, prognoziram finale sa Amerima.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!