DUBAI PLOVI JADRANOM: ABA liga prima pod svoje okrilje klub iz Emirata. evo šta se iza svega krije

V. Preradović

12. 03. 2024. u 09:30

PRE nego što se košarkaški klub iz Dubaija ukotvi u evroligaškoj luci, već od naredne sezone zaploviće jadranskim vodama. Akcionari ABA lige doneće na današnjem skupštinskom zasedanju u Zagrebu odluku o uključenju kluba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u regionalno takmičenje.

ДУБАИ ПЛОВИ ЈАДРАНОМ: АБА лига прима под своје окриље клуб из Емирата. ево шта се иза свега крије

Foto ABA liga

Ponuđen mu je trogodišnji ugovor, koji će u finansijski krvotok lige direktno ubrizgati 1.500.000 evra po sezoni, ali se očekuje da će prodor na bogato tržište Bliskog istoka doneti još mnogo benefita od televizijskih prava, marketinških i sponzorskih dilova.

Glasanje je formalnost, za prijem Dubaija potrebna je prosta većina, šest od 11 glasova suvlasnika lige. Među akcionarima nema disonantnih tonova, tako da će klub nastao iz košarkaške akademije od iduće sezone proširiti regionalne vidike do tržišta gde trenutno nema globalno popularnih sportova.

Odmah po prijemu u ABA ligu i Evrokup, što će vlasnici A licenci Evrolige potvrditi na sastancima u utorak i sredu, Dubai će pristupiti formiranju tima za iduću sezonu. U ABA ligi neće imati status suvlasnika, ali će dobiti odrešene ruke u sklapanju sponzorskih ugovora od kojih će svi imati koristi.

Prema saznanjima "Novosti", neće imati ni uticaja na prohodnost u Evroligu, bez obzira na plasman. Ako osvoje šampionsku titulu, prioritet u dodeljivanju jedne specijalne pozivnice za elitno takmičenje imaće sledeći tim, odnosno finalista plej-ofa. Procesi pridruživanja Dubaija ABA ligi i Evroligi su paralelni, ali u potpunosti odvojeni. Regionalno takmičenje ovim potezom jača svoje tradicionalno partnerstvo sa Evroligom, nadajući se da u perspektivi dobije još jednu pozivnicu za svoje klubove.

TRI NOVA SUVLASNIKA

NA dnevnom redu Skupštine ABA lige biće i prijem tri kluba u punopravno članstvo, sa statusom odlučivanja i prihodima od TV prava i sponzorskih ugovora.

Status suvlasnika trebalo bi da dobiju čačanski Borac, podgorički Studentski centar i Split, što bi povećalo broj akcionara sa sadašnjih 11 na 14. Da bi se to desilo potrebno je da za taj predlog glasa svih 11 klubova deoničara.

Dubai će utakmice u ABA ligi igrati u svojoj "Koka-kola areni" izgrađenoj 2019. godine, kapaciteta 17.000 mesta. Troškove putovanja snosiće zajednički klub iz UAE i liga, tako da timovi neće biti izloženi izdacima koji mogu da zaljuljaju njihovu finansijsku konstrukciju.

Akcionari će se izjašnjavati o tome da li će liga naredne sezone brojati 15 klubova sa Dubaijem, što znači da bi u svakom kolu jedan bio slobodan, ili će povećati broj učesnika na 16. U drugom slučaju automatski se uvećava kvota za broj učesnika iz jedne zemlje sa sadašnjih pet na šest, tako da bi dva tima iz ABA 2 ušla u prvi rang takmičenja. Zbog većeg broja utakmica, sezona bi počela nešto ranije nego do sada i u nekim sedmicama igralo bi se duplo kolo.

Deoničari Evrolige glasaće da Dubai započne put pridruživanja kroz nastup u Evrokupu najmanje jednu sezonu. Pratiće razvoj kluba iz Emirata i naknadno proceniti kada je vreme da postane punopravni član elitnog društva.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu