ALIMPIJEVIĆ PO NAVICI: Srpski trener izbacio šampiona, Zvezdin centar presudio

V. P.

07. 03. 2024. u 12:05

JOŠ je u svežem pamćenju Bursina bajkovita priča u Evrokupu sa srpskim trenerom Dušanom Alimpijevićem, koji je 2022. doveo turski tim do finala sa Virtusom preko Partizana, Cedevita Olimpije i Andore. Svaki put igrao je jednu utakmicu na gostujućem terenu i pobeđivao do poslednje u bolonjskoj "Segafredo areni".

АЛИМПИЈЕВИЋ ПО НАВИЦИ: Српски тренер избацио шампиона, Звездин центар пресудио

FOTO: Nebojša Paraušić

JOŠ je u svežem pamćenju Bursina bajkovita priča u Evrokupu sa srpskim trenerom Dušanom Alimpijevićem, koji je 2022. doveo turski tim do finala sa Virtusom preko Partizana, Cedevita Olimpije i Andore. Svaki put igrao je jednu utakmicu na gostujućem terenu i pobeđivao do poslednje u bolonjskoj "Segafredo areni".

U međuvremenu je promenio klub, ali ne i naviku da ruši favorite. Bešiktaš je pred meč osmine finala Evrokupa bio u koži autsajdera u duelu sa prošlogodišnjim šampionom Gran Kanarijom, jedva je prebrodio grupnu fazu kao šesti sa skorom 9-9. Ni putešestvije od Istanbula do Las Palmasa nije uticalo na Alimpijevićevu ekipu lavljeg srca, koja je u dramatičnom susretu eliminisala branioca titule pred njegovim navijačima - 80:78.

- Za ovu veliku pobedu ključan je bio naš karakter - rekao je vidno uzbuđeni srpski stručnjak, koji 9. marta puni 38 godina. - Znali smo da igramo protiv protivnika koji je minulog vikenda pobedio evroligaša Baskoniju, pre nekoliko nedelja i Real Madrid. Gledali smo i druge utakmice Gran Kanarije, dobro se pripremili i uspeli u nameri uprkos tome što smo imali veoma naporan put.

Ako govorimo o pojedinačnim zaslugama za podvig u Las Palmasu, ne može se mimoići crnogorski reprezentativac Marko Simonović, inače centar Crvene zvezde na pozajmici u Bešiktašu do kraja sezone. Taj potez isplatio se i njemu i turskom timu. Zaslužio je epitet igrača utakmice odlučujućim košem 11 sekundi pre kraja za vođstvo 80:75, bilo bi nepravično da je ispao tragičar nakon što je potom promašio oba slobodna bacanja. Prethodno je Nikolas Brusino trojkom iz velike udaljenosti obnovio nadu domaćina.

Simonoviću je utrnula ruka na liniji penala, ali je 4,7 sekundi bilo premalo za tim slovenačkog trenera Jake Lakoviča da organizuje bolju akciju sa svoje polovine terena. Pokušaj Bena Lemersa iz okreta bio je osuđen na neuspeh i pre nego što je lopta završila daleko od obruča Bešiktaša. Simonović je bio blizu dabl-dabl učinka sa deset poena i devet skokova, uz tri ukradene lopte i asistenciju za indeks korisnosti 16.

BOŽIĆ U ČETVRTFINALU

SRPSKA košarka imaće dva perspektivna trenera u četvrtfinalu Evrokupa. London Lajonsi, koje je pre početka sezone preuzeo bivši kapiten i trener Partizana Petar Božić, u osmini finala su na svom terenu deklasirali Turk telekom sa 100:77. U četvrtfinalu će igrati sa rumunskim Klužom, drugoplasiranim timom B grupe sa učinkom 13-5.

Preostala dva četvrtfinalna para su Pariz - Huventud i Burg - Prometej. U polufinalu i finalu na snagu stupa plej-of sistem sa serijama na dve pobede.

- Čitavim tokom meča smo znali šta hoćemo, držali smo se plana igre i to nam je na kraju donelo ovu vrednu pobedu - kaže centar Bešiktaša, koji će u četvrtfinalu igrati protiv Hapoela iz Tel Aviva, drugoplasiranog tima A grupe sa skorom 13-5 i direktnog učesnika druge eliminacione runde.

Ništa novo za Alimpijevića, Bešiktašu je za proboj u polufinale potrebno da ponovo savlada favorita, koji je utakmice grupne faze kao domaćin igrao u beogradskoj dvorani "Aleksandar Nikolić". Zanimljivo je da su ova dva tima sastala u poslednjem kolu, 7. februara u ljubljanskim "Stožicama", gde je Bešiktaš kao nominalni domaćin doživeo ubedljiv poraz (73:94). Međutim, timovi nekadašnjeg trenera Zvezde kao da dobijaju supermoći u mečevima sa teretom eliminacije.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?