FINCI NISU ZA BACANJE: Vicešampioni sveta prvi put u akciji od srebrne bajke u Manili

V. Preradović

23. 02. 2024. u 08:00

BEOGRADSKA publika pozdraviće vicešampione sveta u večerašnjem meču sa Finskom u hali "Aleksandar Nikolić" (20.00), prvi put okupljene od srebrne bajke na Mundobasketu u Manili prošlog leta.

ФИНЦИ НИСУ ЗА БАЦАЊЕ: Вицешампиони света први пут у акцији од сребрне бајке у Манили

FOTO: Profimedia

Sedmorica iz te selekcije Svetislava Pešića prijavljena su i za prve dve utakmice Srbije u kvalifikacijama za Evrobasket 2025. Drugu u okviru G grupe odigraće u ponedeljak sa Gruzijom u Tbilisiju (18.00).

Februarski "prozor" otvoren je za ukupno 15 igrača, nekima od njih ovo će biti prilika da otežaju posao selektoru kada bude sastavljao spisak za Olimpijske igre u Parizu. Tu misao svakako ima na umu Luka Mitrović, kome je kao najstarijem dodeljena kapitenska uloga u odsustvu Vladimira Lučića i Bogdana Bogdanovića.

- Šokirao sam se kada sam saznao da sam najstariji u reprezentaciji, kao da je juče bilo kada sam bio među najmlađima - rekao je uskoro 31-godišnji centar, koji nikad nije bio učesnik velikog takmičenja sa nacionalnim timom. - Dolazimo iz različitih sistema, potrebno je da se prilagodimo onome što selektor Pešić traži od nas i da započnemo kvalifikacije sa dve pobede. Protivnici su ekipe koje manje-više uvek nastupaju u istim ili sličnim sastavima, zato su se u prošlosti dešavala neka iznenađenja. Dobra je stvar dogovor FIBA i Evrolige da igrači evroligaških timova mogu da učestvuju u kvalifikacijama.

Benefit tog dogovora za Srbiju je prisustvo Mitrovića, Dejana Davidovca, Alekse Uskokovića, Ognjena Jaramaza, Uroša Trifunovića, Balše Koprivice, Marka Gudurića, Ognjena Dobrića, Vanje Marinkovića i Filipa Petruševa. Finska nije imala koristi jer i nema evroligaških igrača.

Ima veterana Sasua Salina, koji igra već petu sezonu u dresu Tenerifa, nekadašnjeg studenta Djuka Džejkoba Grendisona, sada beka Menorke, centra Andore Aleksandera Madsena i krilnog centra Mikaela Jantunena, igrača Pariza kao vodećeg tima u Evrokupu.

- Moramo da vodimo računa o tome da igramo protiv Finske, nikoga ne potcenjujemo - kaže selektor Pešić. - Svesni smo naših mogućnosti, ali nismo sami. Oko nas je mnogo šumova, u smislu ko su ti Finci. Zna se da smo pre nekoliko godina izgubili od Finaca, da su u međuvremenu dobili i Sloveniju, kao i Hrvatsku, tako da je nekoliko zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, sa velikom košarkaškom tradicijom, gubilo od Finaca. Mi se ne bavimo tim pričama, imamo ogroman respekt prema njima i tako ulazimo u utakmicu. Navijači koji dolaze da podrže reprezentaciju treba da znaju da igramo protiv timski izvanrednog protivnika i da nam je njihova podrška veoma važna.

Finska nema ni takmičarski pritisak jer je direktan učesnik EP kao jedan od četiri domaćina, uz Kipar, Poljsku i Letoniju. Iz grupa u kojima su ove reprezentacije plasman će obezbediti još dve najbolje, iz ostalih tri prvoplasirane. Drugi "prozor", takođe sa dva meča, biće odigran u novembru, poslednji u februaru 2025.

Selekcija Srbije za prve dve kvalifikacione utakmice za Evrobasket 2025. godine: Aleksa Avramović, Aleksa Radanov, Aleksa Uskoković, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Dušan Beslać, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Gudurić, Nikola Đurišić, Ognjen Dobrić, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Filip Petrušev.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu