VEČE ZA PAMĆENJE: Promašaj Partizana ušao u istoriju Evrolige

V. P.

09. 02. 2024. u 14:49

REAL je u Milanu poklekao tek četvrti put u sezoni, Silvan Fransisko je pogodio trojku za pobedu Bajerna nad Partizanom 1,1 sekundu pre kraja, ali je svu slavu prvog takmičarskog dana 26. kola Evrolige pokupio igrač svojevremeno označen kao promašaj Partizana.

ВЕЧЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ: Промашај Партизана ушао у историју Евролиге

FOTO: EPA

Kodi Miler-Mekintajer, 29-godišnji plejmejker Baskonije, oborio je rekord elitnog evropskog takmičenja po broju asistencija u jednoj utakmici. U trijumfu nad Asvelom upisao je 20, jednu više od dosadašnjeg rekorda koji su zajednički držali srpski reprezentativac Stefan Jović i argentinski as Fakundo Kampaco. Nekadašnji plejmejker Crvene zvezde bio je sam na vrhu kada je podelio 19 u pobedi svog tima protiv Bajerna 2015. godine.

- Ovo mi mnogo znači, slušao sam razne glasine, ljudi su me optuživali da nisam plejmejker – rekao je Miler-Mekintajer u istorijskoj noći. - Nadam se da sada vide da je to moja prirodna pozicija. Saigrači su mi verovali, uradili su sjajan posao time što su pogađali. Zapravo, oni su odradili najteži deo posla. Zahvalan sam im na tome, zahvalan sam i treneru koji veruje u mene. Nastavljam gde sam stao…

Kodijeva 20. asistencija za novi rekord Evrolige bio je „alej-up“ pas za spektakularno zakucavanje Čime Monekea dva minuta i 17 sekundi pre kraja meča. U tom trenutku imao je i 11 skokova i samo su mu poeni nedostajali za tripl-dabl učinak. Pogodio je četiri slobodna bacanja, 109 i potom 79 sekundi do isteka i nezaboravno veče ukrasio tek četvrtim tripl-dablom u evroligaškoj istoriji – 11 poena, 20 asistencija i 11 skokova (indeks korisnosti 42).

- Da, uspeo sam i u tome, ali takođe zaslugom saigrača. Kada sam bio umoran govorili su mi da nastavim.

Legendarni centar Nikola Vujčić imao je dve tripl-dabl utakmice kao igrač Makabija, prvu u sezoni 2005/2006. protiv poljskog Prokoma (11 p, 12 sk, 11 as), drugu naredne takmičarske godine protiv ljubljanske Olimpije (27 p, 10 sk, 10 as). Na sledeći se dugo čekalo, čak do sezone 2018/2019, u kojoj je tadašnji plejmejker Panatinaikosa Nik Kalates ostvario to dostignuće u meču sa podgoričkom Budućnošću (11 p, 12 sk, 18 as). Miler-Mekintajer se našao u odličnom društvu.

- To pokazuje kakav je tip igrača, nesebičan, radi sve što je potrebno da tim pobedi. Nevrovatan je, ovo što je priredio jedan je od najboljih performansa koje sam video. Srećan sam što ga imam u timu i ne moram da igram protiv njega – pohvalio je saigrača najbolji strelac Baskonije Markus Hauard.

Miler-Mekintajer je dugim, zaobilaznim putem stigao do Evrolige. Na našim prostorima primećen je kao igrač Cedevita Olimpije u sezoni 2019/2020, narednu je počeo u Partizanu, ali je nije dovršio. Razišao se sa crno-belima već krajem februara 2021. i preselio se u francuski Burg. Sledećeg leta potpisao je za špansku Andoru, nakon godinu dana prešao u turski Gazijantep, gde je igrao košarku života i zaradio poziv Baskonije. Dovoljno mu je bilo 26 utakmica da uđe u istoriju Evrolige.

Najviše asistencija

1. Kodi Miler-Mekintajer (Baskonija) 20   2024.

2. Stefan Jović (Crvena zvezda)          19   2015.

    Fakundo Kampaco (Real Madrid)      19   2020.

3. Nik Kalates (Panatinaikos)             18   2020.

    Nik Kalates (Panatinaikos)             18   2019.

4. Markus Vilijams (Crvena zvezda)     17   2014.

    Fakundo Kampaco (Real Madrid)      17   2019.

    Nik Kalates (Panatinaikos)             17   2020.

5. Nik Kalates (Panatinaikos)             16   2018.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)