PEŠIĆ ZAGRMEO O NIKOLI JOKIĆU! Srbija ušla u finale Svetskog prvenstva, a ovako je reagovao selektor "orlova"

Novosti online

08. 09. 2023. u 13:30 >> 13:51

Košarkaška reprezentacija Srbije je prošla u finale Svetskog prvenstva, a selektor Svetislav Pešić je na svoj način prokomentarisao taj podvig "orlova".

ПЕШИЋ ЗАГРМЕО О НИКОЛИ ЈОКИЋУ! Србија ушла у финале Светског првенства, а овако је реаговао селектор орлова

Screenshot: RTS

Podsetimo, Srbija je fantastičnom igrom pobedila Kanadu i tako obezbedila medalju. Da li će biti srebrna ili zlatna, odlučivaće nedeljni megdan sa pobednikom drugog polufinala, Sjedinjene Američke Države - Nemačka.

- Veoma sam ponosan na ovaj tim, ali i stručni štab. Velika je ovo pobeda. A šta je razlog što smo ponovo imali sjajnu partiju, i to protiv najbolje defanzivne ekipe na turniru? Pa, nismo ni mi loši u odbrani, mora se to reći, no veoma važna stvar oko planiranja ove utakmice je bilo kako da ih sprečimo da daju poene iz tranzicije, a onda 1 na 1 odbrana, naročito na Šeju Gildžisu Aleksanderu, igraču koji je među najboljima koje sam ikada gledao. Mlad je, još može da uči, ali je sjajan. On je bio dodatna motivacija za našu ekipu, i nije bilo lako. Sa druge strane, treća četvrtina je bila važna, u njoj nismo bili isprva kako treba, ima tu šta da se nauči iz toga, ali smo uspeli da kontrolišemo skok, kao i na kraju meča. Defanzivni skok i timska odbrana su nam i doneli pobedu, zbog koje smo srećni. Finale je priča za sebe, moramo da se pripremimo za fizički jaku borbu, ko god da bude suparnik - započeo je Pešić.

Tada je, na dvostruko insistiranje jednog stranog novinara da prokomentariše kako je reagovao na to kada je saznao da Nikola Jokić neće igrati ovog leta za Srbiju, strateg "orlova" reagovao ovako:

- Nisam siguran da je pravi momenat da pričam o Jokiću, ali mogu da kažem samo jedno: Nikola Jokić će uvek biti deo ovog tima, jer je on najbolji igrač na svetu i izvrsna osoba. Ali sada mislim da nije vreme da se priče o njemu, već o momcima koji su tu - rekao je Pešić.

A onda, o Nikoli Joviću...

- Najpre, on je jedan od od najtalentovanijih evropskih igrača, momak koji je igrao za sve reprezentativne selekcije, igrao za kadetsku, juniorsku, počeo je i kvalifikacije za šampionat sveta. Debitovao je za seniore upravo u tim kvalifikacijama, a on napreduje. On sad ima novi izazov, u Majamiju, a jedini problem koji ima je neiskustvo. On može mnogo toga, može da igra na mnogo pozicija, može to i u odbrani, ali... Ali ono što mu treba su ukazane šanse. Treba da igra. Za kvalitetnog igrača kao što je on, važno je da se bori, da se pokaže ostalim igračima, ali meni je kao treneru važno da on napreduje. Da se unapređuje, kao Stefan Jović, kao Bogdanović, Gudurić... On se bori i sada ima poštovanje svih. On će u budućnosti biti važan deo naše nacionalne selekcije.

Konstatujući da je "sada sve skroz drugačije u odnosu na Indijanapolis 2022", jer "i nema dve iste utakmice, kamoli turnira", dodao je:

- Jedino je slično što ćemo, ako Amerika pobedi, što ćemo igrati, eto, sa njima. Ali treba oni da pobede svoj polufinalni meč, jer u takvim utakmicama... Mislim, Nemačka je pokazala da je jedan od najboljih timova na svetu, sa odličnim trenerom, sa igračima koji su nestvarno napredovali. Niko ne zna ko će pobediti to polufinale. 

"Ja vas ne mogu da ujedinim!"

Na pitanje kakav je ličan utisak o ostvarenom, kako mu se čini to što je ujedinio tim, Pešić je burno reagovao:

- Nikada se nije postavljalo pitanje da li sam ujedinio tim ili nisam. Ja vas nisam mogao da ujedinim, i ostale koji su zaduženi za srpsku košarku! Ali to već više nije moj posao. Danas pročitao negde kako smo mi... kako ste vi, novinari, napisali da smo mi imali lošu atmosferu na Evropskom prvenstvu. To nije tačno! Mi smo ovako igrali i tada, igrali smo fantastično to prvenstvo, osim 10 minuta protiv Italije, ali smo izgubili od velikog tima. Dan-danas želim da kažem, mada, mnogo je lakše ovako pričati posle pobede, da smo i prošle godine imali ujedinjen tim. Mi smo disali i tada kao i sada. Šta onda želi trener da kaže? Da su najbolji deo srpske košarke igrači. Tačka.

"To se jedanput dešava!"

Upitan da prokomentariše jedan od nadimaka za Avramovića zbog nestvarne odbrane, "pitbul", Pešić je odbio da to uradi, ali dodao sledeće:

- Ja sam tu da pričam o košarci i kako smo odigrali, ali moram da kažem još jednom da odbrana kreće ne od centra, već od spoljnih igrača. I u pozicionoj igri i u tranzicionoj. Znaju to igrači. I što je još važnije, ovi visoki igrači, koji potom dolaze u priliku da se pokažu u odbrani, oni (svojim ponašanjem) daju ogromno poverenje igračima koji igraju protiv bekova, kao što to rade Avramović, Dobrić, Marinković... Zato oni mogu da igraju sa toliko samopouzdanja i protiv najboljeg kanadskog igrača Šaja. Ne bih ja govorio o tome (nadimak Avramovića), on je to pokazao u Partizanu, to je način na koji on igra i on to želi da igra. I jedan i drugi, jer ne treba zaboraviti da je Dobrić odigrao fantastično protiv Litvanije u odbrani. U napadu nije postizao koševe, ali svi su mu priznali doprinos pobedi... Evo, večeras je igrao i fantastičnu odbranu i postigao 13 poena (gleda statistiku) ... kakvi 13, 16 poena! Pogledajte, 5/7 za dva, 2/4 za tri... Mi pričamo o odbrani, a ovde stoji 62% procenat šuta u polufinalu Svetskog prvenstva! To se jedanput dešava - zaključio je Svetislav Pešić.

Bonus video: "LUDAČKI JE BILO OD STARTA" Marinković, Gudurić i Jović o polufinalu Mundobasketa

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)