SAD POKAZALE SNAGU: Amerika razbila Italiju i pridružila se Srbiji u polufinalu Mundobasketa

Novosti online

05. 09. 2023. u 16:20 >> 15:23

AMERIKA je pokazala snagu i pregazila je Italiju sa 100:63 (24:14, 22:10, 37:20, 17:19) i tako se pridužila Srbiji u polufinalu Svetskog prvenstva.

САД ПОКАЗАЛЕ СНАГУ: Америка разбила Италију и придружила се Србији у полуфиналу Мундобаскета

FOTO: FIBA.Basketball

Ovaj meč bio je neizvestan samo nekoliko minuta. Od trentuka kad su izabranici Stiva Kera podigli nivo agresivnosti u odbrani za "azure" više spasa nije bilo.

Razlika je potom konstantno rasla do makimalnih +40 u finišu utkamice (98:58). Nije Italija imala nikakve šanse na ovom susretu, a Amerikancu si rivalima poslali poruku da su spremi za završnicu takmičenja.

Očigledno da je meč sa Litvanijom bio samo loš dan za selekciju Stiva Kera. Ipak, ostaje da se vidi da li su Amerikanci toliko dominantni kada im na crtu stane neki kvalitetan rival.

Vredi spomenuti da je ovo bila poslednja utakmica u karijeri krilnog centra Italije Luiđija Datomea koji je na oproštaju od košarke postigao tri poena.

Najefikansiji kod pobednika bio je Mikal Bridžis sa 24 poena, dok je Tajris Halibarton dodao 18. Kod "azura" najviše se istakao Simone Fontekio sa 18, dok je Stefano Tonut dodao 11.

Amerika će u polufinalu igrati protiv pobednika meča Nemačka - Letonija, dok drugi par čine Srbija i bolji iz duela Kanada - Slovenija.

 

Italija - SAD 63:100 (14:24, 10:22, 20:37, 19:17)

Dvorana: "Mol of Ejšn". Gledalaca: oko 10.000. Sudije: Hulio Anaja (Panama), Ademir Zurapović (BiH), Huan Fernandez (Argentina).

Italija: Spisu 8, Tonut 11, Meli 5, Fontekio 18, Rići 5, Spanjolo, Polonara 1, Dijuf 4, Severini 5, Proćida 4, Pajola, Datome 3.

SAD: Halibarton 18, Bridžis 24, Džonson, Ingram 8, Bankero 8, Portis 7, Edvards 3, Branson 9, Hart 5, Džekson 2, Kesler 4, Rivs 12.

Četvrta četvrtina: Italija - SAD 63:100

40' - Ovaj meč okončan je trojkom Marka Spisua.

37' - Još jedan dobar napada Amerikanca završava se zakucavanjem, ovoga puta Keslera koji je dobio priliku na startu četvrtog kvartala.

34' - Prve poene za tim Stiva Kera u četvrtoj četvrini postigao je Halibarton koji je bio precizan van linije 6,75. Još dva pogotka za tri poena je vezao plejmejker Indijane.

33' - Luka Severini postiže trojku i tako smanjuje razliku. Sigurno je da će "azuri" pokušati da što više ublaže poraz. Proćida zakucava, a SAD je spustio ritam.

31' - Ostao je sam pod košem Amerike Simone Fontekio i lako je zakucao. Amerikanci prva dva napada u poslednjem kvartalu nisu iskoristili.

Treća četvrtina: Italija - SAD 44:83

30' - Trojku je pogodio Portis, a već slave na klupi SAD koji će igrati u polufinalu Mundobasketa, gde se nalazi i Srbija. Treća četvrtina okončana je alej-up akcijom koju je zakucavanjem okončao Bankero. Zabavljaju se izabrnaici Stiva Kera na ovom meču.

29' - Ide trojka i Halibartona, ali uzvratio je istom merom Rići. Ovo je tek četvrta trojka Italijana na utakmici.

28' - Dva bacanja je pogodio Datome, a onda Ingram poludistancu. Možemo slobodno da kažemo da je Amerika drugi polufinalista.

27' - Krnuo je Ingram snažno na zakucavanje i tom priliko udario u lice Melija. Ležao je na parketu igrač Armanija, ali uspeo je da ustane i sam ode na klupu. Sudije su nakon gledanja snimka pokazale nesportski faul igraču Nju Orlensa, a Severini je pogodio jedno bacanje.

26' - Sjajan napad Amerikanac, Bankero je proigrao Portisa koji je lako poentirao. Tajm-autom reaguje Poceko, mada je veliko pitanje da li išta može da pomogne "azurima" na ovom meču. Bankero poentira iz kontre, a onda Rivs pogađa trojku iz desnog kornera.

24' - Konačno trojka za Italijane, precizan je bio Fontekio, a na drugoj strani nastavlja da rešeta koš rivala Mikal Bridžis.

23' - Sada sve ide timu Stiva Kera, opet je odlični Bridžis bio precizan, nakon toga je ukrao loptu i iznudio dva slobodna bacanja. Oba puta je bio precizan sa linije penala - 31:60.

FOTO: FIBA.Basketball

22' - Još jedna trojka za Ameriku. Sada je pogodio Bridžis koji je potom provocirao klupu protivnika i kažnjen je tehničkom greškom. Bacanje je iskoristio Fontekio. Potom je isti ičrač ukrao loptu i zakucao u kontri.

21' - Kakav prvi napad Amerikanaca. Tek sad se u strelce upisao Entoni Edvards, koji je bio precizan van linije 6,75. Na drugoj strani dugom dvojkom uzvraća Fontekio. Nova trojka za SAD, ovoga puta precizan je bio Hart.

Druga četvrtina: Italija - SAD 24:46

20' - Završeno je prvo poluvreme poenima Ahilea Polonare sa linije penala. Sjajnu odbranu odigrali su Amerikance koja šutira 7/18 za dva i 2/19 za tri.

20' - Već je Bridžis došao do 14 poena i zadaje najviše muka evropskoj selekciji. Kakav potez Rivsa. Promašio je trojku Halibarton, a košarkaš Lejkersa se zatrčao i snažno zakucao.

18' - Sjajna akcija Edvardsa i Bankera koju je ovaj drugi završio snažnim zakucavanjem. Italija je postigao samo četiri poena u drugom kvartalu, a trojke do sada šutiraju 2/19. Konačno lošu seriju prekida Tonut.

FOTO: FIBA.Basketball

17' - Upali su Italijani u mašinu rivala. Bridžis je pogodio i trojku. Ako "azuri" ne pronađu neko rešenje, pre svega u napadu mogli bi da dožive pravu katastrofu.

15' - Snažno je krenuo na prodor Bridžis i uspeo je da poentira uz faul. Iskoristio je as Bruklina i dodatno slobodno bacanje - 18:33.

13' - Hart je postigao prve poene u drugoj četvrtini, a onda je uz dosta sreće precizan bio Rići. Amerika igra veoma dobru odbranu i ne može da dođi mnogo otvorenih pozicija za šut ili neku akciju. 

Prva četvrtina: Italija - SAD 14:24

10' - Prva četvrtina okončana je poenima Bankera posle sjajne kombinacije njega i Halibartona. Ovo je ujedno prva dvocifrena prednost za Ameriku.

9' - Novi šut iz daljine pogodili su Amerkinci, precizan je bio Ostin Rivs. Odmah je tajm-autom reagovao Poceko - 11:20. Trojka Fontekija, pa zakucavanje Portisa.

8' - Protutnjao je Fontekio krz odbranu rivala i uspeo da poentira uz prekršaj Ingrama. Precizan je bio i sa crte. Na drugoj strani Ingram je pogodio trojku.

7' - Izmenio je Ker kompletnu petorku. Brendon Ingram je iskoristio snagu i naterao Đampaola Rićija da ga faulira. Ovaj je realizovao samo jedno slobodno bacanje. Deluje da Amerikanci dodaju gas. Precizan van linije 6,75 bio je i Tajer Halibarton.

6' - Konačno i prva trojka za SAD posle niza promašaj. Precizan iz desnog kornera bio je Branson.

5' - Loša odbrana Amerike i kažnjava to Tonut lakim poenima. Veoma loše su izabranici Stiva Kera otvorili meč.

4' - Snažan prodor Bridžisa i polaganje uz faul Fontekija. Precizan sa slobodnog bacanja bio je košarkaš Bruklina - 6:7.

3' - Džekson, pa Meli. Za sada jedino igrač Armanija može da poentira kada je u pitanju reprezentacija Italije. Prvu trojku na utakmici postigao je Tonut za prvo vođstvo tima Đanmarka Poceka.

2' - Sjajan napad "azura" okončan je faulom Džeksona nad Melijem. Centar ervopske selekcije bio je polovičan sa linije penala.

1' - Prve poene i to posle dva ofanzivna skoka Amerike postiže Džejlen Branson. Italija svoj prvi napad preko Fontekija nije realizovala.

Uoči meča:

Svi su očekivali duel "orlova" i Amerikanaca. Ipak, Litvanija je iznandila selekciju Stiva Kera i zakazala meč sa Srbijom, pa je SAD za rivala u četvrtfinalu dobio "azure" i veliki su favorit u tom meču.

I jedna i druga reprezentacija su do sada na prvenstvu izgubile po jednu utakmicu. Italija je poražena od Dominikanske Republike, a Amerika od Litvanije.

Pobednik ovog meča će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Nemačka - Letonija. "Panceri" su nakon poraza baltičke selekcije od Srbije jedina neporažena ekipa na Mundobasketu.

Podsetimo, ukoliko Italija izgubi našoj reprezentaciji se dodatno otvara put ka Olimpijskim igrama.

BONUS VIDEO: "NISMO MNOGO PRIČALI U JAVNOSTI": Milutinov posle plasmana u polufinale SP

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost