SVETISLAV PEŠIĆ ZAGRMEO U MANILI: Svi su spremni kao zapete puške, ali...

A. I.

24. 08. 2023. u 14:47 >> 14:49

PRED početak Svetskog prvenstva u košarci koje se održava u Japanu, na Filipinima i u Indoneziji medijima se obratio selektor Svetislav Pešić, zajedno sa kapitenom Bogdanom Bogdanovićem.

СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ ЗАГРМЕО У МАНИЛИ: Сви су спремни као запете пушке, али...

G. Kelić

Kako je teklo kompletno obraćanje Pešića u Manili pročitajte u nastavku teksta. 

Analizirao je prethodnih mesec dana selektor Srbije. 

- Dobro veče svima iz Srbije, počeo je Pešić, pa nastavio: Nikada nema dovoljno vremena, ali... Mi to znamo i šta da radimo. Ja sam uvek govorio, o problemima uvek može da se priča, ali to treba uzeti kao izazov, kako i na koji način rešavati situacije. U smislu, broja dana priprema i svega što one donose. Suvišno je pričati o problemima, to nas zamara. Ako to pretvorimo u izazov, to je motivacija. To nas vuče napred, razumeli smo da svaki dan treba da iskoristimo na najbolji način, a kao što se to moglo videti, ekipa je... Igrači su dali ogroman doprinos, oni su najvažniji, sve ostalo bilo je na dobrom nivou, od mesta treninga, gde ćemo da igramo, bili smo u Beogradu, to je bolje nego bilo gde. Pripreme su prošle bez prevelikih povreda, ne igrača ili fizičkih, već neprevaziđenih stvari. Dešavalo se na početku da na neke igrače ne možemo da računamo i žao mi je što iz poznatih razloga nisu mogli da nastave, to je prošlost, daj da vidimo šta se sutra dešava. Veliki respekt momcima koji su došli i koji su trenirali. Na kraju da vam odgovorim na pitanje. Bilo je dosta dobro i igrači su prihvatili sistem kako želimo da radimo. Mi smo tu zbog igrača i to je najvažnije, nisu oni zbog nas nego mi zbog njih. Treba da se priviknemo na njihove mogućnosti, mentalne i fizičke, to je najveći izazov za svakog trenera. Bilo je dosta interesantno kako rešavati sve, kako doći u objektivnom, dobrom stanju, mi nemamo sada problema fizičke prirode. Svi su kao zapete puške, žele da što pre počne Svetsko prvenstvo. 

Da li je Srbija prvi favorit u grupi? 

- Velika su očekivanja, moramo da ostvarimo dobar rezultat u grupi protiv tri dobra protivnika. Portorika, Južnog Sudana i Kine. To je prvi cilj, a drugi, ne menja se plan. To su Olimpijske igre, i ne manjka nam motivacije. 

O pritisku u grupi? 

Očekivanja su na Svetskom prvenstvu uvek ista. Igramo protiv najboljih timova na svetu. Kao što sam već rekao. Imamo jasan cilj koji nas motiviše. Nadam se da će nam Svetsko prvenstvo obezbediti mesto na Olimpijskim igrama. Uvek je potrebno imati cilj koji vas motiviše, a naš cilj je jasan - Olimpijske igre. 

G. Kelić

Prvi meč protiv Kine 

- Prvi meč je najvažniji. Igrali smo protiv Kine prijateljski meč. Igraćemo protiv dobrog tima, dobro organizovanog, posebno u napadu. Čeka nas težak meč, nije prijateljski duel. Nema mnogo prilika, moramo da realizujemo plan i na najbolji način počnemo Svetsko prvenstvo. 

Uvodne reči selektora

- Sve je sjajno. Uslovi su dobri. Vreme je da se razmišlja o prvom meču. Treniramo. Pokušavamo da koristimo na najbolji način vreme. Imali smo mečeve u Srbiji, u Beogradu. Sada je vreme da se na najbolji način predstavimo. Uzbuđeni smo. 

Bogdan o grupi 

Ne postoje lake utakmice po mom iskustvu. Sve ekipe dolaze spremne i takmičenje vide kao priliku da na najbolji način predstave zemlju. I mi smo zbog toga tu. Svi će biti teški protivnici. 

O igri 

- Igram na isti način u Srbiji i Atlanti. Možda imam više minuta u Srbiji. Kada sam na terenu u NBA ligi lopta se kreće više. Ovde više ulazim u reket. Imam iskustvo koje mogu momcima da prenesem. Ohrabrujem ih da se zabave i uživaju u igri, ovo je samo još jedna utakmica. 

- Uzbuđeni smo što smo ovde. Imali smo teške pripreme. Srećni smo što smo tu i spremni smo da započnemo takmičenje. Znamo šta treba da uradimo, početne su reči Bogdana Bogdanovića. 

Spisak igrača na koje Svetislav Pešić računa 

Bogdan Bogdanović, Aleksa Avramović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Filip Petrušev, Dušan Ristić i Boriša Simanić

RASPORED ORLOVA NA MUNDOBASKETU 

Srbija će svoj put na Svetskom prvenstvu početi protiv Kine i Saleta Đorđevića u subotu, 26. avgusta, od 14.00 časova po vremenu u Srbiji (20.00 časova u Manili). 

Dva dana kasnije "orlovi" igraju protiv Portorika, ponovo od 14.00 časova u ponedeljak 28. avgusta (20.00 časova u Manili), a onda u poslednjoj čeka ih susret sa Južnim Sudanom od 10.00 časova 30. avgusta (16.00 časova po vremenu u Manili).

Ekspedicija je u utorak predveče stigla na Filipine. Dan kasnije "orlovi" su odradili i prvi trening. 

Podsetimo, Mundobasket 2023. počinje 25. avgusta i traje do 10. septembra.  

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)