KAD NEMA JOKIĆA, TU JE DONČIĆ: Slovenac najsjajnija zvezda Mundobasketa, samo bi Janis mogao da ga zaseni

V. P.

03. 08. 2023. u 20:43

DVADESETAK dana pre početka Svetskog prvenstva u Japanu, Indoneziji i Filipinima (25. avgust - 10. septembar), uglavnom je poznato koje zvezde će sijati, a koje nećemo videti na nebu Dalekog istoka.

КАД НЕМА ЈОКИЋА, ТУ ЈЕ ДОНЧИЋ: Словенац најсјајнија звезда Мундобаскета, само би Јанис могао да га засени

Foto: EPA

Jedina nedoumica je učešće grčkog NBA superstara Janisa Adetokumba, mada je izglednije da mu oporavak od povrede neće dopustiti da predvodi selekciju Dimitrisa Itudisa.

Na našu žalost, ali i svih poklonika košarke širom planete, najbolji na svetu odlučio je da propusti Mundobasket. Nikola Jokić, NBA šampion sa Denverom i MVP velikog finala, zbog mentalne i fizičke iscrpljenosti neće nositi dres Srbije ovog leta. I jedna od najvećih evropskih zvezda, možda i najveća koje neće biti na ovm takmičenju, takođe je naš zemljak. Vasilije Micić je potpisao ugovor sa Oklahomom i zamolio selektora Svetislava Pešića da ga poštedi kako bi stanje tela i duha doveo u optimalno za NBA poglavlje svoje karijere.

Ako izuzmemo najveća imena američke košarke, koja se često ne nalaze na spisku igrača za svetske šampionate, nedostajaće litvanski centar Domantas Sabonis. As Sakramenta je prošle sezone bio u top 5 kandidata za MVP titulu, ali ovog leta neće igrati u tandemu sa Jonasom Valančijunasom. Neće biti ni potencijalne buduće NBA zvezde, francuskog vunderkinda Viktora Vembanjame, prvog pika na ovogodišnjem draftu. "Trikolori" su se nadali da će ga na Svetskom kupu upariti sa Kameruncem Džoelom Embidom, kome su dali državljanstvo, ali je MVP regularnog dela NBA sezone dobio primamljiviju ponudu da naredne godine zaigra za SAD na Olimpijskim igrama u Parizu.

U odsustvu Jokića, etiketu najsjajnije zvezde Mundobasketa nosiće takođe igrač sa ovih prostora. Slovenački as Luka Dončić željan je iskupljenja za neuspeh na Evrobasketu i lošu sezonu sa Dalasom, na pripreme je došao utegnut, lakši nekih desetak kilograma, što daje posebnu težinu njegovim reprezentativnim i klupskim ambicijama. Letonce će predvoditi novopečeni igrač Bostona Kristaps Porzingis, Fince krilni košarkaš Jute Lauri Markanen, koji iza sebe ima fantastičnu sezonu s prosekom od 25,6 poena, Crnogorce ol-star centar Čikaga Nikola Vučević. Među evropskim NBA zvezdama značajno mesto pripada kapitenu Srbije Bogdanu Bogdanoviću, beku Atlante i drugom najboljem strelcu na prethodnom Mundobasketu u Kini.

U minut do 12 kanadskom timu priključila se druga polovina šampionskog dua Denvera. Džamal Marej odlučio je da nastupi na Svetskom kupu i time smesti nacionalnu selekciju među najveće favorite. U timu je i ol-star igrač Oklahome Šej Gildžes Aleksander, nedostaje Endrju Vigins iz Golden Stejta. Prva zvezda Španije, branioca svetske titule, svakako je MVP prethodnog prvenstva Riki Rubio, dok će ovaj turnir preskočiti naturalizovani Lorenco Braun. Korenima je rešio da se vrati as Minesote Karl Entoni Tauns, koji će posle deset godina nositi dres Dominikanske Republike.

Iako Amerikanci dolaze bez Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Kevina Durenta, Džejsona Tejtuma, Demijana Lilarda i Devina Bukera, trener Stiv Ker ima u timu neke zaista sjajne igrače - Džejlena Bransona (Njujork), Entonija Edvardsa (Minesota), Brendona Ingrama (Nju Orleans), Džerena Džeksona (Memfis), Paola Bankera (Orlando), Tajrisa Halibartona (Indijana)... Dovoljno da ih svetske kladionice promovišu u prvog favorita Mundobasketa.

BONUS VIDEO: A POSLE ZLATA - HIMNA, I TO KAKO! Ovako je grmelo "Bože pravde" posle evro-titule srpskih juniora

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)