SVETISLAV PEŠIĆ SAOPŠTIO SPISAK: Selektor otkrio zašto Jokić ne igra, dotakao se i ambicija na Mundobasketu (VIDEO)

Novosti online

24. 07. 2023. u 15:19 >> 16:40

SELEKTOR Srbije Svetislav Pešić saopštio je spisak od 20 igrača na koje računa za predstojeći Mundobasket.

СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ САОПШТИО СПИСАК: Селектор открио зашто Јокић не игра, дотакао се и амбиција на Мундобаскету (ВИДЕО)

FOTO: M. Vukadinović

Iskusni stručnjak je potvrdio da Nikola Jokić i Vasilije Micić neće biti u ekipi. On je govorio o ambicijama koje imaju "orlovi" na Svetskom prvenstvu.

Takođe, objasnio je zašto pojedinih igrača nema na spisku, a dotakao se i teme stranca u nacionalnom timu.

Obraćanje

Za kraj je imao poruku za sve ljubitelje košarke u našoj zemlji.

- Ako se ne promeni ova košarka u Srbiji, medalja neće biti. Bićemo srećni ako se kvalifikujemo. Košarka postaje sredstvo za cilj. Kada je košarka cilj ima uspeha, a sada košarka nije cilj, nego sredstvo. Smejaće nam se oni i levo od nas prema Italiji - zaključio je Pešić.

Na spisku se našao i talentovani Nikola Jović.

- On je već bio na pripremama. Predsednik Danilović je počeo sa seniorima kada je imao 18 godina. Topić je fantastičan dečko. Da mu mi poželimo da iznese prvenstvo u Nišu, bilo bi dobro i da su tu uzme medalja.

Selektor je govorio i o strancu u nacionalnoj selekciji.

- Što se stranca tiče, ja to ponavljam,u ovom trenutku, nije potreban stranac. Jednog dana, kada ne znam... verovatno će se dogoditi. Ja sigurno neću biti trener ako stranac bude tu,ali ja sa tim nemam problem ako zadovoljavaju kriterijum. Godinama svi imaju strance, košarka je globalan sport,ali mi stranac nismo pronašli.

Ova situacija je slična onoj kao iz 2017. godine, kada je takođe bilo dosta otkaza. Ipak, Bogdanović smatra da je tada bilo drugačije.

- Drugačije je bilo. Ne mogu da se setim sa kim sam sve igrao. Raduju me novi izazovi.

Pešić je otkrio kada je dobio negativan odgovor od Jokića.

- Danas smo dobili odgovor da neće igrati.

Bogdanović nije krio oduševljenje što je ponovo u nacionalnom timu.

- Nekada se dođe u punom sastavu pa bude neuspeh. Ne bih da se stvori neka tužna atmosfera. Ja sam majke mi presrećan što sam tu. Naravno žao nam je što svi nisu tu, ali mi smo tu zbog druženja, zbog toga sam tu. Nadam se tom uživanju.

Dobra vest je da su se dogodile dopune u stručnom štabu. Jedno od novih lica je Ognjen Stojaković iz Denver Nagetsa.

- Imamo pojačanja na svim nivoima, radimo na tome da servisiramo i pomognemo igračima. Ognjen Stojaković je prihvatio poziv. On je krasna osoba, biće od velike pomoći - rekao je Pešić.

Pešić smatra da reprezentacija nema problema sa plejmejkerima, iako tu nije prva opcija Vasilije Micić.

- Niko danas nema klasičnog plejmejkera. Ni Vasa Micić nije klasičan plejmejker. Imamo igrača, Aleksa Avramović je u punoj formi, verujem mu, motivisan je. Verujem i Stefanu Joviću. Marko Gudurić je takođe pokazao da može i tu poziciju da pokrije, takođe i Jaramaz koji je pokazao šta može. On je bio meč viner prošle godine u punoj "Areni" pred 20.000 ljudi, ali to se zaboravlja.

Iskusni stručnjak je govorio i o brojnim otkazima koji se dogodili.

- Ne vraćamo se šta je bilo i kako je bilo. Tu su momci koji su tu da iskoriste šansu. Verujem da se raduju pozivu. Nema nikakvih tajni. Rekli smo zbog čega neko nije tu. Prava istina je ova koju sam saopštio. Nemam razloga da lažem. Sa svima smo pričali. Reprezentacija više nije prioritet kao što je nekad bila, mada i pre 20 godina je bilo otkaza, samo se zaboravlja. I legende su otkazivale jer se ne osećaju spremnim i fizički i mentalno. Naravno da sam razočaran, ali naši ciljevi se neće menjati. Želimo da idemo na Olimpijske igre po svaku cenu.

Govorio je potom i o Miciću, Pokuševskom, Petruševu, Joviću, Jaramazu.

- Micić je imao tešku sezonu,imao je nekoliko povreda. Potpisao je novi ugovor. Morao je da ostane u Juti na treninzima, povredio je rame. Na njega ne možemo da računamo. Pokuševski je na spisku, ali nemamo dozvolu.Čekamo lekarski izveštaj. Imao je pregled kako bismo videli da li je spreman. Jović želi da igra, ali ima porodični problem. Ako se to razreši u narednih par dana biće tu. On želi da igra jer je poziv za njega velika čast. Petrušev je bio. na Rodosu gde je bio požar, stiže verovatno večeras. Jaramaz je pod terapijama i zato ga ne vidite ovde.

Pešić je potom objasnio razlog izostanka Nikole Jokića. To je sigurno ono što sve najviše zanima.

- Sa njim je obavljeno nekoliko razgovora. On fizički i mentalno nije spreman, nije spreman da preuzme odgovornost koja se očekuje od njega - rekao je Pešić.

Selektor je konačno saopštio spisak:

Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić, Uroš Trifunović.

On je otkrio i do kada je poslednji rok kada mora da odredi kojih 12 igrača će igrati na Mundobasketu.

- Do 24.8 u 20 časova,to je poslednji rok za konačan spisak od 12 igrača. Znam da svi žele da znaju ko će da igra.

Potom se obratio i selektor Svetislav Pešić.

- Drago mi je što najzad krećemo sa pripremama. Bio je izazovan put doći do ovde. Mi počinjemo praktično 28. jula sa zvaničnim pripremama. Želimo da iskoristimo vreme da obavimo sve aktivnosti prema našim sponzorima. Da obavimo sve zdravstvene preglede. To većina igrača već i radi. Želja je da što spremniji počnemo sa treninzima.

Kapiten Bogdan Bogdanović je istakao da mu je velika čast što je kapiten Srbije.

- Izuzetna je čast biti kapiten ove zemlje, svi znamo kakvi su igrači bili pre nas, nadam se da i ja biti dobar kapiten.

Prisutnima se najpre obratio predsednik KSS.

On se najpre zahvalio svima i pozdravio sve igrače i stručni štab.

- Kao što znate, pred nama je Mundijal i niz nekih utakmica, turnir u Kini. Pozdravio bih naše reprezentativce, selektora Pešića i stručni štab, da im poželim zdravlje i dobar trening. Što bolji rezultat. Oko ostalih stvari će biti pitanja, prepustio bih to selektoru da iznese - rekao je Danilović.

Na konferenciji su se našli predsednik KSS Predrag Danilović, selektor Svetislav Pešić i kapiten Bogdan Bogdanović.

Uoči obraćanja:

15.55 - Novi kapiten reprezentacije Srbije Bogdan Bogdanović takođe se stigao na okupljanje.

 

15.50 - Igrači polako pristižu. Stigli su i Nikola Milutinov, Dejan Davidovac, Dušan Ristić, Vanja Marinković, Nikola Jović, Boriša Simanić...

15.45 - Na okupljanje stigao plejmejker Partizana Aleksa Avramović, pre njega došao je i igrač Crvene zvezde, Nemanja Nedović.

FOTO: Đ. S.

Juče je sve neprijatno iznenadila vest da Nikola Jokić neće igrati na Mundobasketu. Osim njega takmičenje će najverovatnije propustiti i Nikola Kalinić, Stefan Jović, Ognjen Jaramaz, Vasilije Micić...

Nema sumnje da svi sa nestrpljenjem čekaju da vide spisak, ali i šta selektor ima da kaže o predstojećem nadmetanju.

Podsetimo, Svetsko prvenstvo na programu je od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

"Orlovi" su u grupi B sa selekcijama Južnim Sudanom, Kinom i Portorikom.

BONUS VIDEO: NIKOLA JOKIĆ JE PONOSAN: Konj srpskog NBA asa osvojio "Subotičku milju"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)