"EJ, SRBIJA TO IMA - PA NADREALNO!" Darko Rajaković, sportska priča kao iz bajke - sam izabrao da trenira najmlađe, a sada je NBA strateg

Novosti online

20. 06. 2023. u 15:55

Malo je prošlo ispod radara, zbog Nikole Jokića koji je osvojio NBA ligu. Darko Rajaković postao je prvi trener Toronto reptorsa, sa samo 44 godine.

ЕЈ, СРБИЈА ТО ИМА - ПА НАДРЕАЛНО! Дарко Рајаковић, спортска прича као из бајке - сам изабрао да тренира најмлађе, а сада је НБА стратег

FOTO: Tanjug/AP

Rođeni Čačanin Darko Rajaković postao je tek drugi trener rođen van Sjedinjenih Američkih Država koji je dobio posao glavnog trenera u NBA ligi. Prvi je bio Igor Kokoškov, koji je predvodio Feniks sanse u sezoni 2018/19.

Ispostaviće se da je ključan bio dolazak u Crvenu zvezdu sada već davne 1999. Tadašnji koordinator mlađih selekcija crveno-belih Marin Sedlaček ponudio je Čačaninu da bira sa kojom decom želi da radi.

Darko je izabrao najmlađe. Želeo je da ide korak po korak. I korak po korak 24 godine kasnije predstavljen je za prvog trenera kluba koji je 2019. osvojio NBA titulu.

- Ne mogu da kažem ni da sam bio iznenađen, ni da sam očekivao da ću dobiti posao u Reptorsima - počinje priču Rajaković za Sport klub u trenutku dok se spremao za američku turneju.

- Ušao sam u ceo proces jednostavno želeći da se predstavim onakvim kakav jesam, ono u šta verujem i koja su to moja košarkaška i životna ubeđenja, pritom ne znajući šta oni očekuju, žele i traže. Mnogo odličnih kandidata je bilo u trci za trenera, a kada su me izabrali, kada samo dobio informaciju, bio sam jako uzbuđen i srećan. U isto vreme i svestan koliko me posla čeka i da je to samo početak svega onoga što želimo da napravimo u Torontu - rekao je Darko Rajaković.

 Sa 44 godine biće među najmlađim prvim trenerima u ligi, a ponosan je što je posle Kokoškova tek drugi Evropljanin koji je dobio šansu da vodi NBA tim.

- Nisam najmlađi, ali nisam ni u kategoriji starijih trenera. Posle Igora, koji je probio led, Australijanac Bret Braun je bio drugi trener van SAD koji je predvodio NBA ekipu, a ja treći. Šta mi to znači? Mnogo na ličnom planu, ali i svestan sam šta to predstavlja za sve trenere koji su van Amerike, pogotovo za trenere iz Evrope. Naporno radimo da formiramo dobar stručni štab i nadam se da ćemo postići dobre reuzltate i podići tim na još viši nivo. U tom slučaju nadam se da će moja situacija otvoriti vrata i drugim trenerima iz Evrope i celog sveta. NBA svake godine na svim poljima postaje sve više i više globalna organizacija, tako da je, uz veliku čast što sam ovde, to i velika obaveza. - rekao je Rajaković.

Srbija pored toga što opet ima prvog trenera, ima i Nikolu Jokića koji je sa Denverom osvojio titulu i MVP priznanje za najboljeg igrača finalne serije. Koliko to znači za našu košarku generalno?

- Za mene to nije nikakvo iznenađenje. Znam kakva je Nikola ličnost i radnik. Dobro mi je poznat njegov talenat i posvećenost košarci. Pratio sam kako se razvija jer se poklopilo da skoro u isto vreme dođemo u SAD. Imao sam priliku da ga gledam od prvog dana pa do osvajanja prvenstva i MVP priznanja. Kada sam odrastao i gledao Peđu Stojakovića i Vlada Divca u Sakramentu bilo nam je nadrealno da se tako nešto dogodi. Oni su bili fantastični igrači i to nam je svima mnogo značilo. A sada imamo MVP i najboljeg košarkaša na svetu. Jedna mala zemlja kao što je Srbija, koja ima samo sedam miliona stanovnika. To je nešto nadrealno i svi treba da se ponosimo Nikolom. On treba da bude uzor mladim igračima kako se ponaša, kako igra i kakva je ličnost.

(Sport klub)

BONUS VIDEO: Hoće neko na basket: Sa Kule Beograd upućena čestitka Nikoli Jokiću

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)