PEŠIĆ SE OBRATIO NACIJI NAKON KRAHA NA EVROBASKETU: Selektor saopštio da je Srbija u velikim problemima! O jednoj temi ni reči

Novosti online

08. 11. 2022. u 12:55

SELEKTOR košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić danas je prvi put izašao pred srpsku javnost nakon kraha na ovogodišnjem Evrobasketu.

ПЕШИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ НАКОН КРАХА НА ЕВРОБАСКЕТУ: Селектор саопштио да је Србија у великим проблемима! О једној теми ни речи

FOTO: AP/Tanjug

Popularni Kari saopštio je da Srbija neće moći da računa na čak pet evroligaških igrača, a jednu temu zaobišao je u širokom luku - minulo prvenstvo Starog kontinenta.

KONFERENCIJA UŽIVO:

Pešić o Anđušiću

Košarkaš Partizana Danilo Anđušić nije se našao na spisku putnika za Evrobasket, ali se sada vraća u nacionalni tim.

- Različiti su kriterijumi, različiti su ukusi. Moj prvi zadatak i prvi posao je da vidim ko će biti pozvan, ko neće. Slušam šta drugi pričaju, interesuje me mišljenje ljudi kojima verujem i koji gledaju tu širu sliku koja se sastoji od puno detalja. Ne bih ulazio u to ko je zaslužio, ko nije. Ekipa koja je izabrana je po kriterijumima koje sam ja odredio. Anđušić je iskusan igrač, zato je sada tu. Dobar igrač, ranije je takođe igrao za reprezentaciju, ima ponovo šansu da svoj kvalitet i iskustvo pokaže. Zbog toga je tu. Ovo je prilika da se dokaže - objasnio je Pešić.

FOTO: N. Paraušić

"Mnogima sam dosadio"

- Uvek je bitno. Imao sam prilike da pričam od momenta kada sam došao, ne bih previše širio priču. Posećivao sam redakcije, bio na televizijama, nekima sam i dosadio. Želim da kažem da su se prioriteti promenili. Kriterijumi su se promenili, sistem takmičenja takođe. On je apsolutno protiv svih reprezentacija, ne samo Srbije. Značaj reprezentacije se menja. Ukupno gledano, a samim tim i kriterijum igrača koji su kandidati za tim. Svaki uspeh reprezentacije ne mora da znači da košarka napreduje. Za svaki uspeh reprezentacije može da podigne interes zemlje, države i tako dalje, tako i naše. Uvek to govorim. Kod nas u Srbiji popularnost košarke se povećava iz godine u godinu, a potencijali se smanjuju. To je kontraproduktivno, to je disbalans. Zašto je to tako? Malo smo se smanjili. Kako bih rekao, klupska takmičenja dobijaju na značaju, reprezentativna prelaze u neke turnire. Želja svih navijača i nas koji smo u svemu tome direktni učesnici, ne postavlja se pitanje. Zbog toga smo i tu, da probamo da uradimo sve, koliko je u našoj moći da damo maksimum za Mundobasket, a onda i na Olimpijske igre. Zbog toga sam došao. Nisam došao da pravim karijeru niti da pišem novu knjigu. Moju knjigu sam odavno napisao, moja karijera odavno je napisana. Ovde sam došao zbog toga - direktan je Pešić.

FOTO: AP/Tanjug

 
Mitrović ranije zaslužio poziv!

- Mitrović je sinoć trenirao, zaslužio je možda i ranije poziv. Srećan sam što je sa ekipom. On daje ogroman doprinos Zvezdi u poslednje dve godine - rekao je Pešić.

FOTO: KK Crvena zvezda

ABA liga odbila zahtev

- Mi smo se "polomili". Od septembra kada sam došao prvi posao je bio da zajedno sa federacijama iz okruženja, Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom, Makedonijom uputimo pismo ABA ligi i zamolimo da se odloži poslednje kolo pred kvalifikacije, to smo uradili i u februaru. Međutim, do toga nikada nije došlo. Ne samo za reprezentaciju Srbije. ABA liga nas je odbila, nije ni razmatrala našu situaciju. To je luksuz koji Turska ima, odložila je redovno kolo, nisu igrali za vikend. Već u subotu su bili u kompletnom sastavu, trenirali su, biće zajedno do utorka, onda se turski igrači vraćaju u svoje klubove u Fenerbahče i Efes i igraće u Evroligi u četvrtak. Svi pokušaji da se objasni značaj, ne samo za našu reprezentacije, već i okruženje, nisu naišli na razumevanje. Šta bi mogli da menjamo? Osim razgovora sa igračima, poseta treninga, razmenjivanja informacija, treninga, ne postoji ništa drugo, to nije moguće, to je jedan haos u kome svi mi živimo - rekao je selektor Svetislav Pešić.

Stanje Stefana Jovića

- Stefan je super, u dobrom je fizičkom stanju, sanirao je sve te povrede. Imao je pauzu od mesec dana, ušao je u proces rehabilitacije. Nikada bolje nije izgledao. Nedostaje mu igra, ali nadamo se da će biti spreman da pomogne ekipi. 

FOTO: Tviter/KSSrbije

Srbija i bez Davidovca!

- Čuli ste od selektora sve. Nismo se videli od četvrtog "prozora". Posle prvog kruga i rezultata bilo je jasno da je neophodno ići iz utakmice u utakmicu i pokušavati da sa pobedama ostanemo sa šansama za plasman na Mundobasket. Sa najjačim timom i NBA igračima pobedili smo Grčku i Tursku i to nam danas daje šansu, sa drugačijim timom. Kako nama, tako i ostalima. Pobedama možemo da ostanemo na putu plasmana na Svetsko prvenstvo sa timom od 24 igrača. Dodao bih da je situacija sa igračima CSKA iz Moskve bila jako dobra od starta. I Milutinov i Davidovac je trebalo da budu u timu. Kako je vreme odmicalo, dolazilo je do komplikacija sa odlaganjem mečeva VTB lige i konačan rezultat je bio da Davidovac ostane na spisku. Sve do juče smo pokušavali da realizujemo, neće biti moguće, pa ni Dejan neće biti u timu. Stavovi Barselone i Baskonije su jasni, u njihovom interesu su i tu možemo da stavimo tačku - otkrio je Tarlać.

FOTO: Tanjug

"Teško protiv Velike Britanije"

- Imaćemo tešku utakmicu. Oni su pobedili Tursku, protiv Letonije su izgubili u poslednjem minutu, a Letonija je igrala u kompletnom sastavu. Radi se o ekipi koju veoma respektujemo. Radimo na tome da se uigramo i nadamo se da će ovi momci biti zdravi i da će dati svoj maksimum - rekao je selktor.

 
"Nedović je tražio odmor"

- Nedović je zamolio da propusti ovaj "prozor", nije u potpunosti spreman, a kada neko nije u potpunosti fit, bolje je da ne igra i za njega i za reprezentaciju. Dobrić se povredio, nije teža povreda, videćemo, zahteva mirovanje, nadamo se da će se oporaviti - rekao je Pešić.

FOTO: N. Paraušić

 
"Knjiga može da se napiše"

- Olimpijske igre u Parizu će se igrati i 2024. i 2028. godine, nadam se da ćemo se kvalifikovati. Želimo da igramo na velikim takmičenjima, a mi za to nismo krivi, taj odnos u evropskoj košarci je katastrofalan. Može knjiga da se napiše, igrači i treneri dali su svoje mišljenje. Došli smo u takvu situaciju da i ovaj prozor koji je zahtevan, da ne možemo da računamo na većinu igrača koji su bili letos i na Evrobasketu. Imali smo odlične razgovore sa Partizanom i Zvezdom, oni su nam izašli u susret. U tim momentima imaju svoje utakmice u Evroligi.

 
Bez Kalinića i Marinkovića?

- Španski klubovi nisu dozvolili svojim igračima da odu, najverovatnije, nada postoji, ali najverovatnije Baskonija neće pustiti Marinkovića, a Barselona Kalinića. Očekujemo da Micić dobije dozvolu, kao i Gudurić, Lučić i Jaramaz.

PRODAJA KARATA

Pred početak konferencije saopšteno je da će danas po podne početi prodaja karata za meč sa Turskom koji se igra 14. 11. Cene karata kreću se od 400 dinara. Mesta pored terena su 3.000 dinara.

"Važno mi je da ovo kažem!"

- Vi sve pratite, počela je druga runda u avgustu. Počeli smo drugu rundu sa dve pobede protiv Grčke i Turske. Za razliku od prve runde gde nam nisu priznati rezultati Slovačke, to je važno reći, jer je ova druga grupa i pobeda Belorusije dolazi u direktnom susretu sa nama, Grcima, Turcima i Britancima. To je dodatni peh koji smo zaradili. Ono što je sada mnogo važnije jesu utakmice koje nas očekuju. Prvo sa Britanijom u petak, pa sa Turskom u ponedeljak. Važno je reći, bez traženja izgovora i alibija, važno je da vi od mene čujete da smo mi u ovom kvalifikacionom prozoru prošli kroz naporan proces. Završili smo sa Grčkom i Turskom u avgustu sa 31 igračem, sada postižemo apsolutni rekord, imamo 38 igrača koji će proći kroz sve kvalifikacione utakmice. Ne postoji kontinuitet za razliku od timova protiv kojih igramo. 

UOČI OBRAĆANjA

12.45 - Selektor je u hali, uskoro će se obratiti prisutnim predstavnicima medija. 

12.45 - Mediji i građani sa nestrpljenjem iščekuju obraćanje Svetislava Pešića. Ogroman broj novinara ispratio je otvoreni trening naših reprezentativaca u hali "Aleksandar Nikolić" nakon čega će selektor održati konferenciju za medije.

Popularni Kari saopštiće informacije o igračima na koje računa na predstojećim susretima sa Velikom Britanijom i Turskom.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

Podsetimo, Pešić je prethodne nedelje objavio širi spisak igrača za pomenute kvalifikacione meče na putu "orlova" ka Mundobasketu.

Kandidati za tim Srbije u novembarskom kvalifikacionom "prozoru" su: Danilo Anđušić, Nemanja, Dangubić, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Marko Jagodić-Kuridža, Ognjen Jaramaz, Marko Jeremić, Stefan Jović, Nikola Kalinić, Balša Koprivica, Vladimir Lučić, Vanja Marinković, Vasilije, Micić, Dušan Miletić, Luka Mitrović, Nemanja Nedović, Marko Pecarski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Nikola Topić, Uroš Trifunović i Aleksa Uskoković.

U petak, 11. novembra, i ponedeljak, 14. novembra, muška "A" reprezentacija Srbije će igrati dve veoma važne utakmice u okviru kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo 2023. Rivali "orlova" biće Velika Britanija u Njukaslu 11. novembra, odnosno Turska tri dana kasnije u beogradskoj hali "Aleksandar Nikolić".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)