KRAJ KOŠARKAŠKE BAJKE: Italija izbacila Srbiju sa Evrobasketa, pa ispala na neverovatan način

Novosti online

14. 09. 2022. u 19:21

Košarkaška reprezentacija Italije nije nastavila sa senzacijama na Evropskom prvenstvu.

КРАЈ КОШАРКАШКЕ БАЈКЕ: Италија избацила Србију са Евробаскета, па испала на невероватан начин

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, Srbija je doživela šokantan poraz od Italije u osmini finala, a "azuri" se umalo na tome nisu zaustavili.

Iako je ekipa selektora Đanmarka Poceka kao četvrta u svojoj grupi ušla u nokaut fazu, mogla je da, poput "orlova", izbaci i Francusku, ali se četvrtfinale ipak završilo drugačije.

U francuskoj ekipi za ovaj Evrobasket su i NBA zvezde, pre svih trostruki dobitnik nagrade za najboljeg defanzivca najjače lige na svetu, Rudi Gober (nedavno prešao u Minesotu iz Jute), ali i kapiten "trikolora", Ivan Furnije iz Njujork Niksa, te Timote Luvavu-Kabaro iz Atlante i Oklahomin Teo Maledon. A dvojica od njih režirali su i pravu "ludnicu" na kraju - do konačnih 93:85 stiglo se posle produžetka, za koji se činilo da se neće ni igrati.

Rudi Gober na meču četvrtfinala Evrobasketa između Francuske i Italije / FOTO: FIBA.Basketball

"Trikolori" selektora Vensana Kolea su uvodne deonice odigrali bolje, imali i 11 razlike, ali je posle velikog predaha usledio i veliki preokret. Baš kao što su to Italijani izveli i protiv Srbije.

Međutim, iako su i oni uspeli da izgrade veliko vođstvo, a imali su i +9, u završnici je viđena prava drama, jer je Francuska posle zaostatka od 68:75 za kratko vreme poentirala preko Gobera, Furnijea i Tarpija, pa ušla u poslednjih 20 sekundi samo sa dostižnih 75:77.

Italija je tada imala loptu, ali imala i velike probleme da je uvede u igru posle tajmauta, no izborila je slobodna bacanja kada je Simone Fontekio fauliran. On, koji je šutirao penale sa skoro 90% uspešnosti na ovom Evrobasketu, promašio je oba i... time postao tragičar.

Ertel je na drugoj strani terena prodorom poravnao rezultat, pa je ostalo pet sekundi do isteka vremena za četvrtu deonicu. Poceko je zatražio tajmaut i najpre pred svima zagrlio Fontekija, pruživši mu tako podršku. Njega je tokom predaha odabrao i za završnu akciju, no iako je Fontekio bio najbolji strelac Italije sa (do tada ubačenim) 21 poenom, promašio je koš rivala gađajući ga loptom o tablu, pa je na red došao produžetak.

U njemu je Francuska prva povela značajnije, imala i po "+4", a mogla i da ode na veću prednost posle tehničke greške Đanmarku Poceku koji se, kao i protiv Srbije, previše emotivno bunio zbog sudijskih odluka. Ipak, iako su Francuzi i tada grešili, a i potom, kada je Rudi Gober napravio prekršaj u napadu, Italija nije iskoristila napad kada je gubila samo sa 85:87.

Datome je promašio trojku za vođstvo, a u preostale 73 sekunde Francuzi nisu napravili niti jedan jedini kiks te su, uz koševe Gobera, Tarpeja i Luvavua, a nijedan primljeni poen, prošli u polufinale.

U njemu će igrati sa Poljskom koja je napravila senzaciju pobedivši Sloveniju predvođenu Lukom Dončićem.

Podsetimo, prethodno su plasman u svoj polufinalni okršaj izborili Španija (pobedom nad Finskom od 100:90) i Nemačka (eliminacijom Grčke sa 107:96).

U ekipi Francuske istakli su se Ertel sa 20 poena i osam asistencija, Gober sa 19 poena i 14 skokova, te košgeterski Furnije sa 17 i Jabusele sa 15 poena. Tragičar Fontekio je ostao na 21 poenu, toliko je ubacio i heroj pobede nad Srbijom, Karko Spisu, a Datome je zastao na 12, dva više od Melija koji je imao i sedam asistencija.

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!