SVETISLAV PEŠIĆ ZA "NOVOSTI": Lepe su MVP titule, ali ništa ne znače

V. Preradović

23. 05. 2022. u 09:11

SPUŠTENA je zavesa na fajnal-for u Beogradu, pričaće se o drugoj tituli Efesa i još više o drugom MVP trofeju Vasilija Micića, njegovoj pobedničkoj trojci u polufinalu nad Olimpijakoso (77:74) i presudnoj ulozi u finalnom meču sa Realom (58:57). Trodnevni spektakl iz malo drugačije perspektive posmatra selektor Srbije Svetislav Pešić.

СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ ЗА НОВОСТИ: Лепе су МВП титуле, али ништа не значе

Foto arhiva VN

- Sve utakmice bile su manje-više neizvesne, što nekad zna da sakrije kvalitet - priča Pešić za "Novosti". - Barselona je bila najbolja tokom sezone i, kada je obezbedila prvo mesto, kao da je prestala da igra. Obično te stigne kazna, izgubila je od Reala koji je čitave sezone ispod svog nivoa. Efes je, takođe, bio neubedljiv tokom sezone, ni kriv ni dužan osvojio je titulu. Sad svi pričaju o ovome ili onome, ali za mene to nije dovoljno da budeš šampion. Naravno, ne možeš da osvajaš titule bez individualnog doprinosa najboljih igrača. Sve u svemu, ekipe koje su cele sezone bile neubedljive nisu se ni u finalu nešto pokazale. Grčki navijači, takođe i turski u finalu, napravili su spektakl i to je, rekao bih, bio daleko bolji deo ovog fajnal-fora.

Nema nikakve dileme da je Micić zaslužio MVP trofej.

- Čitave sezone igrao je dosta dobro, kao najboljeg strelca Evrolige nisu ga stavili u prvu petorku, što je sigurno zaslužio. Eto, kao da se malo naljutio, pa im pokazao gde mu je mesto. Igra Efesa mnogo zavisi od njega. Najbolju i najzreliju utakmicu ove sezone odigrao je u odlučujućoj protiv Milana za plasman na fajnal-for. Finalna je bila na dosta dobrom nivou, imao je visok procenat šuta u jednoj teškoj utakmici i za igranje i za gledanje.

POPOVIĆ U 28. REDU, SKAUTI U PRVOM

PEŠIĆ je polufinalne utakmice gledao u društvu sa legendarnim NBA trenerom Gregom Popovićem.

- Voli da gleda evropsku košarku, ceni je više nego mi sami. Ponekad mu nisu jasne odluke sudija jer su drugačiji kriterijumi. NBA skauti sede u prvom redu, oni su najvažniji, a kouč Popović negde u 28. redu. Prvom ne može ni da priđe, prioriteti su se promenili. Nije ni došao na finale, možda mu je bilo i naporno.

Mediji prekovremeno fabrikuju napise o srpskim MVP igračima, toliko da im ponestaje hvalospeva.

- Svi se radujemo individualnim trofejima naših igrača, ali ne bih to stavljao u centar pažnje. I prošle godine smo imali MVP-ije ovoga i onoga, pa nismo otišli na Olimpijske igre. Kad je došlo do toga da reprezentacija treba da igra i pobeđuje, nema ih nigde. Neko otkaže, neko dođe povređen i tako dalje. Drago nam je i zbog Jokića i zbog Micića, ali to ništa ne znači. Čak ni Đoković ne ide sam na Rolan Garos, nego mu je potrebna ekipa. Lepo je to što reprezentacija Srbije postaje prepoznatljiva i po individualnim kvalitetima igrača, što je značajno, ali nije presudno.

Foto arhiva VN

 

Pešić napominje da se prostim sabiranjem osvajača MVP nagrada ne osvajaju reprezentativne titule.

- Najbolji deo naše košarke su igrači, sve ostalo je pod velikim znakom pitanja. Radimo na tome da prihvate reprezentaciju kao deo svoje karijere i da tu postižu visoke sportske rezultate. To je dosta teško, jer su se okolnosti prilično izmenile. Ne znamo kada se završava naše prvenstvo, pa imamo kvalifikacije o kojima niko ne priča. Glavna tema je da li će Jokić igrati na Evropskom prvenstvu, niko ne pita za nekog drugog igrača. Pošto je on MVP, treba samo da izađe na teren i onda će svi da skinu gaće. Kad bih rekao da je Nemačka apsolutni favorit, skočili bi da kažu "ovaj je, definitivno, budala". Kao kada sam rekao da je Kalinić jedan od naših najvažnijih igrača, a možda i najvažniji.

Za kraj, jedna dobro poznata činjenica...

- Najbolju ekipu ne čine najbolji igrači, nego oni koji međusobno najbolje funkcionišu. Imamo PSŽ sa tri svetska igrača, a ne mogu da osvoje Ligu šampiona. To zavisi i od trenera i od celokupnog projekta. Efes je ekipa koja je već četiri godine na okupu sa nekim malim promenama, imaju kontinuitet, dobro se poznaju i svi su prihvatili da su Micić i Larkin igrači koji uzimaju loptu u odlučujućim momentima. Na kraju je to, ipak, timska pobeda.

BONUS VIDEO: Navijaci Olimpijakosa u Areni

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

GDE PREKO NIKOLE? Pogledajte kako je Jović zalepio igrača Bulsa