SVET GLEDA U NEVERICI: Evo šta je reprezentacija Maroka uradila sa nagradom od 24 miliona evra za senzaciju na Svetskom prvenstvu

Novosti online

21. 12. 2022. u 16:18

SVETSKO prvenstvo u fudbalu 2022. je okončano, Katar je bio domaćin spektakularnog turnira koji je Argentina osvojila posle dramatičnog finala sa Francuskom, ali jedna reprezentacija je, čak i po završetku takmičenja, oduševila planetu.

СВЕТ ГЛЕДА У НЕВЕРИЦИ: Ево шта је репрезентација Марока урадила са наградом од 24 милиона евра за сензацију на Светском првенству

FOTO: Tanjug/AP

Maroko je, podseitmo, priredio najveću senzaciju u nokaut fazi Svetskog prvenstva: snažna, moćna i ekipa sa najefikasnijom pobedom, Španija, je pred njim pala u osmini finala. A potom su Marokanci napravili novo čudo i nokautirali Portugal, koji je prethodno dao šest golova Švajcarskoj, ekipi koja je srušila snove Srbije da će prebroditi takmičenje u grupi.

Maroko je, usled poraza od Francuske i Hrvatske koji su potom usledili, završio šampionat kao četvrti. Ali, završili su njegovi igrači i kao junaci nestvarne priče vezane za novčane nagrade sa Mundijala u Katru.

Naime, javlja novinar Khaed Bejdun, čitava reprezentacija Maroka je rešila da celokupnu zaradu sa Svetskog prvenstva pokloni siromašnoj deci i njihovim porodicama u Maroku.

U pitanju je čak 24 miliona evra.

Prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt, Marokanci baš i nisu imali ogromne šanse za podvig, ali one i nisu bile nepostojeće, što su i dokazali. Vrednost te reprezentacije, iz zemlje sa populacijom od 36,7 miliona stanovnika, je "samo" 241,1 milion evra. Recimo, Španija "košta" čak 877, a Portugal 865 mniliona.

Ipak, iako i Maroknaci imaju neke velike zvezde, ne mogu se oni pohvaliti ni približno toliko velikim ugovorima da bi rekli "Ne treba nam naš deo kolača od 24 miliona evra". Ali, to što nemaju toliko novca, ne znači da ne shvataju - kome su pare u njihovoj domovini potrebnije. 

I, zato im se danas divi planeta, jer su upravo pokazali koliko je važno da se ne zaborave najugroženiji. Što reče pomenuti novinar, "prava narodna ekipa".

Koliko je koja reprezentacija zaradila novca od Svetskog prvenstva?

Nagradni fond za šampionat planete je tako osmišljen, da su naši reprezentativci, a i sve druge ekipe-učesnice, mogli i pre ovog nešto što su počela takmičenja po grupama računaju na 8,5 miliona evra.


Toliko, naime, FIFA daje svakoj selekciji koja Svetsko prvenstvo završi do 17. do 32. mesta, odnosno ne prođe grupnu fazu.


Dakle, čak i u slučaju da se dese tri poraza - svakoj reprezentaciji pripada pomenuta ogromna suma novca.

"Orlovi" nisu doživeli tri poraza, ali jesu ispali i zato će zaraditi 8,5 miliona.

Listu zarada objavila je FIFA pred Mundijal, a "Novosti" vam je i ovoga puta prenose.

Važan faktor je da se osvojeni novac ne sabira kako se prelazi iz jedne u drugu rundu takmičenja, već postoje fiksne sume za konačan plasman i one glase ovako:

Nagradni fond za FIFA Svetsko prvenstvo 2022. - Katar

Plasman Broj timova Zarada po timu Ukupna isplata
Šampion 1 40 miliona evra 40 miliona evra
Vicešampion 1 29 miliona evra 29 miliona evra
Trećeplasirani 1 26 miliona evra 26 miliona evra
Četvrtoplasirani 1 24 miliona evra 24 miliona evra
Od 5. do 8. mesta 4 16 miliona evra 64 miliona evra
Od 9. do 16. mesta 8 12,5 miliona evra 100 miliona evra
Od 17. do 32. mesta 16 8,5 miliona evra 136 miliona evra
UKUPNO 32 - 419 miliona evra

Dakle...


Oni koji su prebrodili svoje grupe, pa odmah ispali u osmini finala (a u pitanju su reprezentacije SAD, Australije, Japana, Južne Koreje, Senegala, Poljske, Španije i Švajcarske), umesto 8,5 miliona evra, dobili su nagradu od 12,5 miliona. 

Ko je prošao osminu finala, pa izgubio u četvrtfinalu, zaradio je umesto 12,5 čak 16 miliona evra. U pitanju su reprezentacije Holandije, Brazila, Engleske i Portugala.

Hari Kejn posle ispadanja Engleske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kataru / FOTO: AP/Tanjug


Ko se domogao polufinala, znao je da ga bez obzira na konačan ishod čeka još više novca:

Četvrto mesto, koje je na kraju osvojio Maroko, donelo je toj reprezentaciji pomenuta 24 miliona evra", "bronzani" tim, u ovom slučaju Hrvatska, dobio je 26.

Kapiten Hrvatske Luka Modrić dobija bronzanu medalju u Kataru od predsdnika FIFA Đanija Infantina / FOTO: AP/Tanjug

Poraženog finalistu, Francusku, čeka uteha u vidu 29 miliona evra, a čak 40 miliona evra dobiće reprezentacija Argentine, koje je osvojila ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Srbija je zaradila 8,5 miliona evra, baš kao i preostalih 15 reprezentacija koje su ispala posle prve faze Mundijala - Kamerun iz grupe u kojoj su bili "orlovi", te Ekvador, Katar, Iran, Vels, Meksiko, Saudijska Arabija, Tunis, Danska, Nemačka, Kostarika, Belgija, Kanada, Urugvaj i Gana.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)