MESI SRUŠIO REKORD SRBINA: Đorđe Stefanović je odolevao 84 godine, a onda ga je Argentinac poslao u istoriju

Novosti online

20. 12. 2022. u 09:08

Fudbalska reprezentacija Argentine savladala je u nedeljnom finalu ekipu Francuske, posle boljeg izvođenja penala, pa je na taj način stigla do treće titule na Mundijalima.

МЕСИ СРУШИО РЕКОРД СРБИНА: Ђорђе Стефановић је одолевао 84 године, а онда га је Аргентинац послао у историју

Tanjug/AP

Argentinu je do titule predvodio Lionel Mesi, koji je u Kataru postigao sedam golova, od čega dva u finalnom meču. Onim prvim, koji je u mrežu ubacio sa bele tačke, Mesi je izjednačio rekord koji je bio na snazi još od 1938. godine.

Naime, omaleni Argentinac je tek drugi igrač koji je postigao makar po gol u svakom meču nokaut faze na jednom turniru. Pre njega, to je pošlo za rukom Đorđu Stefanoviću, odnosno Đerđu Šarošiju, koji je nastupao za reprezentaciju Mađarske, a bio je i kapiten ove ekipe.

On je svoj prvi pogodak na Mundijalu u Francuskoj postigao protiv Indonezije u osmini finala, da bi potom dao gol Švajcarskoj u četvrtfinalu, pa poslednji pogodak u pobedi nad Švedskom u polufinalu 5:1.

U finalu su Mađari igrali protiv Italije predvođene Đuzepeom Meacom, a upravo se sa legendarnim napadačem Šaroši rukovao na početku meča. U finalu je Šaroši dao svoj peti gol na prvenstvu, ali je Italija bila bolja sa 4:2.

Što se tiče priče o samom Đorđu Stefanoviću, njegova majka je bila Italijanka, a otac Srbin, a mađarsko ime Đerđ Šaroši je uzeo nakon debija za nacionalni tim. Igrao je za Mađarsku 1931. godine, a tek godinu dana kasnije je u zvaničnim dokumentima upisan kao Đerđ Šaroši.

Zanimljivo je da je te 1931. godine za Mađarsku debitovao protiv Jugoslavije, kada su Mađari izgubili 3:2.

Mesi je taj rekord izjednačio golovima protiv Australije, zatim Holandije, Hrvatske, a za kraj je pogodio i dva puta protiv Francuske u velikom finalu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)