MUNDIJAL IMA PRVOG UČESNIKA OSMINE FINALA! Fudbalski rat Francuska - Danska: Šmajhel kapitulirao, Mbapeu slava Katara

V.M.P.

26. 11. 2022. u 17:56

MUNDIJAL je dobio prvog učesnika osmine finala. To će biti aktuelni prvak sveta Francuska, nakon što su izabranici Didijea Dešana pobedili Dansku sa 2:1.

МУНДИЈАЛ ИМА ПРВОГ УЧЕСНИКА  ОСМИНЕ ФИНАЛА! Фудбалски рат Француска - Данска: Шмајхел капитулирао, Мбапеу слава Катара

FOTO: AP/Tanjug

Bio je ovo meč u kome smo gledali punih sat vremena fudbalskog rata. Veliki broj duela, borba na sredini terena, Marčinjak je mahao kartonima, a hrabra Danska odbrana odolevala je pred napadima favorizovanih trikolora.

Kasper Šmajhel je bio heroj svoje reprezentacije, ali je ipak kapitulirao. Igrao se 61. minut kada je Kilijan Mbape postigao gol, i nakon maestralnog duplog pasa matirao sina bivšeg čuvara mreže Mančester junajteda, legendarnog Pitera Šmajhela.

Međutim, usledio je hladan tuš za šampiona sveta samo 6 minuta kasnije, Kristijansen je doneo izjednačenje nakon prekida i veliku radost Skandinavcima na stadionu 974 u Kataru.

FOTO: AP/Tanjug

Galsi petlovi bili su bolji tim na terenu danas, a zasluženu pobedu doneo je još jednim golom sjajni Kilijan Mbape, četiri minuta pre isteka 90-og, i tako i matematički obezbedio plasman svojoj reprezentaciji u narednu rundu. Dancima će sada biti neophodna tri boda protiv Australije, ukoliko misle da sa pozocije dva izbore ono što su svi očekivali od njih.

 

 

 

 

FOTO: AP/Tanjug

FRANCUSKA - DANSKA 2:1

Stadion: "Stadion 974"

Kapacitet: 44,089

Sudija: Simon Marčinjak

SASTAVI:

FRANCUSKA: Ljoris - Kunde, Varan, Upamekano, Ernandez - Čuameni, Grizman, Rabiot - Dembele, Mbape, Žiru

DANSKA: Šmajhel - Andersen, Kristiansen A., Nelson - Kristensen R., Hojbjerg, Eriksen, Mele - Lindstrom, Damsgard, Kornelius

 

DRUGO POLUVREME

86. minut - Au kakva završnica! Kilijan Mbape ponovo trese mrežu! Francuska ima velikih 2:1. Klikom OVDE pogledajte kako je šampion sveta stigao nadomak druge pobede na ovogodišnjem Mundijalu.

81. minut - Stativa! Brajtvajt, gol visi u vazduhu, obe reprezentacije su krenule po ceo plen, sledi fenomenalna završnica.

80 minut - Rabio sada preti, nova šansa za Francuze, ali njegov šut odlazi iznad gola Šmajhela. 

78. minut - Au, kakav promašaj! Nižu se šanse! Čuameni je šutirao glavom nakon udarca iz ugla, ali blok Melea spašava Dance. Dobili smo odličan meč pravo niotkuda. Sve pršti u Kataru sada. Novi udarac iz ugla za petlove.

73. minut - Potpuno se otvorio meč! Neverovatna prilika za Dance. Lindstrom je šutirao sa 7,8 metara, ali Ljoris sjajno brani. Ostaje 1:1.

67. minut - Goooooool! Sledi luda završnica! Kristijansen uzvraća udarac Francuzima nakon prekida. Izjednačujući pododak možete videti klikom OVDE.

61. minut - Gol, gol, gol! Prelepa akcija trikola, i završnica Kilijana Mbapea, konačno je probijen bedem Danske i prekinuta fudbalska uspavanka. Klikom OVDE možete videti kako je jedan od najboljih napadača današljice postigao drugi pogotak na ovogodišnjem Mundijalu.

FOTO: AP/Tanjug

60. minut - Sada se i Grizman obrukao. Ponovo katastrofalan udarac i lopta koaj leti iznad gola Šmajhela. 

56. minut - Sjajan prodor Mbapea! Ali ponovo odličan Šmajhel. Odnos u udarcima je sada 13:2 u korist Francuza. 

FOTO: AP/Tanjug

52. minut - Miran početak i drugog poluvremena. Bod sa ovog meča bi odgovarao i jednima i drugima. Francuzi bi imali zicer šansu da protiv Tunisa obezbede prvo mesto, dok bi Dancima tri boda protiv Australije bili garancija da idu u nokaut fazu Mundijala.

46. minut - Drugo poluvreme je počelo! Jedna izmena u Danskoj, gorostasni napadač Kornelijus izlazi iz igre, Brajtvajt ulazi. Biće da je razlog tome što je Kornelijus već imao žuti karton, a bio je i na ivici da dobije i drugi. Izgleda da selektor Danske ne može da obuzda svog target-mena, pa mora da ga vadi iz igre.  

PRVO POLUVREME

45 +3 - Marčinjak svira kraj prvog poluvremena! Još jedno poluvreme u Kataru bez golova. Ostaće da se priča o odluci glavnog arbitra da ne pokaže crveni karton nakon što je Kilijan Mbape odgurnut sa leđa od strane Kristijansena. Nadajmo se da nastavak donosi više uzbuđenja.

FOTO: AP/Tanjug

43. minut - Novi brutalan start! Ovoga puta Francuzi preagresivni. Kunde je žestoko udario po stopalu Nelsona i dobija žuti karton. Deluje da Nelson neće moći da nastavi utakmicu.

40. minut - Uh, sada se obrukao Mbape! Nakon niza neverovatnih promašaja u prvom meču sa Australijom, sada je napadač PSŽ-a još jednom katastrofalno reagovao iz dobre prilike. Debmele je driblao po desnom boku, uposlio Mbapea, a ovaj šalje loptu daleko iznad gola iz jako dobre pozicije. Klikom OVDE možete videti kako je loše reagovao Mbape.

35. minut - Sada sjajan tempo utakmice. Prvo je Grizman bio u obećavajućoj prilici, ali koncentrisani Šmajhel ponovo spašava svoje saborce. Potom nastavak rata na sredini terena, ratoborni Danci su nekoliko puta pokosili fudbalske zvezde trikolora. A potom i najbolja prilika za Dance, Kornelijus je raspalio, ali njegov razoran udarac iz 16 metara je zatresao samo reklame iza gola koji čuva Ljoris.

30. minut - Sve se odvija po scenariju većine utakmica iz Katara ove godine. Bojažljiva, letargična igra, nedostatak ofanzivnog fudbala. Za to vreme deluje da se desilo još nešto što je postalo učestalo na ovom Mundijalu - reklo bi se da je napravljena nova sudijska greška. Evo detalja iz 20 minuta kada je Kristijansen sprečio gotovo siguran gol. Pogledajte pa procenite sami da li je Marčinjak doneo ispravnu odluku klikom OVDE.

23. minut - Jako agresivni Danci za sada. Nakon što je Kristijansen za dlaku izbegao crveni karton, sada i Kornelijus dobija žuti karton za brutalan start na Žirua. I on može biti srećan što ga Marčinjak nije poslao u svlačionicu.

Foto: Tanjug

21. minut - Nastavlja se ofanziva trikolora. Kasper Šmajhel sada interveniše nakon opasnog udarca glavom Rabioa.

16. minut - Hrabro odoleva danska odbrana ped svim atacima rivala. Francuzi drže loptu u svojim nogama, ali skandinavski bedem funkioniše besprekorno za sada.

FOTO: Tanjug/AP

13. minut - Još jedna opasnost pred golom Danske! Grizman je izveo korner a Rafael Varan odlično skače, lopta je išla u sam ugao gola, ali je Mele intervenisao praktično sa gol linije.

10. minut - Prva opasna situacija u kaznenom prostoru Skandinavaca. Žiru je pokušao iz srca šesnaesterca, ali sa noge mu loptu skida danska defanziva. 

6. minut - Solidan početak Danaca, odbrana deluje kompaktno u uvodnim minutima, sada su i stali na loptu i kontrolišu posed. Energija sa početka govori da su spremni da i treći put u nizu krenu na trijumf protiv "trikolora". 

1. minut - MEČ JE POČEO!

14:55 - Mali pogleda na tribine pred početak utakmice.

FOTO: Tanjug/AP

FOTO: Tanjug/AP

14:00 - Poznati su i sastavi za današnji meč!

FOTO: Printskrin/Flash score

Danska je donekle bila talična za Francusku, koja se sa njima susrela u grupnoj fazi 1998. i 2018. godine – a, oba puta trikolori su se domogli titule na Mundijalu.

Ipak, kada se pogleda cela istorija megdana ovih dveju zemalja jasno je da su Danci dobro parirali ekipi koja je protiv njih uvek ulazali u meč sa oreolom favorita.

Ove dve zemlje sastale su se na fudbalsku bojištu 16 puta do sada. Francuzi su pobedili 8 puta, Danci su zabeležili čak 6 trijumfa, a dva puta bilo je nerešeno. Ona najskorija istorija govori da su Kristijan Erikens i družina prava noćna mora za "petlove".

FOTO: Tanjug/AP

Treba istaći i da su Dansku mnogi fudbalski stručnjaci i radnici označavali kao favorita iz senke na ovom Mundijalu, budući da su reprezentativci ove zemlje do nedavno bili u dobroj formi, koja je uključivala i pobedu nad današnjim rivalom - Francuskom, i to dva puta u Ligi nacija.

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Međutim, čitava percepcija ovog tima promenila se za tili čas, nakon što ih je Tunis maltretirao u uvodnom meču.

"Orlovi" iz Kartagine su igrali sa intenzitetom koji je iznenadio sve, ali su lako Skandinavci mogli i do sva tri boda, kada je Andreas Kornelijus propustio kolosalnu šansu u poslednjim minutama.

U međuvremenu, Francuska je pregazila Australiju na otvaranju. "Petlovi" uživaju u dobrom početku svog pohoda na odrbanu trona na Svetskom prvenstvu, "kenguri" su preskočeni rezultatom 4:1, a sve na krilima Olivijea Žirua.

FOTO: AP/Tanjug

Neposredno pre početka turnira, Karim Benzema je morao da se povuče pošto nije uspeo da se oporavi od povrede butine. Ipak, Francuska se i dalje može pohvaliti raskošnom ofanzivom, sa Kilijanom Mbapeom, Antoanom Grizmanom i Olivijeom Žiruom kao starterima.

FOTO: AP/Tanjug

Skandinavci takođe muku muče sa povredama, a najveća bojazan tiče se nastupa okosnice ove selekcije - Tomasa Dilejnija, koji je morao da izađe sa terena neposredno pre poluvremena na meču sa Tunisom. Poslednjih godina je bio motor danskog veznog reda i takođe je impresionirao na klupskom nivou za Borusiju Dortmund i Sevilju.

Danci će tražiti od Kristijana Eriksena da organizuje igru reprezentacije protiv jakog tima Francuske. Protiv Tunisa je pokazao blistavost, ali će morati da podigne svoju igru protiv daleko superiornijeg rivala .

FOTO: Tanjug/AP

 

Osim Benzeme, Francuskoj nedostaje nekoliko ključnih igrača, uključujući Pogbu i Kantea, koji nisu mogli da putuju u Katar zbog povrede. Međutim, biće uvereni da će njihove zamene, duet Real Madrida, Aurelijen Čuameni i Eduardo Kamavinga, kao i Juventusov Adrijen Rabio, koji je postigao gol protiv Australije, moći da popune prazninu.

FOTO: AP/Tanjug

Pobedom će Francuska obezbediti mesto u šesnaestini finala. Ako umesto toga pobedi Danska, imaće šanse da zauzme prvo mesto u grupi, pošto će se u sledećem kolu grupe D sučeliti sa australijskom reprezentacijom.

Standings provided by Sofascore

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)