POČELO OD "BOŽJE NOGE": Stefan Mitrović za "Novosti" o Portugaliji, Mundijalu i uspehu Srbije u Ligi nacija (FOTO)

N. ILjUKIĆ

30. 09. 2022. u 11:11

SKORO sto odsto navijača Srbije su ubeđeni da nas je Aleksandar Mitrović u novembru prošle godine odveo na Mundijal u Katar. Onim golom u 90. minutu protiv Portugalije u Lisabonu, posle kojeg je usledilo opštenarodno slavlje i lebdenje na talasima koji su izazvali serijske erupcije emocija. Ipak, jedna od fudbalskih i matematičkih teorija jasno kaže - Srbiju je u Katar odveo jedan drugi Mitrović.

ПОЧЕЛО ОД БОЖЈЕ НОГЕ: Стефан Митровић за Новости о Португалији, Мундијалу и успеху Србије у Лиги нација (ФОТО)

FOTO: M. Vukadinović

Štoper "orlova", Stefan Mitrović. Takođe, na utakmici protiv Portugalije, ali na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, 27. marta 2021.

Podsećamo vas na detalj iz 93. minuta meča u Beogradu, kada je Ronaldov šut "izvadio" iz gola i tako lično "ukrao" gostima pobedu. Sa ta tri boda Portugalaca, Srbiji u Lisabonu u novembru ne bi pomogla ni pobeda...

Stefan Mitrović, junak iz senke je, kažu sećanja, ali i matematički proračuni, praktično kumovao ukupnom zbiru bodova. Onaj njegov klizeći start i izbacivanje lopte u polje su, takođe, u analima srpskog fudbala. To što je pomoćnik sudije Danija Mikelija ostao "slep kod očiju", što na toj utakmici nije bilo VAR tehnologije i što je Kristijano Ronaldo bacao svoju kapitensku traku po terenu je samo splet neobično dobrih okolnosti...

- Vratilo nam se tada za sve ružno što se reprezentaciji Srbije dešavalo u nekom prethodnom periodu. Vratilo se sve na najlepši način za nemile scene iz Đenove, pa sa meča sa Albanijom u Beogradu. Pogledala je i nas malo sreća - seća se u razgovoru za "Novosti" Stefan Mitrović utakmice na koju ga uvek podsećamo sa posebnom radošću.

Svet i danas priča o "Božjoj ruci" Dijega Maradone.

- Pa, neka onda priča o mojoj "Božjoj nozi" - smeje se Mitrović, kojeg smo juče zatekli pred trening Hetafea. Sjajni štoper Srbije, koji danas nosi dres španskog kluba, zaslužio je sve dobro što mu se dešava u karijeri. Savršeno pošten odnos prema obavezama u reprezentaciji, disciplina u igri na jednoj od najodgovornijih pozicija u timu, krunisana je i partijama u ovogodišnjoj Ligi nacija, čije je i bukvalno finale bila ona pobeda u Oslu nad Norveškom pre nekoliko dana.

FOTO: M. Vukadinović

Mitrović, Strahinja Pavlović i Miloš Veljković su stavili "u džep" Erlinga Holanda, koji je bio žrtva podsmeha norveških navijača, koji se danima posle ovog meča pitaju zašto ga selektor nije zvao na utakmicu sa Srbijom...

- Presrećan sam što je naša reprezentacija počela da igra dobro, da to bude prepoznatljiv fudbal. Pokazali smo da smo postali ozbiljan tim, kojeg sada svako mora izuzetno da respektuje. Krivo mi je to što je naša defanzivna linija u poslednje vreme bila na udaru kritika, ali je kompletan učinak u Ligi nacija, pogotovo u dve poslednje utakmice sa Švedskom i Norveškom popravio tu sliku. Holandu u Oslu nismo dozvolili da bude u svojoj zoni komfora. Takođe, znali smo i kakav je napadački potencijal naše reprezentacije, pa je na kraju i rezultat svega ubedljiva igra i pobeda u Oslu - zadovoljan je Mitrović.

Svakakvi detalji su obeležili karijeru Stefana Mitrovića. Od onog hvatanja drona u niskom letu nad terenom stadiona Partizana na meču sa Albanijom, pa do sumorne vesti koja mu je stigla posle kvalifikacij a za Mundijal u Rusiji. Kod selektora Slavoljuba Muslina je bio bitan igrač, ali ga nije bilo na spisku putnika za Rusiju 2018.

- Igrao sam cele kvalifikacije za prošli Mundijal, ali nisam putovao u Rusiju i osećao sam se veoma loše zbog toga. Ni tadašnji selektor Muslin, a ni deo igrača nisu zaslužili da se tada Savez onako ponese prema njima. Sada, srećom, duvaju drugi vetrovi u FSS i u reprezentaciji. Na nama igračima je da se samo potrudimo da ostanemo zdravi i da se radujemo pozivu na Mundijal u Katar - seća se Mitrović.

Srbija je u poslednja dva takmičarska ciklusa pokazala da je dobro skockana sila. Neki kažu i - velesila. Stefan Mitrović se svakim minutom provedenim na terenu potpuno uklopio u lepu priču o "orlovima" i ta priča očigledno ne- ma svoj kraj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)