LIGA EVROPE IMA NOVOG KRALJA: Atalanta i Bajer odigrali meč za pamćenje, a o jednom igraču će se pričati

Александар Илић
Aleksandar Ilić

22. 05. 2024. u 22:52 >> 21:49

FUDBALERI Atlante i Bajera iz Leverkuzena odigrali su finale Lige Evrope za pamćenje, a tim iz Italije ispisao je istoriju osvajanjem prvog evropskog trofeja, slavivši rezultatom 3:0 (2:0).

ЛИГА ЕВРОПЕ ИМА НОВОГ КРАЉА: Аталанта и Бајер одиграли меч за памћење, а о једном играчу ће се причати

FOTO: Tanjug/AP

Inače, farmaceuti su u ovaj meč ušli kao tim sa najdužim nizom bez poraza u Evropi, a posle večerašnjeg susretaizabranicima Ćabija Alonsa definitivno će trebati koji aspirin, a, Đan Pjer Gasperini pokazao je da fudbal nije igra u kojoj uvek pobede Nemci. 

Ne samo da šampion Bundeslige nije bio ravnopravan rival, već nije ni zapretio kako treba "boginji iz Bergama". Odlučnost je bila na strani Atalante, a upornost se isplatila već u 12. minutu. 

Davide Zapakosta je napravio grešku, poslao je loptu do Ademola Lukmana, a igrač Atalante kaznio je njegovu nesmotrenost. 

Nije ni primljeni gol probudio Bajer, koji je bio u nokdaunu i u nastavku. Lukman se još jednom u 26. minutu pokazao kao koban po Mateja Kovara. 

Lopta se odbila do Nigerijca, a on je sjajno prevario Granita Džaku i uputio udarac. Drugim pogotkom na meču postao je prvi Nigerijac koji je bio dvostruki strelac u finalu evropskog takmičenja. 

Boginja iz Bergama kontrolisala je igru u drugom poluvremenu, ne samo da su čuvali prednost, već su je i uvećali. Trećim golom Lukman je uspeo da ispiše istoriju, ne samo kluba, već i ličnu. Golom u 76. minutu postao je prvi fudbaler koji je postigao het-trik u finalu Lige Evrope, a ujedno je time postavio i konačan rezultat 3:0. 

ATALANTA - BAJER LEVERKUZEN  3:0 (Lukman 13', 26', 76')

KRAJ MEČA 

90' Četiri minuta produžen je meč. 

90' Tražili su penal Nemci, nakon što je jedan igrač oboren u šesnaestercu, sudija pokazuje da se nastavi sa igrom. 

83' Usporili su Italijani ritam, a rival za sada nema rešenja u napadu. 

75' AU, KAKVA PARTIJA LUKMANA! Nezaustavljiv je za ekipu Ćabija Alonsa Nigerijac. Trećim golom doveo je Atalantu na korak od trofeja. 

66'  Tapsoba je dobio žuti karton zbog starta nad Lukmanom. Neuhvatljiv je igrač Atalante za defanzivce rivala, a kad god Bajer krene u napad, lopta nekako na kraju završi u nogama Nigerijca. 

59' Adli je po levoj strani pretio, dobro reaguje golman Atalante, lopta pada na nogu Frimpongu, a on je sa desetak metara volej poslao preko gola. 

FOTO: Tanjug/AP

55' Imali su Nemci dva kornera, ali ništa iz njih nisu izvukli. 

53'  Visoki tempo igre kod Atalante i u drugom poluvremenu.  

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45' Dva minuta produžen je prvi deo meča. 

36' Evo druge pretnje Leverkuzena. Firc je loše reagovao, a potom zbog prigovora dobio karton, kao i Skamaka. 

26' GOL! Ademola Lukman! Prelep evrogol, pogrešio je Džaka, nemoćan je bio i Kovač, novi gol Atalante na asistenciju Adlija!   

23' Agresivni Italijani. Sankcionisan je i kapiten Atalante Đišmiti javnom opomenom, 

19' Probudili su se konačno izabranici Ćabija Alonsa. Razvio se lep napad po desnoj strani. Grimaldo je promašio, potom i Stanišić. 

13' GOL! Atalanta! Pogrešio je Palasios, iskoristio je grešku Lukman, Zapagota je odlično centrirao, a Lukman se našao na pravom mestu za vođstvo Italijana. 

5' igra se u brzom tempu. Firc je probio, a Muso odlično interveniše glavom. 

1' Utakmica je počela.  

Sastavi 

FOTO: Printskrin/uefa.com

FOTO: Printskrin/uefa.com

UOČI MEČA 

Čast da ugosti dva tima koja imaju priliku da ispišu klupske istorije pripala je Dablinu, u Irskoj će se jedan naspram drugog naći Ćabi Alonso i Đan Pjer Gasperini. Novajlija koji je oduševio planetu, protiv iskusnog vuka sa 20 godina staža pod nogama. 

Raniji dueli

Ova dva tima su se prethodno sreli jedino u osmini finala Lige Evrope 2022. godine, kad je italijanski klub ostvario dve pobede i sa ukupnih 4:2 otišao u četvrtfinale.

Put Atalante do finala 

Peto mesto u Seriji A omogućilo je "boginji Bergama" da se direktno plasira u Ligu Evrope. Grupnu fazu uspešno su preskočili u grupi sa lisabonskim Sportingom, Austrijom, i prvakom Poljske Rakovom. Ostvarili su četiri pobede, i dva remija, bez poraza. 

Žreb ih je ponovo spojio sa portugalskim gigantom. Pobedili su u oba meča rezultatom 2:1. Usledio je meč na Enfildu gde su pokvarili oproštajnu sezonu Jirgena Klopa i slavili 3:0, a u Italiji su poraženi 1:0. 

Potom je usledio meč sa Olimpikom iz Marseja, nakon  1:1 u Francuskoj, odgovorili su trijumfom 3:0 u Bergamu. 

Bajer na korak do evrposke krune savršene sezone

Nadimak Neverkuzen otišao je u istoriju, Bajern se okitio titulom šampiona Bundeslige, a predstoji im finale Lige Evrope i potom finale Kupa Nemačke protiv Kazerslauterna. Alonso će tako imati priliku da po prvi put u istoriji kluba osvoji tripletu. 

Grupna faza sa Karabagom, Moldeom i Hakenom bila je rutinski trening. Okončana je sa svih šest pobeda i gol-razlikom 19:3.

Kao što se Atalanta ukrstila sa Sportingom u osmini finala, tako se desilo i Bajeru sa Karabagom. Azerbejdžanski sastav je bio na ivici senzacije. Susret u Azerbejdžanu završen je 2:2, a u narednom su gosti imali prednost i prolaz dalje do trećeg minuta sudijske nadoknade. Alonsovi izabranici su završnih pet minuta smestili dva gola. "Alonsovski" trijumf, tipičan za čitavu sezonu.

Usledio je dvomeč sa Vest hemom, prošlogodišnjim prvakom Lige konferencija. Ovoga puta je prvi meč odigran u Leverkuzenu, to su iskoristili za trijumf domaćina 2:0. U revanšu je gol Frimponga u 89. minutu za 1:1 ugasio nade londonskog tima da u nadoknadi izbori produžetak.

Polufinalni duel sa Romom započet je sa sigurnih 2:0 u prestonici Italije. Potom je Bajer na svom stadionu bio nadomak eliminacije. Autogol Rominog Đanluke Manćinija za smanjenje zaostatka na 2:1 već je doneo Bajeru finale. Overio ga je Stanišić u sedmom minutu sudijske nadoknade.

Leverkuzen osvajač Kupa UEFA

Tim iz Leverkuzena već ima u svojim vitrinama trofej Lige Evrope, tačnije Kupa Uefa. Bilo je to 1988. godine u dvomeču sa Espanjolom. Oba meča su završena trijumfima domaćina po 3:0, pa su odlučili penali. Šta više, to je ujedno bio prvi trofej za Bajer. Mogli su i do pehara Lige šampiona, ali ih je 2002. sprečio antologijski volej Zinedina Zidana.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)