MNOGI GA NE BI PREPOZNALI! Sa Zvezdom je pokorio Evropu 1991, evo kako sada izgleda ljubimac "delija" (FOTO)

Novosti online

27. 03. 2024. u 19:39

I dan danas mnogi zvezdaši znaju napamet najčešću postavu crveno-belih koja se 1991. godine domogla pehara namenjenog klupskom prvaku Evrope. A jedan od onih čije se prezime uvek čuje kada se taj tim nabraja - posetio je "svoju Marakanu".

МНОГИ ГА НЕ БИ ПРЕПОЗНАЛИ! Са Звездом је покорио Европу 1991, ево како сада изгледа љубимац делија (ФОТО)

Foto arhiva VN

Ilija Najdoski, legendarni štoper Zvezde, došao je na svoj 60. rođendan na stadion koji se sad zove "Rajko Mitić", 

U društvu sportskog direktora crveno-belih Mitra Mrkele, sa kojim je dve sezone bio saigrač u klubu iz Ljutice Bogdana 1a, i sadašnjeg trenera Zvezde, Vladana Milojević, podsetio se najslavnijih dana, ali uživao i u aktuelnom trenutku.

Najdoski sada izgleda - ovako:

Ilija Najdoski - biografija

Ilija Najdoski je rođen 26. marta 1964 u Kruševu, u tadašnjoj jugoslovenskoj Socijalističkoj Republici Makedoniji.

Kao centralni defanzivac igrao je za mlađe kategorije Pitu Gulija, a seniorsku karijoeru počeo u Pobedi, da bi sjajnim igrama u Vardaru zaslužio poziv u Zvezdu, u koju je stigao 1988. godine.

U njoj je ostao do 1992 i sa njom postao prvak Evrope.

Potom ga je karijera vodila u Real Valjadolid, Denizlispor, sofijski CSKA i, na koncu, u Sion. Za reprezentaciju SFRJ odigrao je 11 mečeva, a za selekciju Makedonije deset.

Kako je Zvezda postala prvak Evrope

Uz Iliju Najdoskog kao jednog od stubova fantastične odbrane, fudbalski klub Crvena zvezda je 1991. godine osvojio Kup šampiona, pošto je u finalu posle boljeg izvođenja penala pobedio Olimpik iz Marselja rezultatom 5:3.

Meč je odigran u Bariju, a pošto nije bilo golova tokom 90 minuta, igrani su produžeci. U dodatnih 30 minuta takođe nije bilo pogodaka, a onda su crveno-beli posle izvođenja penala trijumfovali sa 5:3. Golove za Zvezdu sa 11 metara postigli su Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev.

Crvena zvezda je do najvećeg uspeha u istoriji stigla bez poraza i tako se zlatnim slovima upisala u anale fudbala.

Crveno-beli su u prvom kolu tadašnjeg Kupa šampiona eliminisali švajcarski Grashopers.

Zvezda je u osmini finala bila bolja od škotskog Rendžersa. Rival crveno-belima u četvrtfinalu bio prvak Istočne Nemačke Dinama iz Drezdena, a Zvezda je ponovo bila bolja.

Zvezda je prvom meču polufinala Kupa šampiona u gostima pobedila slavni Bajern 2:1, a u revanšu u Beogradu bilo je 2:2, uz onaj čuveni autogol Augentalera u poslednjim trenucima, koji je i vinuo ekipu trenera Ljupka Petrovića u veliko finale u Bariju.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024