ŠTA OVO BI?! Srbija pobedila Kipar, ali... (VIDEO)

Novosti online

25. 03. 2024. u 19:51 >> 19:52

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u drugoj martovskoj proveri selekciju Kipra, ali i konačan rezultat u Larnaki (0:1), a naročito igra, verovatno mnoge ljubitelje fudbala u našoj zemlji nisu oraspoložili. I ne čudi, rival je bio tek 125. ekipa sa FIFA rang liste i baš takav suparnik - celo drugo poluvreme delovao opasnije.

ШТА ОВО БИ?! Србија победила Кипар, али... (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Pa opet, imajući u vidu moskovski debakl, a u četvrtak su "orlovi" tamo izgubili od Rusije sa 4:0, i to ponajviše jer su 70-ak minuta imali igrača manje usled isključenja Gajića, možda i ne čudi što se igralo sa značajno više opreza nego što bi možda trebalo protiv tima takvog renomea kakva je selekcija koju sa klupe predvodi nekadašnji gruzijski as Timur Kecbaja.

Njegov kolega, selektor Srbije Dragan Stojković, rešio je da maltene u potpunosti promeni tim koji je igrao protiv Rusije, pa je od tadašnje postave (Petrović - Gajić, Eraković, Pavlović, Mladenović - Zdjelar, Lukić - Tadić, Gaćinović, Živković - Jović), samo Andrija Živković ovoga puta bio starter. Njemu su se na terenu pridružili Rajković - Milenković, Mašović, Babić - Mijailović, Lukić, Kostić - Samardžić, S. Milinković-Savić - Mitrović.

Isprva je sve delovalo bajkovito za "orlove": brzi pogodak, odmah potom i penal za njih, ali...

Nakon što je lukavom akcijom Lazar Samardžić - Sergej Milinković Savić postignut gol za 0:1 (VIDEO), zbog jednog igranja rukom prilikom Samardžićevog šuta tri minuta kasnije dosuđen je jedanaesterac za Srbiju.

Aleksandar Mitrović, kapiten u odsustvu Dušana Tadića, koji se isprva nalazio među rezervama, šutirao je ni previše jako, ni dovoljno precizno, pa mu je golman Žoel Mal odbranio penal (VIDEO).

I, od tog trenutka, Srbi kao da su malo ustkunuli. Jesu imali veći posed lopte, jesu stvarali polu-prilike (i, uglavnom, sami bili krivi što ih nisu realizovali), ali su i strepeli. Ne često, ali kada bi se to desilo - sa pravom se strepelo. Recimo, kao u poslednjim minutima uvodnog dela meča, kada su Kiprani imali zicer, a prokockali ga usled prejako poslate lopte usamljenom Loizijuu.

U drugom delu meča, koji je otpočeo istorijskim trenutkom za naš fudbal jer je Dušan Tadić postao rekorder po broju utakmica u dresu reprezentacije Srbije, Kiprani su isprva zaigrali agresivnije, a i konkretnije.

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi tokom meča sa Kiprom / FOTO: Tanjug/AP


Ako je početni oprez "orlova" bio posledica moskovske lekcije, onda je agresivniji nastup Kecbajinih momaka u drugom poluvremenu bio nova porcija šoka, jer je upravo autsajder "diktirao tempo".

Privremeni eskperiment sa dva špica, a u napadu se Mitroviću se pridružio Luka Jović, nije urodio plodom (rekorder po broju golova u nacionalnom dresu je i prokockao jedinu dobru situaciju za koju se izborio), a na drugoj strani terena ređale su se bolje šanse za domaćine.

Oni su u 64. minutu pogodili stativu, a to je uradio Pitas šutirajući "iz kolena" sa 17 metara. I ne samo to. Kiprani su odmah osvojili loptu i centrirali s desnog krila, a samo je sreća spasila "orlove" jer su dva domaća igrača za delić sekunde zakasnila sa pružanjem noge i smeštanjem lopte u mrežu.

Piksi je rešio da izvede Mitrovića - ojačan je vezni red Zdjelarom, a na krilu je umesto Kostića kao novo rešenje ušao Gaćinović. Ipak, iako ta osveženja jesu primirila one najopasnije kiparske napade, nisu doveli do tečnije igre srpske selekcije. Iako i kod haotoičnih nastupa uspeju ponekad da se iznedre naprasne prilike, njih nije bilo od one loše Mitrovićeve procene u 57. minutu do lepog Jovićevog pokušaja u 87. što dovoljno govori o nastupu našeg državnog tima u završnoj trećini meča, ali i generalno, drugom poluvremenu. Ono je, inače, privedeno kraju neiskorišćenom prilikom Gaćinovića, a onda i odličnom odbranom Rajkovića koji je odbranio zicer rezervisti Pileasu i tako spasao čast srpskog fudbala na ovom gostovanju.

Do Evropskog prvenstva u fudbalu "orlovi" će odigrati još dve utakmice, najpre protiv Austrije (4. juna), a onda i Švedske (8. juna), kada će se od fudbala i zvanično oprostiti Zlatan Ibrahimović.

KRAJ! Kipar - Srbija 0:1

90' - Ukupno četiri minuta sudijske nadoknade vremena je predviđeno, polovina od toga je prošla.

90' - Velika šansa za Kipar! Tileas je sam ostao kod levog ugla peterca, Rajković brani zicer!

90' - U toku su poslednji trenuci utakmice...

90' - Gaćinović se dobro iskrao po levom krilu (Tadić ga je proigrao), potom se oslobodio čuvara, ali nije uspeo da postigne gol. 

87' - Prva prava šansa za Srbiju u drugom poluvremenu. I to pred kraj meča! Tadić je dobro proigrao Jovića kroz sredinu, ovaj se oslobodio čuvara i šutirao sa ruba kaznenog prostora, no za oko metar je promašio dalji, donji levi ugao gola Kiprana.

85' - Eraković menja Mašovića koji se prilično naradio u drugom poluvremenu.

83' - Hrizostomu menja Haralambusa u domaćoj ekipi

82' - Širi ruke Babić, ne može da veruje zašto nije dosuđen ofsajd, pa je morao da spasava srpski gol u situaciji 1 na 1 sa Loizijuom, ali je Milenković "kriv" što nedozvoljene pozicije nije bilo. Sudije su uradile sve što je i trebalo, a na kraju krajeva i naš defanzivac.

79' - Anderson Koreja sa pravom dobija žuti karton, "otvorenim đonom" je krenuo na loptu kod koje je već bio kapiten Srbije. Dušan Tadić je, srećom, prošao bez povrede...

77' - Spetljali su se naši, Kiprani su imali priliku za šut, no Babić je intervenisao i, za sada, samo aut za domaće.

76' - Nova izmena u reprezentaciji naše zemlje. Samed Baždar debituje za Srbiju - ulazi umesto strelaca jedinog gola, Sergeja Milinkovića Savića.

Sergej Milinković Savić na utakmici Kipar - Srbija / FOTO: Tanjug/AP

75' - Kao da su "osetili" Kiprani treba igrati po levom krilu, sve češće stavljaju na iskušenje Mašovića, koji se sada dobro snašao posle jednog dugačkog dodavanja domaćih.

74' - Artimatas menja Kusulosa u domaćoj selekciji i preuzima od njega kapitensku traku. 

72' - Tadić je centrirao iz ugla, Zdjelar probao da promeni rezultat, no lopta odlazi daleko od kiparskog gola. 

71' - Izborili su naši reprezentativci korner, posle duže vremena.

68' - Ne snalaze se naši fudbaleri najbolje sa ovakvim presingom i konkretnom igrom rivala. A, podsetimo, Kipar je 125. reprezentacija sveta...

Luka Jović na utakmici Kipar - Srbija / FOTO: Tanjug/AP

64' - Stativa! Pa velika šansa za Kipar! Pitas je pogodio okvir srpskog gola šutirajući "iz kolena" sa 17 metara, a Kiprani su osvojili loptu i centrirali s desnog krila i samo je sreća spasila "orlove" jer su dva domaća igrača za delić sekunde zakasnili sa pružanjem noge i smeštanjem lopte u mrežu.

63' - Gaćinović menja ne baš savršeno koncentrisanog Mitrovića, a umesto Kostića u igri je Zdjelar. To će dovesti do promene u formaciji. Oko 18 minuta je trajala proba igranja sa dva špica (ne baš uspešna), pa će Gaćinović sada odmeniti Kostića na levom krilu, Luka Jović ostati jedini napadač, a Zdjelar biti kao zadnji vezni - što će omogućiti "SMS"-u da bude istureniji u veznom redu.

61' - Opet se muče naši u odbrani. Mašović još jednom u problemu sa Pitasom, ali se nekako izvukao bez novog prekršaja i, možda, drugog žutog kartona. Piksi pravi dvostruku izmenu...

60' - Buni se Dušan Tadić smatrajući da je oboren u kaznenom prostoru Kipra. Gogić ga je telom "odneo" kada je hteo da šutira s desnes trane, ali se sudijska pištaljka nije oglasila.

57' - Loše je loptu primio Aleksandar Mitrović, a bio je u odličnoj poziciji. Šteta, šteta...

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi tokom meča na Kipru / FOTO: Tanjug/AP

 

56' - Rajković prinuđen da "boksuje" loptu posle solidnog centaršuta iz slobodnjaka, a onda Jović odmah gubi loptu. Kiprani igraju zaista vidno bolje nego u prvih 45 minuta.

55' - Mašović je dobio žuti karton nakon što su se Srbi pobunili zbog nedosuđenog prekršaja nad Milenkovićem na sredini terena. Biće slobodan udarac za Kipar sa levog krila.

53' - Tadić, posle ulaska u istoriju srpskog fudbala, odlično šalje loptu po levom krilu Kostiću, koji je probao da varkom tela zbuni istrčalog golmana Kiprana, ali je ovaj ipak stigao do lopte i ispucao je.

52' - Ozbiljnije igra Kipar na početku drugog dela meča. Sa više igrača napada, duže drži loptu... Sada je Erhan Mašović morao da intervenište, i to izbicivši loptu u aut, a posle dobrih dodavanja Kiprana usledio je loš centaršut.

48' - Pitas je uputio prvi ozbiljniji udarac ka golu Srbije, ali je za malo bio neprecizan. Kod domaćina je umesto ranije povređenog Andreua (drugi povređeni igrač koji je morao da napusti teren) u igru ušao Danilo Špoljarić. On je sin Milenka Špoljarića, bivšeg veznog igrača OFK Beograda i Apolona iz Limasola. Milenko je iz mešovitog, hrvatsko-srpskog braka (rođen je u Belišću, sada Republici Hrvatskoj).

46' - Umesto Lazara Samardžića u igri je sada Tadić. Sašu Lukića je zamenio Luka Jović.

PAO DRŽAVNI REKORD! Dušan Tadić je uradio ono što niko nikada nije u dresu reprezentacije Srbije

Srđan Babić na utakmici Kipar - Srbija / FOTO: Tanjug/AP

Kraj poluvremena. Mora se priznati - više se očekivalo od "orlova", učesnika Evropskog prvenstva, koji za rivala imaju 125. reprezentaciju sveta. Ali, Srbija vodi...

45' - Velika prilika za Kipar! Pogrešili su naši fudbaleri, usledio je centaršut sa levog krila, a oko metar je lopta bila od nogu Loizijua, koji je, da je samo malo bolje bio proigran, lako postigao gol jer je, poput saigrača sa leve strane, ostao sam.

45' - Visoko je letela lopta ka Babiću, koji je kod dalje, desne stative probao da pripreti Kipranima, ali nije u tome uspeo. Igraće se još dva minuta sudijske nadoknade vremena.

Sergej Milinković Savić na utakmici Kipar - Srbija / FOTO: Tanjug/AP

44' - Lukić je loše intervenisao u kaznenom prostoru srpske reprezentacije, Kiprani to nisu umeli da iskoriste, pa je Sergej Milinković Savić započeo kontru, a domaćini faulirali Filipa Kostića na centru. U nastavku te nakratko prekinute akcije upravo je Kostić iznudio korner i otišao da ga izvede...

42' - Samardžić je izgubio loptu na oko 30 metara od gola domaće selekcije, a onda je Haaralambus dobrim driblingom započeo napad Kiprana. Usledio je centaršut sa levog krila, a četvorostruki strelac za domaću reprezentaciju, Pitas, nije dobro zahvatio loptu glavom.

40' - Nešto mirniji period utakmice. Loptu i dalje imaju više srpski fudbaleri, ali ne probijaju onako brzo defanzivne linije Kiprana kao u prvih pola sata.

37' - Meč je nastavljen, Andreu će nastaviti da igra, a Srbija je, nakon pravljenja faula na sredini terena, relativno brzo i ovog puta oduzela loptu suparniku.

34' - Nova povreda u kiparsskoj selekciji. Andreu je zatražio da mu se ukaže pomoć, prosto je seo na teren nakon jedne intervencije. Izgleda da je skočni zglob problematičan...

33' - Solidna brza akcija "orlova", Mitrović je na kraju s desne strane centrirao po zemlji, a na tu "povratnu" loptu natrčao je raspoloženi Samardžić (uz "SMS"-a najzapaženiji u dosadašnjem toku meča), da bi njegov udarac izblokirao jedan od defanzivaca domaće ekipe.

31' - Posle dva uspešna driblinga, Milinković Savić se bunio kod sudije tvrdeći da mu treći nije uspeo jer je rival igrao rukom u padu. A dok se on bunio, Kiprani su uputili vrlo dobro dugačko dodavanje, koje je Mašović u poslednji čas "neutralisao".

27' - Zanimljivo je bilo u akciji "orlova" koja je počela kada su presingom naterali rivala na grešku. Ipak, Sergej Milinković Savić, koji je probao da se prvi domogne lopte, zgažen je po stopalu (i oko minut ostao da leži, ali nastavio da igra potom), a potom su naši došli u posed, uputio je šut Lukić, i bio izblokiran, da bi Mijailović iskusno, faulom, zaustavio obećavajuću kontru suparnika (i, na sreću, prošao samo sa usmenom opomenom).

Filip Kostić na utakmici Kipar - Srbija / FOTO: Tanjug/AP

25' - Kostić je izveo korner s leve strane, a Mitrović glavom probao da postigne 58. gol u dresu reprezentacije - no loptu je poslao previše slabo, a i pravo u golmana koji mu je nedavno odbranio penal.

24' - Milenković je odlično pronašao dugačkim dodavanjem Kostića, čiji centaršut, međutim, nije bio savršen - no lopta je došla u desni deo napada Srbije, a koji tren kasnije izboren je korner.

22' - Srbija ima loptu u svom posedu tačno dve trećine vremena. Ali, sada Kipar preti, i to kontrom... koja je zaustavljena prekršajem, na oko 35 metara od gola "orlova". Centaršut koji je usleido nije predstavljao opasnost za srpskog golmana, Predraga Rajkovića, koji je mirno došao do lopte.

20' - Sergej Milinković Savić je dobro uočio šta će rival da uradi, pa je oduzeo loptu Kipranima na oko 30 metara od njihovog gola, ali njegov dupli pas sa Mijailovićem nije potom urodio plodom.

17' - Evo kako je Aleksandar Mitrović propustio da postigne gol iz penala:

15' - Naši reprezentativci imaju loptu više u svom posedu, ali borbeni Kiprani im ne dozvoljavaju da solidno izgrađene pozicije na sredini terena "nadograde" i završnim dodavanjem koje bi dovelo do nove šanse.

12' - Pitas se sudario sa jednim od srpskih defanzivaca na samoj liniji kaznenog prostora, ali penala za Kipar nema.

11' - Srbija je prokockala penal! Aleksandar Mitrović je sporo krenuo ka loptu šutirao nisko, levo, a golman Žoel Mal (rođeni Švajcarac) je "pročitao" gde treba da se baci i odbranio je taj jedanaesterac.

10' - Penal za Srbiju! Mitrović je dodao loptu Samardžiću, ovaj šutirao sa desetak metara, a Laifis podigao ruku i skrivio jedanaesterac.

9' - Evo i gola kojim je Srbija povela:

8' - "SMS" je tražio da mu se ubaci lopta kod peterca dok se odbrana još postavljala, a Samardžić to uočio i na brzinu izveo slobodan udarac s desnog krila. Usledila je i odlična reakcija Milinkovića Savića, koji je ispružio nogu i skrenuo loptu u mrežu.

7' - Gooool! Sergej Milinković Savić je strelac, posle brzo izvedenog slobodnjaka od strane Lazara Samrdžića s desne strane! 

4' - Povređen je reprezentativac Kipra Karo i odmah se traži izmena za njega. Pao je na rame prilikom brobe za loptu sa Lukićem. Isprva nije delovalo kao da je to teža povreda, ali... sa bolnom grimasom izlazi, uskoro će ga zameniti Kiprijanu.

3' - Malo je delovala zbunjeno odbrana Srbije, dva ne baš sjajna dodavanja desila su se na rubu kaznenog prostora usled presinga rivala, ali se na kraju dobro iznela lopta na suparničku polovinu terena.

2' - Selektor Kipra je nekadašnji legendarni gruzijski fudbaler Temur Kecbaja (igrao i za AEK, Njukasl, Vulverhempton, kao vezista dao 17 golova za reprezentaciju, na 52 meča). Za razliku od Piksija, koji mirno sedi i posmatra uvodne momente meča, Kecbaja je već "na prstima", tik uz teren.

1' - Meč je počeo! Sa centra su krenuli domaći fudbaleri, koji nastupaju u beloj opremi. "Orlovi" su u crvenoj.

17.58 - Kapiten reprezentacije Srbije je Aleksandar Mitrović. Dušan Tadić, koji obično nosi kapitensku traku, je među rezervama.

Screenshot: RTS

17.55 - Počinje intoniranje himni.

Screenshot: RTS

17.52 - Igrači obe ekipe su spremni za izlazak na teren.

Screenshot: RTS

17.17 - Za Kipar igraju Mal - Karo, Gogić, Laifis - Andreu, Kirjaku, Kusulos, Anderson - Loiziu, Pitas, Halarambus

17.14 - Evo i sastava! 

Srbija: Rajković - Milenković, Mašović, Babić - Živković, Mijailović, Lukić, Kostić - Samardžić, S. Milinković-Savić - Mitrović

Selektor Dragan Stojković je, dakle, rešio da u potpunosti promeni tim koji je igrao protiv Rusije, jer su tada od prvog minuta na terenu bili Petrović - Gajić, Eraković, Pavlović, Mladenović - Zdjelar, Lukić - Tadić, Gaćinović, Živković - Jović.

Uoči meča

Fudbalska reprezentacija Srbije doživela je u četvrtak ubedljiv poraz u Moskvi: Rusija je savladala "orlove" sa 4:0 (2:0) u prijateljskoj utakmici odigranoj u nestvarnoj, istinski bratskoj atmosferi. Naravno, pitanje je kako bi se taj meč odvijao da u 19. minutu Milan Gajić nije isključen, i to opravdano. Crveni karton je doveo do toga da više od sat vremena ekipa selektora Dragana Stojkovića Piksija ima igrača manje na terenu i to protiv rivala željnog dokazivanja na međunarodnoj sceni, sa koje je, zbog rata u Ukrajini, ruska selekcija već dve godine izbačena.

Upravo tako, sa "četiri fudbalska šamara", naši reprezentativci su ispraćeni na novu destinaciju - gde bi "orlovi" žarko želeli da poprave utisak i na pravi način se rastanu do novog, junskog okupljanja.

Podsetimo, poslednji duel između Srbije i Kipra odigran je u Užicu 2016. godine, u tamo je naša reprezentacija pobedila sa 2:1 golovima Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića. 

S kim sve igra fudbalska reprezentacija Srbije do Evropskog prvenstva?

Podsetimo, Srbija će odigrati još dve prijateljske utakmice do EURO 2024.

Najpre će igrati protiv Austrije (4. juna), a onda i Švedske (8. juna), kada će se od fudbala i zvanično oprostiti Zlatan Ibrahimović.

Sve o "orlovima", fudbalu, ali i sportu generalno, pratite na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Nestvarno - ovo su Rusi zasvirali kada su fudbaleri Zvezde izašli na teren u Sankt Peterburgu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (17)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu