LUDNICA U LIGI ŠAMPIONA: Arsenal kroz dramu do četvrtfinala, Grujićev gol nedovoljan Portu - Barselona počistila prvaka Italije, (VIDEO)

Александар Илић
Aleksandar Ilić

12. 03. 2024. u 23:52 >> 23:52

DVA meča osmine finala Lige šampiona odigrana su u utorak uveče. Barselona je savladala Napoli sa 3:1 (2:1) i prošli dalje posle remija u prvom duelu, a Arsenal i Porto su igrali i produžetke, jer je i u Londonu posle 90 minuta bilo 1:0, kao i u Portugalu za domaćina u uvodnom megdanu, i potom šutirali penale. A londonski klub je pobedio sa 4:2 u izvođenju jedanaesteraca, kada je u junaka izrastao David Raja, golman "tobdžija" kog je savladao srpski reprezentativac Marko Grujić, ne is vi njegovi saigrači koji su šutirali s bele tačke".

ЛУДНИЦА У ЛИГИ ШАМПИОНА: Арсенал кроз драму до четвртфинала, Грујићев гол недовољан Порту - Барселона почистила првака Италије, (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

U Londonu su navijači novog lidera Premijer lige priželjkivali nastavak goleada kakve je Arsenal imao u poslednje vreme (0:6 pobeda u gostima kod Vest Hema, 0:5 kod Barnlija, 4:1 protiv Njukasla, 0:6 kod Šefilda itd). Naravno, Porto nije "mačji kašalj" i, uostom, pobedio je kod kuće ekipu Mikela Artete sa 1:0, ali nije bilo pristalice "tobdžija" koji nije bio ubeđen da engleski klub ide dalje.

Međutim, momci koje predvodi 49-godišnji Serđo Konseisao, koji je kao igrač osvajao i evropske trofeje (dva, kao član Lacija, Kup pobednika Kupova 1999, i UEFA Superkup te godine (baš protiv engleskog kluba, Mančester junajteda)), zaigrali su baš onako kako "tobdžijama" nije prijalo.

"Mali" faulovi, sprečavanje one "tečne igre" koju Arsenal gaji, prilično je izluđivalo londonski klub, koji se, nekako, u 41. minutu domogao željenog vođstva. Uhvatili su domaćini Portugalce "na spavanju" u polukontri, pa dok su oni tražili svoja "radna mesta", Odegard je majstorski uposlio Trosara koji je utrčao s levog krila i postigao gol za 1:0 (VIDEO).

Odegard je i sam zatresao mrežu nešto kasnije, no taj pogodak je poništen zbog faula koji je Haverc napravio nad Pepeom (VIDEO) pa se, uz više Arsenalove želje da postigne gol za prolazak (ne i dovoljne), nego Portove umešnosti da svojim pogotkom to spreči, došlo do produžetaka.

U njima je domaćin bio agilniji, a i bliži trijumfu, naročito kada je rezervista Edi Enketijah dodao loptu Bukaju Saki, da bi ovaj oklevanjem omogućio da Otavio u poslednji čas izvrši "blokadu" kojom je, potencijalno, spasao mrežu Porta.

Tako je na red došlo prvo izvođenje penala u Ligi šampiona još otkako je 2016. u finalu Real pobedio Atletiko Madrid (1:1, pa 5:3).

Posle prve serije bilo je nerešeno, ali nakon što je u drugoj Haverc doveo Arsenal u vođstvo, Vendelov šut je golman "tobdžija" Raja dovoljno skrenuo da lopta ode do stative, pa da se na vrlo srećan način odbile, a da ne uđe u mrežu. 

Uzaludan je bio gol Marka Grujića za Porto, kada je primakao goste na privremenih 3:2, jer je Rajs udvostručio vođstvo, a Galenu 28-godišnji španski golman David Raja odbranio penal, uvevši tako Arsenal u četvrtfinale Lige šampiona.

Kako je Barsa izbacila Napoli?

Fudbaleri Barselone doneli su na Monžuiku 1:1 iz Napulja. Takva situacija u istoriji obično je išla na ruku Katalonaca. Naime, do sada su 15 puta iz prvog meča doneli nerešeni ishod i uspeli 13 puta da slave. Davne 1992. godine zaustavio ih je CSKA, a 2003. godine to je učinio Juventus. Napoli nije uspeo da bude treći tim kome bi to pošlo za rukom.

Nije moglo bolje po domaćina da krene. Kontrolisali su puleni Ćavija Alonsa igru i već u 15. minutu kapitalizovali svoju inicijativu.

Mladi Fermin Lopez ranije je upisao dva promašaja iz izglednih prilika, a treća je bila sreća, odlično mu je Rafinja spustio povratnu loptu za 1:0.

Još nisu završili sa radovanjem navijači na tribinama, a usledio je novi šok za šampiona Italije.

Ronald Arauho odlično je povukao akciju sa svog šesnaesterca u 17. minutu. Proigrao je Rafinju, Brazilac je pogodio stativu, a na pravom mestu našao se Žoao Kanselo. Nekadašnji fudbaler Mančester sitija imao je lak zadatak da pošalje loptu u nebranjenu mrežu Aleksa Mereta.

Drugi gol bio je šamar koji je osvestio Napolitance. Uhvatili su odbranu Barselone na spavanju u 30. minutu. Bila je to prva prava akcija za goste na meču. Arauho je ovoga puta loše reagovao, a Amir Rahmani umanjio je zaostatak Napolija - 2:1.

U nekoliko prilika do kraja poluvremena istakao se Mark Andre ter Štegen koji je vrhunskim bravurama pred golom sačuvao prednost svog tima.

Hrabro su domaći igrali do kraja meča, napadali, stavili Napolitance u podređeni položaj, a sedam minuta pred kraja Robert Levandovski rešio je svako pitanje pobednika. Serđo Roberto odigrao je dupli pas sa Ilkajem Gundoganom, došao iza leđa odbrane, a Levandoski je doneo radost domaćim navijačima nakon lepog proigravanja.

Zanimljivo je da je ovo 23. put da Barselona igra u četvrtfinalu Lige šampiona.

BONUS VIDEO: Geri Lineker: Džud Belingem je pravi vođa, napravio je sjajan potez

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!