NEMA MIRA U MANČESTERU: Siti čak 100 puta kršio finansijski fer-plej u Engleskoj

N. Iljukić

07. 02. 2023. u 17:24

MAŠINA za golove, osvajanje trofeja i uništavanje protivnika je pred raspadanjem. Veliki Mančester siti, koji je u poslednjoj deceniji rastao uglavnom na petrolejskim dolarima svojih gazda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sada počinje da se urušava kao kula od pustinjskog peska...

НЕМА МИРА У МАНЧЕСТЕРУ: Сити чак 100 пута кршио финансијски фер-плеј у Енглеској

FOTO: Tanjug

Danima mediji u Engleskoj otvaraju sve veća i veća vrata komplikovanog lavirinta tajnih odaja i još misterioznijih priča o tome kako je manje poznati klub iz Mančestera godinama kršio finansijska pravila Premijer lige i tako varao ćutljive birokratske službenike. Oni su u poslednje četiri godine vredno radili i sakupili toliko dokaza da po kancelarijama Sitija uveliko ima posla i za policiju, dok s druge strane čelnici Premijer lige već planiraju da (ne)popularnim "građanima" počnu da oduzimaju pare, bodove, titule i godinama stvaran imidž moćnog fudbalskog kluba.

Trljaju ruke svi: novinari, čitaoci tekstova sa sve skandaloznijim detaljima, a možda najviše navijači Mančester junajteda.

Finansijska istraga je utvrdila da je Mančester siti kršio vrlo precizna i stroga pravila poslovanja u periodu od 2009. do 2018. godine, a u naširoko sročenoj optužnici je precizirano da su malverzacije u ovih devet godina obuhvatile i sezone kada je Siti osvojio tri titule prvaka Engleske, 2012, 2014. i 2018. godine.

- Optužbe su teške i za početak mogu da omaju za posledicu izbacivanje Sitija iz Premijer lige, oduzimanje najmanje ove tri titule, a vrlo moguće i nešto još teže - izjavio je juče nekadašnji član advokatskog tima ovog kluba Stefan Bornson.

Zamimljivo je da je 2012. i 2018. godine vicešampion Engleske bio gradski rival Mančester junajted, a 2014. Liverpul. Međutim, pravila Premijer lige kažu da se u ovakvim slučajevima oduzima titula "grešnicima" i prevarantima, ali da se prvak za tu godinu ne proglašava tadašnji vicešampion takmičenja.

Puca bruka, ali pucaju i šavovi moćne fudbalske i finansijske imperije iza koje stoji vlasnik Mančester sitija šeik Mansur Ibn Zajed el Nahjan, a u čije ime poslove vodi moćni predsednik Sitija Haldun el Mubarak čiji su poslovi i brojne kompanije koncentrisani u Abu Dabiju i koji je još na čelu Melburn sitija, Njujork sitija i Mumbaj sitija.

Anonimni izvori u istrazi tvrde da je ključni dokaz optužbi protiv Sitija bio ugovor sa nekadašnjim trenerom Robertom Mančinijem koji je "građane" vodio od 2009. do 2013. godine. Prikazana plata bila je 1,5 miliona evra po sezoni, ali je on zapravo "ispod stola" dobijao još dva miliona evra, a isplata ovog "sivog novca" išla je preko fantomske firme za savetodabne usluge, prfeko koje je Mančiniju ispaćivano dodatnih dva miliona evra po sezoni. Ovo je samo jedan od ukupno sto sličnih slučajeva koji će na kraju Mančester siti koštati mnogo. Mnogo više nego što je iko mogao da pomisli.

Na kraju, pojedini analitičari tvrde da je ova, ali i najnovija istraga protiv Pari Sen Žermena samo osveta Evropljana protiv bogatih Arapa koji su svoje najveće mišiće pokazali organizacijom Mundijala u Kataru pre nekoliko meseci.

TIM VREDAN MILIJARDU EVRA

TRENUTNA vrednost ekipe koju vodi Pep Gvardiola je neverovatnih milijardu evra. Na toliko je procenjen ceo tim Mančester sitija u kojem najviše vredi Erling Haland (170 miliona evra), pa Fil Foden (110 miliona), Kevin de Brujne i Bernardo Silva (po 80 miliona), dok je godišnja plata Pepa Gvardiole 24 miliona evra.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

Novak Đoković je na antologijski način prošao u četvrtfinale Rolan Garosa, ali je dan kasnije morao da se povuče sa tog grend slem turnira. Ispostavilo se da je razlog veoma ozbiljan, iako je na mogućnost da se nešto tako desi - upravo Nole i upozorovao organizatore. Sada on plaća skupu cenu, ali... i čelnici tog grend slema "čupaju kosu". Evo i zašto.

08. 06. 2024. u 17:30

Komentari (0)

ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!