UPRKOS POZIVU NA BOJKOT ZBOG UČEŠĆA IZRAELA: Zvanično otvorena Pesma Evrovizije

Tanjug

05. 05. 2024. u 18:44

OVOGODIŠNjE takmičenje za Pesmu Evrovizije zvanično je otvoreno u švedskom gradu Malme, gde su predstavnici 37 zemalja prošetali ''tirkiznim tepihom'' usred pojačanog obezbeđenja i poziva na bojkot zbog učešća Izraela.

УПРКОС ПОЗИВУ НА БОЈКОТ ЗБОГ УЧЕШЋА ИЗРАЕЛА: Званично отворена Песма Евровизије

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će fokus biti na izraelskoj predstavnici Eden Golan, koja će u drugom polufinalu u četvrtak izvesti pesmu ''Hurricane'', a kladionice predviđaju da će se plasirati u 10 najboljih pesama, prenosi Rojters.

U subotu su mediji izvestili da je Golan upozorena da ne napušta hotelsku sobu, osim kada ide na nastupe i zvanične događaje Evrovizije, zbog propalestinskih protesta u Malmeu.

Izraelska delegacija nije prisustvovala današnjem defileu zbog Dana sećanja na holokaust u Izraelu, javili su švedski mediji. Izrael je pristao da izmeni tekst svoje pesme koja se u originalu zvala ''Oktobarska kiša“, za koju Evropska radiodifuzna unija (EBU) tvrdi da se odnosi na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Šveđanka Lorin odnela je pobedu na Evroviziji drugi put prošle godine sa pesmom "Tattoo", čime se njena zemlja automatski plasirala u finale zajedno sa ''velikom petorkom'' - Italijom, Španijom, Britanijom, Nemačkom i Francuskom.

Dve polufinalne večeri održaće se u utorak i četvrtak, a finale je u subotu. Takmičenje, koje bi trebalo da bude apolitično, održava se u trenutku dok izraelska agresija na Pojas Gaze ulazi u šesti mesec.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom