DODIK SASUO ISTINU U LICE HRVATIMA: Trebalo bi da ćute, jer je upravo NDH počinila genocid nad srpskim narodom

Novosti online

26. 05. 2024. u 18:16

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi Hrvatska posle sponzorisanja rezolucije o Srebrenici trebalo da ćuti jer je upravo NDH počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom.

ДОДИК САСУО ИСТИНУ У ЛИЦЕ ХРВАТИМА: Требало би да ћуте, јер је управо НДХ починила геноцид над српским народом

Foto: AP Photo/Armin Durgut

Dodik je rekao Srni da se šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman danas, nakon sponzorisanja rezolucije, poziva na održivost BiH kao zajednice dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, a nije mu smetalo što je sporna rezolucija stigla u UN upravo kršeći načela koja on danas promoviše.

- Nije mu smetalo ni to što su za rezoluciju u UN lobirala dva bošnjačka člana Predsedništva. A načela jednakosti se setio zbog knjige koja je promovisana u Sarajevu, a koja Srbiju i Hrvatsku tretira kao agresore na BiH - rekao je Dodik, nakon što je Grlić Radman reagovao zbog knjige koja uključuje i Hrvatsku kao agresora, navodeći da je to neprihvatljivo i da je Hrvatska aktivno učestvovala u "održivoj" BiH.

Ako regularna vojska Hrvatske nije bila u građanskom ratu na teritoriji BiH, Dodik je rekao da bi bilo dobro da Grlić Radman objasni ko je sravnio sa zemljom Mrkonjić Grad.

- Naravno da je Hrvatska aktivno učestvovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala nijednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH. O učešću Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud kvalifikujući to kao udruženi zločinački poduhvat - napomenuo je Dodik.

Prema njegovim rečima, Hrvatska se u BiH više puta javlja kao sponzor, s tim da bi neka sponzorstva sada rado zaboravila, ali ne može zbog presuda Suda na čije odluke se Radman danas poziva, ali u drugom kontekstu.

- Hrvatska bi sada trebalo bar da ćuti jer je upravo NDH počinila najveće zločine na ovom prostoru, počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom - zaključio je Dodik.

Radman je reagovao je zbog knjige koja je predstavljena u Sarajevu, u izdanju jednog bošnjačkog udruženja, navodeći da će se morati objasniti narativ kojim se "iskrivljuju činjenice i istorijska istina".

Grlić Radman je istakao da se nikako ne mogu upoređivati uloga Hrvatske i Srbije u poslednjem ratu, istakavši kako "ne bi bilo celovite, nezavisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata".

(RTRS)

BONUS VIDEO: HADžIFEJZOVIĆ NAPAO TVORCE SRAMNE REZOLUCIJE: Vučiću ni Amerika, ni EU, nisu mogli ništa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)