MERE KA SAMOSTALNOSTI: U Banjaluci održan sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 04. 2024. u 19:55

REPUBLIKA Srpska će kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici pokrenuti postupak samostalnosti.

МЕРЕ КА САМОСТАЛНОСТИ: У Бањалуци одржан састанак лидера странака владајуће коалиције Српске

Vladajuca koalicija RS foto SRNA

I ponosan sam na odlučnost da sprovedemo te mere, istakao je Milorad Dodik, predsednik RS, nakon sastanka vladajuće koalicije RS u Banjaluci.

- Elita bosanskih muslimana je napravila ozbiljan autogol, razvalila kompletnu strukturu i delovanje međunarodnog sektora u BiH. Genocid u Srebrenici se nije desio, da jeste, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi su presudili, te osude se odnose na pojedince, ne na narod i na našu nerođenu decu - navodi Dodik.

Ističe da je na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. poginulo 4.100 Muslimana, a nigde se ne pominje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo ubijeni.

- Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna koliko zapravo ima poginulih - navodi Dodik.

Dodaje da nikakvi razgovori o prihvatanju tzv. rezolucije o Srebrenici neće postojati.

- Mirna podela je jedino rešenje za sve narode u BiH - poručio je Dodik.

Odlazak ambasadora Marfija

PREDSEDNIK Milorad Dodik izjavio je da ambasador SAD Majkl Marfi odlazi iz BiH početkom juna, istakavši da će se to desiti i pre zvaničnog isteka mandata, prvenstveno zbog politike koja je prouzrokovala probleme. Dodik je naveo da su Marfija povukli mesec dana pre isteka mandata jer je napravio opšti nered u BiH

.- Mi ćemo napraviti poseban ispraćaj - istakao je Dodik.

Smatra da je CIK BiH uzurpirala nadležnosti koje pripadaju Republici.

- Izborni zakon Srpske je u skladu sa Ustavom i biće usvojen. Nema dileme. Nijedna kancelarija biračkog odbora CIK BiH neće biti otvorena za izbore na lokalnom nivou - poručio je Dodik.

Ukoliko, dodaje, sud i Tužilaštvo BiH budu reagovali, njihov rad će biti zabranjen u RS, a smatra da je zabijen "zarđali ekser u sanduk koji se zove BiH". Dodik se osvrnuo i na zahtev CIK za, kako je rekao, 140 miliona KM, ističući da se za taj novac može napraviti 50 škola i opremiti sve ambulante.

- Po tome bi Srpska trebala da izdvoji 50 miliona KM. Od toga nema ništa. Mi ćemo izbore provesti po svom zakonu - poručio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave