PREDSEDNIK RS SASTAO SE U PARIZU SA SENATORIMA FRANCUSKE: Srpska ne priznaje Šmita i braniće imovinu svim sredstvima

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 04. 2024. u 21:30

PREDSEDNIK Republike Srpske, Milorad Dodik, informisao je danas u Parizu francuske senatore da Nemac Kristijan Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ukoliko Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.

ПРЕДСЕДНИК РС САСТАО СЕ У ПАРИЗУ СА СЕНАТОРИМА ФРАНЦУСКЕ: Српска не признаје Шмита и браниће имовину свим средствима

Foto V. Tripić

- Mi ćemo to učiniti. Ono što je važno, mi smo razgovarali sa ljudima koji žele to da čuju, što baš i nije uobičajeno. Zahvalan sam ovoj grupi senatora, koji su iz različitih političkih partija, jer su želeli da čuju o situaciji i imali su određeno mišljenje o tome. Oni će uskoro doći u BiH i tamo će razgovarati sa drugim faktorima. Mi smo izneli svoje poglede i rekli da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane sa intervencionizmom i da se stranci povuku - istakao je Dodik nakon sastanka sa senatorima.

Dodao je i da je senatore informisao o stanju u Srpskoj i BiH, ali i na Balkanu, dodajući da je uveren da će posetom Senatu ostvariti željeni efekat.

- Moja osnovna stvar je bila - budite objektivni, mi nismo došli ovde da tražimo navijanje po bilo kom osnovu - naglasio je Dodik.

Rekao je da je izneo poznate stavove Republike Srpske, a to je da je nelegalni Šmit, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces i doveo ga do potpunog zastoja i da namerava da kroz zakon o imovini još više usloži situaciju.

Pozitivna uloga Francuske

MILORAD Dodik je naglasio da Francuska ima pozitivnu ulogu u pogledu situacije u BiH.

- Mi znamo da je Francuska u procesu međunarodnog pregovaranja vezano za Šmitovu nameru da donese poslednje odluke, bila protiv i mi to cenimo. To njeno protiv nije bilo dovoljno, jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove - rekao je Dodik.

- Rekli smo da je neprihvatljiva intervencija u Izborni zakon BiH i da će to blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština ne odbaci - rekao je Dodik.

Poručio da će Srpska, ukoliko se to ne desi, doneti svoje zakone i nastaviće dalje u skladi sa Ustavom i Izbornim zakonom BiH koji predviđa da CIK samo sprovodi izbore za članove Predsedništva BiH i Predstavnički dom PS BiH, dok za sve ostale nivoe je zadužena Izborna komisija RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?