NATO ODBIO BEĆIROVIĆEV ZAHTEV ZA ČLANSTVO: U Briselu poručeno bošnjačkim političarima da od ulaska u vojni savez nema ništa

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 04. 2024. u 05:00

POKUŠAJ Denisa Bećirovića, bošnjačkog člana Predsedništva BiH, da izlobira pozivnicu za članstvo BiH u NATO savezu, prilikom posete Briselu, propala je i saopštena mu je u lice od strane generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

НАТО ОДБИО БЕЋИРОВИЋЕВ ЗАХТЕВ ЗА ЧЛАНСТВО: У Бриселу поручено бошњачким политичарима да од уласка у војни савез нема ништа

Foto: AVAZ

- Odluka o članstvu BiH u NATO je na narodima koji u njoj žive i političkom rukovodstvu koje ih predstavlja, jasno je rekao u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka sa Bećirevićem.

Ovim je Stoltenbrg samo potvrdio stav rukovodstva Republike Srpske koje se protivi integraciji, ali je spremna na saradnju sa NATO.

- Potrebno je da postoji želja kod naroda i političkog rukovodstva, a to nije na meni da odlučim već na BiH. Moramo da shvatimo da, iako se članstvo neće desiti sutra, napori ka članstvu će jačati BiH kao stabilnu državu - pojasnio je Stoltenberg.

Lobiranje Bećirovića po Briselu osudili su politički predstavnici RS koji smatraju da se ovim zaobilaze sve institucije kako u BiH, tako i u RS.

Helez megafon Alijanse

IAKO iz Brisela poručuju da nema ništa od članstva BiH u NATO, ministar odbrane BiH Zukan Helez nastavlja da, kako kažu u Srpskoj, i dalje mašta o NATO. Tako je Helez poručio da očekuje pozivnicu za BiH od NATO na sednici Parlamentarne skupštine NATO, u maju ove godine u Sofiji.

Srpski član PBiH Željka Cvijanović izjavila je da je predlog Denisa Bećirovića NATO da BiH pozove u članstvo plod njegove lične želje, a ne usaglašen stav Predsedništva, niti BiH.

- Smatram da je neodgovorno, nepotrebno, pa i hazarderski upućivati ovakve pozive NATO u situaciji kada znate da u samoj BiH ne postoji konsenzus o članstvu - istakla je Cvijanovićeva.

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac kaže da Bećirović nema pravo da govori u ime BiH, bez usaglašenog stava Predsedništva BiH.

- Jasno je i Bećiroviću i ministru odbrane BiH Helezu, ali i svima u ovoj zemlji, kao i čelnicima Alijanse, da BiH neće u NATO bez saglasnosti RS. Još je jasnije da Srpska tu saglasnost nikada neće dati - poručio je Košarac.

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović kaže da su poruke iz NATO više nego korektne.

- I sami su rekli da Program reformi ne prejudicira članstvo u NATO i da je to pitanje o kojem treba razgovarati u BiH. Nama u BiH je jasno, Srpska i srpski narod ne podržavaju NATO članstvo, ali podržavamo NATO saradnju - istakao je Goganović.

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Sredoje Nović rekao je da Bećirović očigledno misli da je BiH samo zemlja Bošnjaka.

- Očigledno je cilj da se izazove nemir unutar BiH na bazi čega bi onda trebalo da intervenišu snage NATO - kaže Nović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave